Српски Покрет Двери - Лого
Search

 

Afrička kuga – smrtonosni virus koji pogađa svinje odnedavno se pojavio u Srbiji. Opšte je poznato da se zaraza širi uvozom inficiranih svinja, inficiranim mesnim prerađevinama, kao i nehigijenskim uslovima u kojima se svinje odgajaju. Međutim, za ovu vrstu bolesti još uvek ne postoji vakcina

Savet za selo, poljoprivredu i preduzetništvo Srpskog pokreta Dveri već duži vremenski period ukazuje da se problemi moraju rešavati u korenu kako se ne bismo bavili posledicama koje su pogubne kako za već praznu kasu seljaka, tako i za državnu kasu. Ograničavanje izvoza negativno utiče na trgovinu države, kao i na prehrambenu sigurnost kada je u pitanju snabdevanje tržišta svinjskim mesom.
 
Afrička kuga predstavlja ozbiljnu pretnju za celokupnu proizvodnju svinja. 
Primera radi, Danska je izgradila ogradu dugačku sedamdeset kilometara, i visoku 1,5m  na granici sa  Nemačkom kako bi se na taj način preventivno zaštitila i sprovela borbu protiv ove zaraze. Odgovorna Danska Vlada želi da zaštiti svinjarsku proizvodnju koja je najvažnija grana stočarstva svake države. 
 
Ovom prilikom apelujemo na ministarstvo poljoprivrede da hitno podigne nivo kontrole uvoza svinjskog mesa, kao i prerađevina od mesa, na carinama. Kao i da izvrši kontrolu, i zabrani prodaju ilegalnih prerađenih mesnih proizvoda po pijacama. Takođe, neophodno je formirati savetodavne stručne timove, jer samo podizanjem nivoa svesti možemo sanirati posledice ove zaraze, ali i sprečiti slične pojave u perspektivi. 
 
Dragana Milićević
Član saveta za selo, poljoprivredu i preduzetništvo Srpskog pokreta Dveri
 

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: