Приликом сусрета, пружити десну руку гест је доброг васпитања и води традицију из витешких времена када је испружена десна рука представљала доказ да се у њој не налази оружје и намера да се некоме нанесе зло. Симболички, не узвраћање на испружену руку показује да добре намере нема.

       Отказивање заједничке војне вежбе од стране Министарства одбране Босне и Херцеговине показује да некоме у Сарајеву није стало до унапређења међусобног поверења. Неко у редовима бошњачког народа страшне жртве које су претрпели сви народи на просторима Босне и Херцеговине сматра својим личним политичким капиталом на коме, негујући логику сукоба и конфронтације гради своју визију будућности Босне и Херцеговине.

Било где на Свету, а посебно на Балкану испреплетаном контраверзним и оптерећујућим сећањем на цео двадесети век, није могуће кренути напред без међусобног упознавања и разумевања „оних других“ а предуслов сваког сукоба је „оне друге“ лишити личности односно представити их као масу непријатеља без имена, без лика, без осећања. Двадесет шест година након Другог светског рата Немачка је поново била најразвијенија држава Европе, Немци су летовали на Јадрану а радници из целе Југославије радили у Немачкој. Стасале су генерације које немају сећање на рат и вером да га неће ни бити. Двадесет шест година након окончања грађанског рата на просторима Босне и Херцеговине некима у Сарајеву у глави је и даље рат без кога би изгубили сваки смисао свог политичког ангажовања и стално указивање на „оне друге“ са којима се не може сарађивати, чија се свака иницијатива мора саботирати а сваки покушај међусобне сарадње, упознавања и заједничког рада спречити.

У Босни и Херцеговини, у грађанском рату нису међусобно ратовали неки имагинарни грађани, ратовали су и међусобно се убијали Срби, Хрвати и Муслимани и због тога је Дејтонски оквир једини могући оквир за заједнички живот и опстанак Босне и Херцеговине као државе. Гестови попут самовољног отказивање заједничке војне вежбе на полигону Мањача између Оружаних снага Босне и Херцеговине и Војске Србије само показују да је одлука о утапању Војске Републике Српске у неке заједничке Оружане снаге БиХ била исхитрена и погрешна. Српски народ може одложити оружје тек оног тренутка кад стекне поверење у искрене и мирољубљиве намере свих народа у свом окружењу и осети чврст пријатељски стисак руке без оружја и скривених намера. Све друго је само показивање слабости која мами непријатеље и само их чини агресивним.

Отказивање једне мале војне вежбе не мора, само по себи, бити велика ствар. Али мора бити сигнал да се наново преиспита организација и начин доношења одлука у командовању Оружаним снагама БиХ. Јер, на овим просторима сваки немар према одбрани скупо се плаћа.

 

пуковник Драган Крсмановић

потпредседник Савета за одбрану и безбедност Двери