Шта у овом тренутку раде Бошко Обрадовић и Иван Костић? Они, пре свега, посте најстрожом врстом поста, потпуним уздржањем од узимања хране, и моле се Богу за свој народ.

     И брани Косово и Метохију у саставу Србије. Вучић је, Бриселским споразумом 2012, de facto предао Косово и Метохију НАТО арбанашкој окупацији, а сада жели изборе и Скупштину која ћемо омогућити да то учини и de iure. То је питање за све нас. Јер, како данас будемо успешни у одбрани територијалне целовитости и суверенитета Републике Србије и Косова и Метохије, тако ћемо и сутра моћи да заштитимо наша лична и политичка права.                                                         

Такође, Бошко Обрадовић и Иван Костић упражњавају и грађанску непослушност, ненасилно протестујући против диктаторског режима Александра Вучића. По Хани Арент, грађанска непослушност није превратничка делатност. Грађанском непослушношћу човек не може да нашкоди другима, него себе приноси на жртву. Ненасиљем се, тврдио је Махатма Ганди, може постићи исто колико и  насиљем, само ако се ненасиље исправно користи. Оваква борба не служи појединачном, него општем интересу; има морално и законски оправдан циљ; обраћа се осећању заједнице за правду.                              

Они који протестују спремни су да поднесу и последице, јер им циљ није рушилачка акција, него поправљање и очување институција. Ганди је сматрао да чак и упорни појединац може постићи успех грађанском непослушношћу. Од Гандијеве борбе за права Индуса у доба британске окупације, до борбе против апартхејда у Јужноафричкој републици ненасилни отпор саставни је део демократске традиције.

Foto: Filip Krainčanić, Nova.rs

Протест Бошка Обрадовића и Ивана Костића је усмерен и ка противуставним поступцима власти. Избори најављени за 21. јун 2020. расписани по једном закону, а реализоваће се по другом, измењеном. Због тога Српски покрет Двери покреће захтев за оцену уставности ових избора, који су у складу са свиме што је наведено – недемократски и здравствено небезбедни. Предлаже се да се формира техничка прелазна влада и избори одложе за шест месеци, па нека на демократским изборима и у фер условима победи бољи.

Због чега се Александру Вучићу жури на изборе у време пандемије, ако знамо да су одложени председнички избори у Пољској, да је одложен референдум о промени Устава у Руској Федерацији, а да још увек нису дефинисан ни избори у Северној Македонији, који је давно требало да се одрже?        

У овом тренутку, Бошко Обрадовић, челник Двери и Иван Костић, потпредседник Двери штрајкују глађу указујући на намеру Александра Вучића да туђину преда Косово и Метохију. Бошко Обрадовић је из пијемонтске, шумадијске Србије, из краја у коме је, Бојем на Љубићу 1815, почело коначно ослобођење српског народа. У овом крају је, 1893, избила Горачићка буна, којом је јасно речено: народ је извор и увор суверености, мера и провера демократије. То је крај који се дичи Танаском Рајићем, али и херојима борбе за народна права у 19. веку, попут сељачког трибуна Ранка Тајсића. Штрајк глађу је лични чин Бошка Обрадовића и Ивана Костића, који сви ми, што нам је на срцу Србија, треба да подржимо – јер, Косово и Метохија тичу се сваког појединачно и народа као целине.

Истовремено, време је да сви као један устанемо у одбрану Устава и закона, права и правде, јер правда држи земљу и градове, а наш Бог је Бог правде, Коме смо испевали химну! Против издаје, а за Завет – то је наш пут!        

Како радили, тако нам Бог помогао!

 

професор Владимир Димитријевић