Српски Покрет Двери - Лого
Search

Општину Књажевац је пре неколико дана посетио помоћник министра заштите животне средине, Филип Абрамовић. У разговору са челницима општине није било ни једне једине речи о проблему изградње МХЕ.

Шта тиме званичници Књажевца поручују својим грађанима? Да уједињена побуна против отимања природе и за одбрану живота, части и достојанства не треба да рачуна на њих?

Прошле су две године од када је Туристичка организација Општине Књажевац издала јавно саопштење у којем осуђује започете радове на изградњи МХЕ на Црновршкој реци и позива на уједињену побуну против “отимања наше нетакнуте природе”.

Након две године је изградња поменуте МХЕ завршена, а  ТО Књажевац и челници општине се више не оглашавају по том питању. Не би било изненађење да су пресекли црвену врпцу по завршетку радова на тој истој МХЕ.

 

 

Поставља се питање да ли је саопштење ТО Књажевац које достављамо у прилогу било лаж и јесу ли тадашње изјаве челника општине, а пре свега помоћника председника општине Горана Поповића, биле искрене или само маска да грађани помисле да општинско руководство брине о заштити природе на Старој планини? Да ли су они свесно замајавали народ како би градња напредовала неометано?

У међувремену, у Скупштини Општине Пирот је усвојена одлука да се из просторног плана општине Пирот бришу локације за МХЕ. У разговору са активистима за одбрану река старе планине и председник Вучић је „открио рупу на саксији“, па обећао да ће дозволити поштовање и примену закона и да ће забранити изградњу МХЕ у заштићеним подручјима.

 

 

Ко заиста управља Старом планином? Чији су водотокови? Ко је крив за скрнављење „нетакнуте природе“?

Ко су ти анонимни тајкуни? Да ли су још увек анонимни? Како било ко може да гради без одговарајуће документације?

Ако потенцијални инвеститор и има све потребне папире, како су му могли бити издати ако је то противно макар и једном од важећих закона?

Да ли је на тему МХЕ била организована јавна расправа? Ко штити убице природе?

Јесмо ли се заиста ујединили у одбрани река или су нам узели све што имамо а са тим и част и достојанство?

 

 

Двери постављају ова питања свим релевантним институцијама и појединцима, а у прилогу је саопштење ТО Књажевац као подсетник локалном руководству у Књажевцу на шта су се грађанима обавезали. Двери остају чврсто уз бранитеље река, упорно и са вером, као и првог дана организоване грађанске побуне и одбране река, односно живота житеља Старе планине, али и свих других угрожених подручја.

 

Саша Илијић
Члан председништва Двери и члан Савета за екологију

 

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: