Случај продаје Комерцијалне банке (1. део) – Комерцијална банка  продата је за „џабе“.

Овај текст показује да ће, уколико ова скандалозна продаја буде одобрена од Народне банке Србије, држава Србија за Комерцијалну банку добити укупно 27 милиона евра. Другим речима, две милијарде евра биће поклоњено страним власницима НЛБ банке.

Пропала агресивна неолиберална догма свуда постаје прошлост, осим у Србији. Неолиберални принцип тоталне дерегулације, потпуног економског развлашћивања и неутралисања  државе у свим сферама, изузев у заштити интереса богатих, изражена максимом  „стабилизуј, приватизуј, либерализуј“, због својих је трагичних последица напуштена свуда, осим у колонизованој Србији. Неки од последњих преосталих  егзекутора ове догме седе у Влади Србије. Свезнајући аутократа Вучић већ је аминовао продају најбоље српске банке, себи својственим игнорантским и популистичким аргументима. Овде се на њих нећемо обазирати. Последњу реч даће Народна банка  Србије која врши контролну функцију стицања директног или индиректног власништва, а у случају Комерцијалне банке постоје готово бројни разлози из чл. 96. Закона о банкама  да Народна банка Србије одбије захтев за стицање власништва државе Србије у Комерцијалној банци од стране НЛБ банке. 

Продати Комерцијалну банку која захвата 12% тржишног учешћа, са девизном штедњом која износи петину укупне девизне штедње свих грађана Србије, са адекватношћу капитала готово дупло већом од квалитета капитала и профита њеног купца, и још је продати за цену готово дупло нижу од онога колико вреди само капитал  Комерцијалне банке  је толико штетно по интересе Србије да доводи до губитка монетарног суверенитета и равно је економској издаји земље.

Много је разлога да Комерцијална банка није смела да буде продата уопште. Још је мање смела да буде продата НЛБ банци која је дуго у Србији била прва по висини ненаплативих потраживања од преко 60%.

Отприлике, продаја Комерцијалне банке НЛБ банци је неразумно бар толико колико би сулудо било  да сељак своју последњу и најбољу краву која је годинама хранила његову породицу, поклони комшији  који је на коцки своје имање већ изгубио. 

 

Проф. др Тамара Миленковић Керковић

Потпредседник Двери