Српски Покрет Двери - Лого
Search

Србија је не само сиромашна и презадужена, већ и земља дубоке дискриминације. Расподељен по глави становника, бруто друштвени производ у Србији је само 5450 евра, док је сваки грађанин на основу страног дуга задужен за око 4000 евра. Однос власти према већини грађана и према домаћој привреди потпуно је другачији од преференцијалног третмана који у Србији има мали слој богатих, али и стране компаније и инвеститори.

     Уместо извоза робе и услуга у иностранство, најважнији извозни „производ„ у Србији постали су људи, а ускоро ћемо се срести и са процесом привредне емиграције, и сељењем погона и производње у земље у окружењу због повољнијег третмана.

О дискриминаторској политици власти према домаћем предузетнику говоре чињенице:

Од самог почетка пандемије вируса COVID19, већ у марту је Српски покрет Двери изашао са предлогом селективних мера за привреду, за најугроженије секторе малих и средњих предузећа и предузетника, али и помоћ за најугроженије категорије становништва.

Уместо помоћи најугроженијима, Влада је потрошила 5,1 милијарду евра за линеарну помоћ привреди, без разлике на зону ризика и на пад промета и профита привредника.

И поред овог огромног новца, због неправедне расподеле, и других разлога, као што је неефикасност и нетранспарентност Фонда за развој, многи домаћи привредници ће се угасити у првим данима Нове 2021. год. То су ефекти ове неефикасне државе која живи од потрошње најсиромашнијих грађана Србије.

Српски покрет Двери се залаже за посебну, селективну и рестриктивну помоћ домаћим привредницима и социјално најугроженијим категоријама становништва, јер су њихове потребе и највеће. Због тога смо отпочели кампању „Подржимо домаћу привреду – купујмо домаће“ .

Предлажемо пакет од 12 мера, а њихов је циљ спречавање економске пропасти великог броја домаћих привредника и предузетника, заштита њихових запослених од отпуштања и помоћ најугроженијем делу становништва.

Првих пет ових мера односи се на директну помоћ домаћој привреди:

  1. строго селективно ОСЛОБОЂЕЊЕ од плаћања обавеза за порезе и доприносе за исплаћене минималне зараде у 2020.год.
  2. Строго селективно ОСЛОБОЂЕЊЕ од плаћања пореза и доприноса у прва три месеца 2021. године за оне домаће привредне субјекте са највећим степеном ризика у даљем пословању и падом промета у 2020. години;
  3. СМАЊЕЊЕ парафискалних обавеза (фирмарина, еколошких такси, накнада за коришћење јавних површина) и других накнада за коришћење јавних добара за 50% у наредних годину дана домаћим привредницима и предузетницима у најугроженијим секторима;
  4. УБРЗАВАЊЕ ПРОЦЕДУРЕ за одобравање кредита за ликвидност домаћих предузећа из државних фондова (одговор мора да стигне за 72 часа);
  5. ПРЕУСМЕРАВАЊЕ СРЕДСТАВА са буџетске ставке за изградњу националног стадиона у помоћ домаћим предузетницима и малим и средњим породичним предузећима.

Две од мера се односе на помоћ угроженим најсиромашнијим грађанима Србије:

  1. Повећање месечних социјалних накнада за незапослене и отпуштене.
  2. Смањење извршитељских и јавнобележничких тарифа.

Циљ трећег сета мера је примена државних и тржишних механизама, које све озбиљне државе предузимају, како би спречиле поремећаје и привреди и тешке економске последице кризе по становништво.

Једнако поступање у неједнаким случајевима, је дефиниција дискриминаторске праксе.

А власт се са државним новцем у највећем броју својим мера управо тако понашала.

Зато што је чак и сада у својој предизборној кампањи.

 

проф. др Тамара Миленковић Керковић

Потпредседник Српског покрета Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: