У више наврата је на територији Суботице, Кањиже, Хоргоша, и других места било спорадичног паљења шипражја, провала у запоседнуте викендице и привремено празне куће од стране миграната, при чему су у пар наврата и ватрогасне јединице реаговале. Таквом једном правовременом реакцијом наших суграђана спречено је на пример и ширење пожара у Келебијској шуми. Кривци нису пронађени, а мештани су очевици да су то били мигранти.

Локално становништво тренутно живи у великом страху од миграната, који се крећу у групама, немају исправе, а понашају се бахато и насилно. Нису уродили плодом ни захтеви локалних функционера, који су од министра полиције Небојше Стефановића тражили да им изађе у сусрет и појача присуство полиције у Хоргошу, Кањижи и Мартоношу. Молба и вапај само да би се обезбедила елементарна безбедност грађана Србије, становника насеља Хоргош, Кањижа и Мартонош.

Апсурд је да нико, па ни сам министар не реагују на молбу уплашених грађана. Нејасно је на шта се Србија обавезала и кога то министар Стефановић слуша, ако не своје грађане.

Током покушаја групе од око 60 миграната да 28. јануара 2020. пређу гранични прелаз Србије са Мађарском, мигранти су исказали агресивност и бес и испровоцирали реакцију мађарске војске и полиције, која је реаговала употребом силе, сузавца и пуцњима у ваздух. Тек након тога наша полиција је реаговала и део мигранта преместила на друге локације унутар Србије. Сасвим је сигурно да наша погранична полиција није у стању да се носи са мигрантима и обезбеди грађанима мир. Малобројна је и неадекватно опремљена.

Да ли је то нормално да се свака кризна ситуација са мигрантима  решава само премештањем на друге локације?
Да ли држава игра жмурке са својим народом?

Најновијим паљењем карауле „29. новембар“ на граници са Мађарском се показује сав бесмисао политике коју спроводи владајућа коалиција. Све више грађана пограничних места размишља да заштити своју имовину и обезбеди своју безбедност у сопственој режији.

Док влада спроводи политику „жмурке“ и тајних документа које је у име свих нас потписала са другим државама, народ ће доћи у ситуацију да се самоорганизује како би себи обезбедио безбедност.

Српски покрет Двери изражава велику забринутост да из вапаја и нужде угроженог народа на који нико од надлежних не реагује, може да дође до самоорганизовања грађана у намери да заштите своје породице и имовину. Верујемо да би у том случају полиција одговорно вршила своју дужност и заштитила мигранте, без обзира на то што су они ти који угрожавају мир и безбедност грађана у чије су средине примљени и добили уточиште. Да се избегну такве ситуације, власт мора што хитније да реагује и да све мигранте смести у прихватне центре. Једино тако ће бити могуће избећи ситуације у којима би се грађани самоорганизовали у заштити своје безбедности и имовине.

Власт која не штити своје грађане, мора бити осуђена на пропаст.

Раденко Мартић, председник ГрО Двери у Суботици