Српски Покрет Двери - Лого
Search

Небо над Србијом је ових дана сигурније него икада. У оквиру војне вежбе „Словенски штит“ која се од 23. до 29. октобра одржава у Србији, на простору ваздухопловне војне базе „пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници, први пут учествују и руске јединице за противваздушну и противракетну одбрану са системом С-400 Тријумф.

Војне вежбе српске и руске војске се одржавају последњих пет година на територији Русије и Србије. Тренутна вежба представља другу фазу „Словенског штита“ а прва фаза је била спроведена у септембру на војном полигону Ашулук код Астрахана. Српска војска је и тада имала прилику да се упозна са системом С-400 Тријумф који је један од најмоћнијих система протвваздушне одбране. Он је развијен од стране руског концерна „Алмаз Антеј“ и руска војска га употребљава од 2007. године. „Алмаз-Антеј“ је једна од водећих руских компанија војне индустрије али такође високорангирана међу првих 10 светских произвођача оружја. Ова компанија је развила и нову верзију система ПВО С-500 Прометеј и очекује се да он уђе у оперативну употребу руске војске у другој половини 2020. године. Нови модел С-500 Прометеј, испробан је ове године у Сирији.

Руски систем ПВО је веома тражен у свету, и он се осим Русије налази у употреби у Белорусији, Кини, Индији и Турској. Турска је због куповине ових система од Русије, ушла у сукоб са својим партнерима из НАТО. Поред наведених земаља Русија води преговоре о продаји овог система са Ираном, Египтом, Алжиром, Саудијском Арабијом, Јерменијом и др.

Руски систем ПВО С-400 је тражен због тога што он земљи која га поседује омогућава безбедност односно спречава могућност да та земља буде нападнута из ваздуха. Последњих деценија, западне земље су извршиле низ напада на друге државе из ваздуха, што је резултирало свеопштом дестабилизацијом, посебно на Блиском Истоку.

Из тог разлога је Србији прекопотребан С-400 систем који би одвратио могућност агресије. Да је Србија имала сличан систем ПВО деведесетих година прошлог века, НАТО земље се не би усудиле да покрену агресију и бомбардују Србију. Ако узмемо у обзир чињеницу да се Србија сада налази у НАТО окружењу и да се преко 80% грађана Србије противи сарадњи са НАТО, поседовање система С-400 би Србији омогућило да остане при свом ставу и сачува своју ванблоковску позицију. Председник Србије је више пута износио тврдње да Србија нема намеру да постане чланица НАТО, а такође је говорио и томе да Србија размишља о куповини система ПВО од Русије. Због тога би ово била идеална прилика да се са руском страном започну преговори о куповини система С-400 Тријумф који би омогућио Србији да очува своју неутралност.

Систем С-400 није јефтин и он кошта минимум око 500 милиона долара, али ако узмемо у обзир да је то цена којом се добија безбедност, онда она и није превисока. Посебно у тренутку када НАТО намерава да интегрише остатак Балкана и то без обзира на противљење грађана појединих држава. Имали смо случај Црне Горе чије су власти учланиле ову земљу у НАТО не желећи да чују шта грађани о томе мисле, а такође и пример Северне Македоније.

Верујем да би Русија била вољна да Србији омогући повољне улове за куповину овог система, можда чак и да понуди кредит. На крају крајева председник Вучић тврди да је ово златно доба Србије, па онда не би требало да буде сумње да држава може да одвоји новац за стратешке одлуке. Суштина је у томе да овај систем С-400 који учествује у војној вежби треба одмах да постане предмет разговора, јер не би имало смисла да се враћа назад.

 

Драгана Трифковић, директор Центра за геостратешке студије

Извор: Центар за геостратешке студије

 

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: