Boško Obradović za NIN: Beograd na vodi je najveća perionica para na Balkanu

Posle izbora nećemo ulaziti ni u kakvu saradnju sa SNS-om, možemo biti deo nove većine samo sa predstavnicima opozicije. Smena Vučića je prioritet, ali ne smemo dozvoliti da posle sve ostane isto, jer Srbijom vlada politička mafija.

Birači u Beogradu se dele na one koji su zadovoljni aktuelnom vlašću SNS i oni će verovatno opet glasati za Aleksandra Vučića i njegovih sedam patuljaka, i one koji žele povratak na staro, na vreme vlasti DS-a, i oni mogu da biraju između 6-7 derivata DS-a. Ali, postoji i veliki broj birača koji ne žele ni sadašnju ni bivšu vlast, već nešto novo, drugačije, nekompromitovano, a Dveri su predizbornom saradnjom sa Pokretom „Dosta je biloˮ pokazale da postoji i ta treća opcija, kaže za NIN lider Dveri Boško Obradović.


* Vaš izborni slogan je „Da ovi odu, a da se oni ne vrate“. Pa, sa kim ćete ako i pređete cenzus? Ako budete jezičak na vagi, na koju ćete stranu prevagnuti?

– Dveri i DOSTA JE BILO su se, za razliku od drugih u opoziciji, pismeno obavezali da posle izbora neće ulaziti ni u kakvu saradnju sa SNS i strankama koje su sada deo vlasti u Beogradu. Možemo, dakle, biti deo nove vladajuće većine isključivo sa ostalim predstavnicima opozicije, ali je poenta u tome što mi unosimo jedan kontrolni mehanizam da nakon smene Vučića, Malog i Vesića ne ostane sve isto kao do sada.


* Prilično držite do ideologije, kako ste našli zajednički jezik sa DOSTA JE BILO?

– Za beogradske izbore ključna su urbanistička, komunalna i socijalna pitanja, a najveći problem predstavlja može li se zaustaviti pljačka. Borba protiv kriminala, korupcije i partokratije, i odgovornost onih koji su opljačkali grad, narod i državu – vodeći su elementi za našu saradnju. Mi ne krijemo da među nama postoje ideološke razlike, svako će ostati na svojim političkim pozicijama i neće ih menjati zbog ove saradnje.
* Zašto su onda ideološke razlike bile prepreka za udruživanje i sa nekim drugim opozicionim strankama?

– Krenuli smo od toga ko je iskrena, prava opozicija u parlamentu i kada smo pogledali to i ko do sada nije bio na vlasti odlučili smo se za saradnju sa DOSTA JE BILO.


* Nije li Saša Radulović bio ministar u vladi SNS-a i SPS-a?

– Mora se priznati da je Radulović jedan od retkih ministara i političara u Srbiji uopšte koji je podneo ostavku i napustio Vladu sa kojom se nije slagao.


* Vučić tvrdi da je on izbačen iz Vlade pre ostavke?

– Možda se Vučiću nije dopalo što je Radulović odbio da daje kredite koalicionim partnerima SNS-a, poput Čedomira Jovanovića. Čim neko zasmeta njihovim šemama – nije više prihvatljiv. I sada Dveri i DOSTA JE BILO kvare njihove unapred dogovorene kombinacije za gradske izbore.


* Na izborima 2016. bili ste u koaliciji sa DSS-om, pre pola godine najavljivali ste savez sa Zdravom Srbijom Milana Stamatovića, a sada ste na istoj listi sa DOSTA JE BILO. Da li je to politika ili samo matematika?

– Predlog Dveri je bio da se za beogradske izbore formira jedna šira opoziciona kolona – Dveri, DSS, DOSTA JE BILO i Zdrava Srbija i da naš kandidat za gradonačelnika i nosilac liste bude jedna poznata nestranačka ličnost.
* Ko?

– To ime čuvamo za drugi put, jer nije došlo do dogovora.


* Zašto?

– DSS-u je bila upućena molba da raskinu lokalne koalicije sa SNS-om, jer zajedno drže vlast u dve beogradske i više opština širom Srbije. DSS, iz nama nepoznatih razloga, nije bio spreman za to.


* Prema nekim istraživanjima, Dveri su imale veću podršku same nego u savezu sa DOSTA JE BILO?

– Po svim najnovijim istraživanjima cenzus za nas nije bio problem i mogli smo i samostalno na ove izbore, ali je naša logika bila da ukrupnimo opozicione snage i napravimo jaču izbornu listu, koja bi predstavljala alternativu strankama i sadašnje i bivše vlasti. Želeli smo da „napadnemo“ dvocifren izborni rezultat i postanemo odlučujuća politička snaga za formiranje buduće vlasti u Beogradu.


* Na čemu temeljite toliki optimizam, jer brojke pokazuju drugačije?

– Koje brojke? Nameštena istraživanja režimskih agencija?  Postojeća i bivša vlast imaju interes da u Srbiji naprave dvopartijski sistem, da se na vlasti smenjuju isključivo SNS i DS. Ta ideja postoji još od kako je Miki Rakić, bivši šef kabineta Borisa Tadića i tadašnji šef svih tajnih službi, zajedno sa Vučićem formirao SNS. I mediji se danas dele na Vučićeve i Đilasove, tako da za neku treću opciju ima veoma malo medijskog prostora. Ali, upravo zbog toga DVERI-DOSTA JE BILO postaju interesantni. 
* Kada ste već pomenuli medije nije li apsurdno da Vučić kritikuje RTS, da njemu bliski tabloidi direktora RTS-a zovu „žuti Bujke“, a opozicija traži smenu Dragana Bujoševića i Nenada Lj. Stefanovića?

