Кад неко као представник здравствених радника у Кризном штабу Владе Србије за борбу против нове заразне болести све време оправдава одлуке власти, ма колико биле ненормалне – како га другачије назвати него режимским стручњаком и режимском струком која ради у интересу владајућег режима без обзира на своје стручно ЈА?

    Примера ради, да ли се лекари у Кризном штабу руководе изборима или епидемиолошком ситуацијом? Од чега зависи пандемијска крива: од избора или ширења заразе? Не сећам се да је „Струка“ саветовала власт да не расписују изборе и не излажу грађане здравственом ризику скупљајући потписе више стотина хиљада људи у затвореном простору док се шири епидемија? Не чујем ни данас „Струку“ да упозорава власт да не ризикује здравље грађана и не убрзава наставак изборног процеса иако пандемија није прошла и сваки дан бележимо велики број новозаражених и умрлих?

„Струка“ је прешла невероватан пут од конференције за медије са церекањем о најсмешнијем вирусу у историји до СМС поруке о италијанском и шпанском сценарију по којима ће нам гробља бити мала да нас све приме. „Струка“ је одбијала предлоге мера од стране опозиције, али прихватала исте те мере када их предложи власт. „Струка“ је забрањивала грађанима Србије све оно што је Вучићу дозвољавала – да не мора у самоизолацију после састанака са зараженим особама у Америци, да не мора у кућни карантин 28 дана после повратка из Мађарске, да не мора да се тестира и самоизолује након што је оболелог члана породице водио у болницу.

Најболније питање гласи како „Струка“ објашњава то да је изборни штаб СНС располагао комплетном заштитном опремом, као и партијски активисти у кампањи од врата до врата, док њихове колеге здравствени радници на почетку ширења нове заразне болести ту исту заштитну опрему нису имали у здравственим установама?

Да ли се „Струка“ побунила што медицинска опрема – која је купљена од народних пара из републичког буџета и коју је због озбиљности ситуације било неопходно што пре испоручити здравственим центрима – стоји у магацинима и чека да је Вучић лично однесе и преда болницама по Србији у склопу личне промоције и предизборне кампање?

Како „Струка“ тумачи што је много више заражених и умрлих тамо где је власт контролисала функционисање система (геронтолошки центри, медицинари, војска, полиција…), него у обичном народу који је дисциплинован и поштује мере физичког дистанцирања и заштите? Да ли то режимска струка увек и по сваку цену оправдава режим коме служи? Да ли имају ту обавезу јер су подржали Вучића на председничким изборима 2017. године, или што су чланови СНС, или што их је СНС поставила на директорске функције у српском здравству или што нешто очекују од СНС после завршетка пандемије?

Шта год да је од овога – нема везе са струком. Немогуће је све ово до сада било прећутати за свакога ко има своје стручно ЈА и лични морални интегритет. Можда ја грешим, можда су они то интерно радили на састанцима Кризног штаба, али ми то не знамо и из њихових јавних наступа не видимо, већ нам управо њихови медијски наступи изгледају као „стручно“ покриће за све оно што режим чини. Лако нас могу уверити у супротно тако што би навели макар један пример да су Александра Вучића и власт упозорили да не раде све ово што погрешно раде већ два месеца.

 

Извор: Директно

Фото: АТА слике/Антонио Ахел