Поштовани представници медија, даме и господо!

Државотворни покрет Србије прихватио је добром вољом и у доброј вери позив господина Бошка Обрадовића да приступи Патриотском блоку. Сада, када треба бранити земљу од унутрашње деструкције владајућег режима, то је најбоља акција коју српска патриотска снага може да предузме.

У таквом прегнућу, постоји много циљева које треба остварити, а ја бих поменуо oне најважније:

Прво, основна политичка акција у овом часу јесте борба против владајућег режима с циљем да се он уклони са политичке сцене и замени демократским поретком заснованом на Уставу.

Друго, треба спречити или бар ублажити хазардна дејства и њихове штетне последице званичне политике које изнутра разарају Србију. У том смислу три су најзначајнија подручја борбе на која се треба непосредно усредсредити:

Треће, поводом предстојећих тројних избора, остваривање сарадње са странкама и њиховим савезима са којима Патриотски блок дели одлучност да уклони са власти десетогодишњи противнародни режим.

Четврто, само по себи оснивање политичког савеза патриотских снага је, поред поменутих циљева, важно за ојачавање и неговање национално-демократске платформе каква је данас неопходна за опстанак и просперитет Србије.

Предстојећи избори су пут ка наведеним циљевима или, боље речено, важна станица на том путу. Искуство показује да су диктаторски режими јаки само док употребљавају насиље или прете силом. Они привидно делују као монолит који је немогуће угрозити. Али материјал тог „монолита“ је лош и подложан пуцању приликом не нужно јаког али свакако прецизног ударца. А такав ударац може задати само народ који се ослобађа од страха. Застрашивање људи и поткупљивање економски слабо стојећих слојева јесте стална техника данашњих власти у циљу држања народа у покорности. Значи, смисао борбе Патриотског блока јесте ослобађање људи од страха, тј. охрабривање да они могу својом вољом и колективном акцијом себи да избори унутрашњу слободу. Таквих примера у историји нашег народа има више, а наше је да пробудимо овај древни српски осећај слободе.

 

 

Слободан Самарџић, Државотворни покрет Србије

Говор приликом потписивања Споразума о сарадњи и формирању Патриотског блока

Београд, 2. децембра 2021.