Српски Покрет Двери - Лого
Search

Када запослени у приватној компанији почне са радом и крене да остварује лични доходак, од тог дохотка му се одбијају доприноси за незапосленост, пензионо и здравствено осигурање. Све у сврху да би исти остварио право на ову услугу у случају потребе.

Запосленом се, на пример, у међувремену деси здравствени проблем, који се може само хирушким путем решити. Ту се огледа немоћ и мука сваког радника који нема привилегију познанства са лекаром, а ни новац за приватно лечење. Листа чекања на територији Новог Сада је толика да је минимално време чекања годину дана, док је на територији Београда и две године.

Замислите сада деку или баку са седамдесет и кусур година коме саопште да мора да чека годину или две, запосленог који има проблем јер не може да ради, послодавца који не може свог доброг радника да држи у радном односу, односно на боловању тако дуго, јер и сам има трошкове због тога. Болеснику дакле следи отказ, а старијем и немоћном лицу безнађе, страх и неизвесност. Немогућност налажења другог посла доноси нове проблеме у породици, средстава мање а трошкови све већи услед нужног лечења док не дође на ред за интервенцију.

Шта је решење?

Прво, државне клинике не могу да имају апартмане за посебне пацијенте, јер по Хипократу нема посебних пацијената, зато државно здравство и јесте на државним јаслама, и зато нам се свима одбија од личног дохотка. У тим истим апартманима стаје и до четири кревета. Друго, хирурзи не могу да оперишу само једном недељно, извините, али ако сваки радник у било ком сектору мора да испуни радну норму, морате и ви, нема повлашћених. Плате за хирурге из тог разлога морају бити много веће од тренутних.

Плате државних чиновника би требало драстично смањити. Такође, укинути безбројне саветнике, све заменике помоћника асистента шефа начелника и осталих. Сматрам да у земљи у којој живимо има много измишљених радних места, преко којих странке перу новац, тако да нам те измишљене позиције не требају. Имају скупштинску мензу, возаче, ротацију, од бенефита сасвим довољно

Уместо изградњи фонтана, тргова, споменика, јарбола, треба више хирушких блокова са одговарајућом негом. Тако се листе чекања смањују са годину и две на три до пет дана.

Улагањем у здравље и здравство, улажемо у радни век човека који храни целу ову државу. То је једини начин да деци обезбедимо будућност.

Светлана Ћускић, ОО Двери Инђија

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: