Српски Покрет Двери - Лого
Search

Обе инспекције које су извршиле инспекцијску контролу због сече Суботичке шуме су нажалост само доказ у каквом безнађу живимо. Газдовање шумама је препуштено онима којима шума није природни ресурс без кога се не може квалитетно живети већ обичан производ који, како каже и сам извршни директор ЈП Војводина шума Марко Маринковић, производни процес који доноси принос.

       Таква констатација би можда имала смисла да су површине под шумом бар три, четири пута веће од постојећих. Када смо као регион најмање пошумљени део у Европи, тада треба да буде упаљен црвени аларм и да се газдовање шумама врши на сасвим другачији начин. Где приоритет мора бити на садњи и повећању површина под шумом а брига за старије шуме подређена само проредној сечи и санирањем ексцесних ситуација.

Свима нама, а поготово онима који руководе сечом шуме треба да буде јасно да крше законе који владају у Републици Србији. Када секу шуму уништавају бројна станишта у овом случају сасвим сигурно станиште најстроже заштићених врста гљива. Све те строго заштићене врсте гљива се налазе у Црвеној књизи Републике Србије и указују нам на неопходност заштите а не уништавања како то ради ЈП Војводина шуме.

На простору Тресетишта и Келебије имамо станишта бар три врсте гљива које су међу строго заштићеним врстама.

Наиме, у шумама на Тресетишту и Келебијској шуми имамо: 1. мyриостома цолиформе (Стубичаста звезда), 2. баттарреа пхаллоидес, 3. геаструм форницатум (гнездаста звездача). Изузетне локације, реткост и велико миколошко богатство српског гљиварства. Та станишта треба сачувати, гајити и одговорно њима управљати. За гљиву баттарреа пхаллоидес још не постоји ни израз на српском језику, јер се сматра да је и нема на територији Србије а она је ипак своје станиште нашла на Северу Бачке и већ пар пута су нађене и документоване од стране грађана Суботице. Остале две врсте гљива љубитељи природе шетајући овим шумама веома лако могу да нађу.

[ngg src=“galleries“ ids=“471″ display=“basic_slideshow“]То што надлежни органи нису имали слуха за истинско очување природе и очување биодиверзитета Суботичке шуме сада би морали да реагују. Сада би својим нереаговањем, а имајући сазнања и доказе, од фотографија наших суграђана до могућности обилажења станишта наведених гљива, били на удару закона.

Сеча шуме сада мора стати.

Очекујемо и од извршног директора ЈП Војводина шуме Марка Маринковића да ради у складу са законом јер у противном ако наставе сечу на парцелама под шумама, Српски покрет Двери ће тражити одговорност од одговорних у ЈП Војводина шуме, подизањем кривичних пријава а спремни смо ради заштите шуме да алармирамо и остале грађане на акцију у смислу спречавања сече шуме.

Сазнање о већој потреби заштите Суботичке шуме и њиховим разлозима смо овим путем обавестили све грађане путем медија а свакако да ће се од стране званичних органа тражити да се повећа степен заштите Суботичке шуме и да она постане Заштићено станиште наведених гљива. Званични стручни органи из Завода за заштиту природе треба да обиђу Суботичку шуму и да у складу са законом повећају ниво заштите.

Када део Суботичке шуме буде био проглашен за Станиште строго заштићених врста гљива стубичасте звезде, гнездасте звездаче и баттарреа пхаллоидес, тада ће морати и однос оних који управљају и газдују шумама да буде другачији. Тада се више неће брига за шумом подређивати извођачким пројектима већ ће морати бити веће бриге за миколошки, ботанички и животињски свет у шуми.

До тада се мора забранити сеча свих шума у Суботичкој шуми. Сечењем би изазвали катастрофалне размере по питању заштите животне средине и изазвали да станишта нестану. Неке локације на којима су била станишта су већ нестала због небриге за очувањем биодиверзитета Суботичке шуме.

У складу са овим саопштењем суботичкој јавности, Двери у Суботици ће у договору са заинтересованим грађанима , организацијама цивилног друштва и свима другима који желе да зауставе сечу шума предузимати наредне кораке. Шума је важна свим грађанима Суботице и околине!

На потезу је ЈП Војводина шуме која мора да заустави сечу Суботичке шуме!

Раденко Мартић

председник ГрО Двери Суботица

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: