Влада Републике Србије је „дозволила“ Народној скупштини Републике Србије да заседа, како би накнадно ратификовала неуставно донете одлуке о увођењу ванредног стања. Прво је председник републике објавио ванредно стање, а потом се са Владом Србије домишљао шта би све могао да уврсти у мере током ванредног стања. Застрашивање, заглупљивање и обмањивање народа врши се свакодневно путем режимских медија, друштвених мрежа и увредљивим конференцијама за медије.

     Народна скупштина је имала контролну улогу над извршном власти, али СНС је одавно суспендовао и Устав и закон. Влада Србије шаље документа у процедуру, да их Скупштина ретроактивно одобри. За осуду је и сама помисао да неко може да криминал озваничи ретроактивно. За неуставно проглашено ванредно стање једини одговор је одговорност оних који су то учинили.

     Борба против криминала и корупције је и до сада била само флоскула коју је СНС користио у свом медијском трику, како би лаковерни гласачи и даље гласали за њих и ту се све завршава. Те борбе никад није ни било, јер они који су требали да се нађу иза решетака по правилу су бивали “склоњени” на веће функције.

     Оно што је увођењем ванредног стања сада многим нашим грађанима постало још јасније је да нико нема намеру да се бори против криминала и корупције. Сама власт признаје како је држава набављала заштитну опрему различитим нерегуларним токовима. Тако предузете мере врха власти би требале да се испитају од стране тужилаштва, јер или смо спроводили ванредно стање у оквиру Устава Републике Србије или је кршен Устав и за то неко треба да одговара.

     Полиција ажурно хапси грађане који су се нашли на улици и прекршили мере забране кретања. Власт под окриљем ванредног стања празни локалне буџете, и ту нема изузетака, све локалне самоуправе то раде. Набавка средстава за заштиту и дезинфекцију, пакети помоћи, грађевинске радове, све се то обавља без јавних набавки, по слободној вољи локалних кабадахија.  Држава, односно руководство СНС-а, је изгледа дало одрешене руке својим партијским функционерима да пљачкају. Под окриљем ванредног стања извлаче новац који припада грађанима, како би финансирали своје намештене изборе.

     Криминално понашање локалних челника довело је до тога да је скоро незнатна разлика између класичних криминалаца како смо их некада знали и препознавали и нових политичких, који више то и не раде у рукавицама већ отворено, бахато, са подршком људи који спроводе закон. За осам година власти СНС –а све се погоршало.

     СНС је постала оличење криминала и корупције и није ни било могуће очекивати да ће се обрачунати са самом собом. Насиље које над грађанима током ванредног стања показује да се они обрачунавају са сопственим народом. Никад нису ни имали намеру да се Борба против криминала и корупције спроведе јер она њима значи живот и останак на власти.

Раденко Мартић – Председник ГрО Двери Суботица