„Врхунац патриотизма је кад државу браните од власти”

Џемс Гарисон, окружни тужилац државе Лиузијане за Њу Орлеанс, 1962-1973.

       Политика и моћ се у пракси међусобно допуњују, подстичу и мењају, како у складу са вредностима и идејама које промовишу, тако и подршком коју имају у грађанској заједници. У највећој мери то не мора бити спорно и не мора угрозити демократске потенцијале једног друштва. Све док се политика не исели из уставних и правних оквира, а моћ не концентрише у једном центру моћи отуђеном од народа може се очекивати и функционисање институција система.

Тоталитаризам је облик политичког поретка утемељен на идеолошкој манипулацији, терору и бруталности. Тежи остварењу тоталне моћи кроз политизацију друштвене и личне егзистенције и зато подразумева потпуно укидање грађанског друштва и личне приватности.

Србија је данас земља девастираног политичког система. Иако нисмо држава са председничким системом организације власти фактички сва власт је сконцентрисана у рукама једног човека, који на тај начин свакодневно излази из својих уставних овлашћења. Народна скупштина је потпуно без кредибилитета и ауторитета, а влада само пуки извршилац директива политичких центара моћи. И остале институције друштва су таоци једног недемократског, корумпираног режима, а правда је тешко или никако доступна.

Знамо да тренутна српска власт предвођена Српском напредном странком и Александром Вучићем посматра Устав Републике Србије као мртво слово на папиру. Исто тако знамо да је овој власти једнакост грађана пред законом потпуно страна.

Потпуно смо свесни да су Уставни суд, тужилаштво, полиција и друге институције само извршиоци страначке воље или, боље рећи, извршиоци воље једног човека. Свесни смо да живимо у држави где је степен нарушености људских права одавно достигао ниво као у доба најмрачнијих тоталитарних режима двадесетог века.

И последњих дана доношењем низа противуставних закона, као што су закон о родној равноправности и закон о забрани дискриминације, власт упорно игнорише Устав Републике Србије, а најављује и доношења нових закона којим намерава да и даље гази највиши правни акт државе.

Зато је Србија земљи укинуте демократије, ускраћених људских слобода, заробљених институција, где правда не важи за све и дели се само на кашичицу.

Као покрет уставобранитеља поручујемо власти да ми све то ни као грађани, а ни као активни учесници политичке борбе нисмо дужни, нити желимо да трпимо.

Исто тако поручујемо да ће одмах по смени ове ауторитарне власти бити спроведен поступак лустрације и кривичног гоњења свих оних који су учествовали у рушењу уставног поретка.

Такође, истичемо да сви они који су се бавили претварањем Србије у земљу беде, корупције и непоштовања људских права, овог пута неће моћи да се заклоне иза политичке одговорности већ ће иста бити и лична.

 

 

Прим. Др Милан Рогановић

Председник ГрО Двери Чачак

Адвокат Миленко Пауновић

Председник Правног савета ГрО Двери Чачак