Како већ неко време учествујем у борби за очување животне средине, солидаришући се са грађанима, добронамерним организацијама, мештанима директно угроженог подручја, од стране потенцијалног рудника, уверио сам се да се дешава оно што смо са највећом стрепњом и очекивали.

       Анализирајући  искуства из света увидели смо да компанија „Рио Тинто“, правећи конфронтацију између локалног становништва, долази до својих циљева. Е, то се дешава и у околини Лознице. Последњих дана, ова компанија обавештава поједине грађане да се  обуставља процес откупа земљишта предвиђеног за експлоатацију руде литијума. Интересантно је да су, ваљда “случајним” одабиром, обавештени они грађани који су највише и били заинтересовани за продају, наивно се надајући да ће тиме решити своје финансијске потешкоће. На срећу, према нашим подацима, такви мештани су у мањини.

Рио Тинто се сматра одговорним за изазивање грађанског рата на Папуа Новој Гвинеји у коме је погинуло између 10 000 и 20 000 људи

На овај начин, „Рио Тинто“ покушава распламсати гнев међу мештанима, рођацима, комшијама, кумовима, на исти начин као што се то дешавало у земљама где су у грађанским сукобима забележене бројне жртве. Уосталом, овај начин владања ситуацијом није новост, јер на поделама становништва деценијама опстају и многе странке код нас, на нашој политичкој сцени, па и сама власт. Да зло буде веће, према личним сазнањима у агитацију се укључио и сам градоначелник Видоје Петровић, позивајући “своје људе“ на терену и вршећи притисак на становништво. Као добро информисани људи, челници ГУ су након мог личног појављивања на скуповима и протестима брже боље негодовали, уверавајући “своје људе” на терену да за политику нема места. Пазите! За политику која противуречи њиховим интересима нема места, али за политику продаје ресурса странцима, политику загађивања животне средине без знања грађана о каквим последицама се ради, има места и то се сматра једином потребном политиком у овом тренутку.

Прилика је да их подсетим да сам пореклом из Доњих Недељица, где и данас имам имање и пољопривредну производњу и немам намеру да отуђујем своју дедовину, а истовремено осећам опасност, јер моје имање већ неколико година има статус органских парцела на којима производим здраву, органску храну, како за своју породицу, тако и за даљу продају. Према проценама стручњака, то у будућности неће бити замисливо, због планираног одлагања јаловине у непосредној близини, која ће се простирати на скоро 200 хектара површине.

На  седници Скупштине града, одржаној у понедељак 19.10.2020. године, одборници су донели одлуку о плану регулације нове деонице пута Ваљево-Лозница што подразумева експропријацију земљишта на планираној траси.

То подразумева последње кораке пред отварање рудника који ће ту радити можда двадесет или тридесет година, а за сваки килограм литијума депоноваће се педесет килограма отровне јаловине која ће остати ту и трајно загадити плодно Подриње и Мачву, а Србија ће постати депонија. Сведоци смо обилних падавина и поплава последњих година, па свако може претпоставити могући сценарио.

Пред саму седницу окупила се неколицина грађана из групе „Заштитимо Јадар и Рађевину“, познате лозничке организације ПАКТ, неколико угледних адвоката, представника СРС и Двери, као и мештана угрожених села, али и оних који од срца подржавају борбу против предстојеће еколошке катастрофе. Такође, и представници медија како би последњи пут упозорили одборнике да тону све дубље у издају интереса својих суграђана. Иако је било различитих изјава, али и недоличног и вулгарног понашања одборника владајуће већине, против овог срамног акта гласали су само представници групе грађана СМЕЛО, као и одборници СРС и предлог је лако усвојен.

У тих пола сата активности непосредно пред седницу сконцентрисана је сва прљавштина због које поштен човек у Србији “не жели да се бави политиком”. Представници “опозиције” који су на претходним изборима обећавали да ће својим местом у Градској скупштини заступати  интересе грађана, заступали су свој интерес, јер су извођењем јавних радова условљени да гласају по наруџби. Један од одборника  ГГ је медијима дао изјаву у којој подржава интересе мештана, пројекат ископавања руде је назвао “кретенизмом”, а на самој седници није гласао против спорне одлуке. Трећи пример јесте представник власти, који је изговарао најпрљавије псовке на рачун присутних.

Због свега овога, неопходно је да се поштени грађани укључе у политику и друга друштвена дешавања како би заиста дошло до промене система, а најпоштенији и најдобронамернији кројили судбину нашој деци. Лажу нас да је литијум најважнији ресурс у овом тренутку и да ће он бити замена за нафту. Најважнији ресурс у времену које долази биће храна, као што је то већ данас, само се та истина вешто крије од нас, а то доказује и борба мултинационалних компанија да својим ланцима прехрамбених објеката преузму монопол. У последњих неколико деценија, борба никада није била израженија, а све опет на штету ситних локалних трговаца, а самим тих и свих грађана Србије.

У току је модеран рат и овом приликом цитираћу свог пријатеља и саборца пуковника Драгана Крсмановића: „Рат је већ почео, али се он не води ватреним оружјем, а непријатеља не видимо, јер је свуда око нас и са нама”.

Вођен примером свог прадеде Солунца, Милорада Милетића, носиоца Албанске споменице, одликованог орденом за храброст, Карађорђевом звездом, и као одговоран отац на челу вишедетне породица, немам право да устукнем пред опасношћу која нас је снашла. Подсећам вас да смо и пре више од сто година, али и много пута у својој историји, били светао пример одбране слободе и када је то изгледало немогуће. Зато нема места ставовима да је већ све завршено, јер смо изгубили онда кад од борбе одустанемо. Ово је почетак рата, који ће се дуго водити и у који сам укалкулисао своје губитке, јер каже св. Владика Николај: „Чувај душу своју, јер то је једина имовина твоја, све друго није твоје, јер све мораш оставити кад позив са неба дође, само ћеш душу своју понети и на Суд Божији изнети, да се види каква су јој дела.”

Ако нас буде довољно, победа је неминовна!

 

Славиша Милетић

Потпредседник Извршног одбора Српског покрета Двери