До сада је у Републици Србији саграђено више мањих ветропаркова, са 3 до 57 ветрогенератора по ветропарку. Сада се предвиђа градња једног од највећих европских ветропаркова на плодном земљишту прве категорије у војвођанској равници, на простору атара Чантавира и Новог Жедника.

Пре доношења било какве одлуке Скупштине града Суботице, адвокати инвеститора су већ обилазили терен и нудили пољопривредницима уговоре за закуп њиховог земљишта за постављање ветрогенератора. Као да је одлука која је касније уследила од стране Скупштине града Суботице само формална јер је све већ договорено, нетранспарентно и без знања јавности. Када је реч о пољопривредницима најпоштеније би било да се сачека са потписивањем уговора са инвеститорима, док се не усвоје сви пројекти и извештаји, да пољопривредници сазнају куда ће ићи трасе путева, колика ће им површина бити заузета, колика ће бити дубина ровова за постављање инсталације и каблова, и друге важне информације. Они заслужују да сазнају све појединости везане за постављање ветроелектране “Maestrale ring као и грађани места Чантавир и Нови Жедник.

Градоначелник, Богдан Лабан je пожурио, па је екпресно донета одлука на Скупштини града Суботице да се крене са прибављањем потребне документације и пројектовањем ветроелектране “Maestrale ring  са “пројектом који је договорен на вишим инстанцама власти“. Инвеститор је италијанска компанија “Fintel који ће по нашим сазнањима уградити опрему, односно ветрогенераторе, америчке мултинационалне компаније “General  Electric.  До сада су у ветропарковима које је “Fintel изводио инсталирани углавном ветрогенератори данског произвођача “Vestas.

“Siemensбаш у суботичкој фабрици производи ветрогенераторе, али никако да им успе и продаја у Републици Србији. Производе Сименса, које Суботичани производе, купују градитељи ветропаркова у Македонији, БиХ и Хрватској али не и у Републици Србији.

Премијерка Ана Брнабић је пре овог мандата радила као директор америчке компаније CWP односно Continental Wind Serbia. Компанија која је за кратко време уз помоћ кредита изградила “Чибук 1“, ветропарк са фантомски решеном законском регулативом, после доласка Ане Брнабић на место премијера. Наравно инсталирани су General Electric ветрогенератори, које и промовише CW Serbia јер су део америчког утицајног бизниса.

У потписаном уговору гарантована је цена испоручене електричне енергије у наредних 12 година 9,5 евро центи по киловату, дакле сигуран пласман и наплата.  

На отварању, ветроелектране “Чибук 1“ Александар Вучић је изјавио: “За људе у Србији је важно да знају да ће ових дивних 57 ветрогенератора, који су толико лепи, да представљају посебну разгледницу овде Јужног Баната.“

Лепе разгледнице тешко да ће бити утеха корисницима скупе струје, грађанима Србије.

Форсирање једне компаније као што је “General  Electric је у западном свету сасвим нормална ствар, то раде лобисти и од тога имају финансијску корист.

Да ли је Александар Вучић поред свих принадлежности које је приграбио, постао и лобиста америчке компаније “General Electric или само помаже премијерки која је по писању медија и дошла на место премијера уз помоћ “енергетске мафије“?

Да ли је сугерисање Александра Вучића локалном шерифу у Суботици, Богдану Лабану да се убрзају радови око документације део лобирања за “General Electric?

У новембру 2019. ступио је на снагу Закон о лобирању који је изгласан 2018. године у Скупштини Србије. Да ли наши водећи политичари желе да буду лобисти али транспарентно и јавно или желе то и даље да раде иза кулиса, тајно са наплатом услуга на неком од рачуна у иностранству, злоупотребљавајући свој положај и тргујући утицајем?

Ако председник или премијер желе да буду и лобисти тада морају да прођу обуку и буду пријављени у Агенцији за борбу против корупције. Закон треба да обезбеди транспарентност, односно вођење Регистра лобиста и редовне извештаје у којима ће се јасно видети ко је лобиста, ко је лобирано лице и шта је предмет лобирања.

Можда би имплементацијом Закона о лобирању грађани Србије могли да сазнају ко штити интересе Србије и њених грађана а ко их пљачка?

Раденко Мартић, председник ГрО Двери Суботица

Извор фото: kovin.org.rs