– Svi iz vrha RTS-a, posebno iz uredništva informativnog programa, potiču iz vremena DS-a i sada samo služe novim gazdama kao što su služili i režimu Borisa Tadića. SNS i DS se spore o nečemu za šta su i jedni i drugi krivi, jer je medijski mrak, uspostavljen na RTS-u u vreme DS-a, samo nastavljen i produbljen u vreme SNS-a. Zato više nema smisla u prazno protestovati ispred RTS-a. Treba ga blokirati i ne razilaziti se dok ne bude ponovo slobodan.


* Rekli ste da bez slobode medija nema poštenih i fer izbora. Hoće li izbori 4. marta onda biti fer i slobodni?

– Neće, jer nema normalnih izbornih uslova ni slobodnih medija. Bili smo pred izborom – da kukamo ili da se borimo, a mi iz Dveri smo uvek spremni za borbu i ne želimo da kukamo. Nadam se samo da ćemo posle ovih izbora svi zajedno u opoziciji biti pametniji da mnogo bolje pripremimo zajedničku strategiju za nastupajuće vanredne republičke izbore.


* Otkud vam uverenje da će biti vanrednih izbora?

– Padom Vučića sa vlasti u Beogradu mnoge će se stvari promeniti u Srbiji i to će biti veliki početak njegovog pada sa vlasti u celini.
* A ako ne padne?

– Ako ne padne 4. marta, pašće zbog Kosova i Metohije, jer je to zadatak zbog kojeg ga je Zapad doveo na vlast, zbog čega je EU Tomislavu Nikoliću čestitala pobedu tri sata pre zatvaranja birališta. Rok trajanja Vučićeve vlasti je očito istekao i on sada mora da završi ono što je obećao zapadnim mentorima koji su mu i pomogli da dođe na vlast i koji ga i danas čuvaju na tom mestu, uprkos tome što Srbija nije ni demokratska, ni pravno uređena, ni slobodna zemlja.


* Kažete da nećete da kukate, već da se borite, ali vas i bije glas da ste previše spremni za borbu. Da li biste ponovo gađali mišem Aleksandra Martinović, da li biste sprečili napad na novinarke Pinka?

– Da bi vas neko podržao kao pravu opoziciju morate da pokažete zube onima koji nas gaze, ponižavaju, kradu, lažu i vređaju inteligenciju. Mislim da je upravo zato rejting Dveri sada veći nego što je bio i ni za milimetar ne bih promenio kurs. Opozicioni birači žele lidere koji se ne plaše vlasti, koji nisu ucenjeni, koje Vučić ne drži u fiokama i koji ne prave nikakve dogovore sa njim.
* Koga drži u fioci?

– Većinu koalicionih partnera, od Ivice Dačića pa nadalje. I neke iz opozicije koji do danas nisu procesuirani za razna krivična dela učinjena dok su bili na vlasti. Pogledajte i ko je sve oslobođen raznih optužbi za vreme ove vlasti, od Stanka Subotića Caneta, preko Bogoljuba Karića i Mlađana Dinkića do Dragoslava Kosmajca. Svi su oni bili na poternicama ove države i svi su oslobođeni od sudskog gonjenja za vreme Vučićeve vlasti. I u opoziciji ima ljudi koji se sumnjiče, ili su čak i procesuirani za neka krivična dela, a ni jedan političar ili tajkun još nije pravosnažno osuđen za pljačku Srbije u prethodnih 30 godina. Duboko verujem da DS i SNS još uvek imaju neki dogovor.


* Na različite komentare naišla je vaša izjava „kada vidite da je Željko Mitrović u zatvoru, da je Pinku oduzeta nacionalna frekvencija, da su ukinuti rijaliti programi, znajte da su nastupile političke promene“. Da li je to zaista za vas lakmus papir kojim merite stepen demokratije?

– Mitrović je simbol kompletnog medijskog i političkog zla. Ako sledeća vlast ostavi TV Pink i samo preuzme da ona uređuje njegov informativni program, sve će ostati isto i ako Vučić padne sa vlasti. Ako se ne zaustavi taj prostakluk, kič i šund – onda ne vidim za šta se borimo. Za mene je smena Vučića prioritet svih prioriteta i uslov za početak političkih promena, ali ne smemo dozvoliti da, kao posle pada Miloševića i Tadića, sve ostane isto, jer bez obzira na smenu vlasti Srbijom vlada politička mafija: korumpirani policajci, tužioci, sudije, političari, bankari i medijski magnati. Suština promena je da se razbije taj korumpirani sistem.


* Poručujete da je glas za vašu listu siguran glas za borbu da Siniša Mali i Goran Vesić završe u zatvoru. Po čemu se onda razlikujete od drugih koji takođe prete hapšenjima, revanšizmom i šta ako mladi Vesić nastavi da vodi Beograd i naredne četiri godine?

– Ako su Beograđani zadovoljni bivšim članovima DS-a, sada vodećim ljudima SNS-a, Malim i Vesićem, onda u redu. Ovde se kao neki neprestano menjaju na vlasti, a zapravo isti politički kartel vlada Srbijom. Zato su Vesić, Mali, Nebojša Krstić i Željko Mitrović simboli političkih promena kojih nema.
Nova beogradska vlast ne može nikome da sudi, ali može da pokrene krivične prijave i ako mi budemo u prilici da odlučujemo dobar test za pravljenje nove većine biće sudbina Bus Plusa. To je idealan primer simbioze nekadašnje i sadašnje vlasti DS i SNS. Koliko se Vučić u kampanji protiv Đilasa tome protivio, a kada je došao na vlast Bus Plus je nastavio i dalje da funkcioniše, samo su Vučićevi kumovi kupili taj sistem od prethodne Đilasove ekipe.


* Imate li dokaze za to?

– Pitajte Gorana Veselinovića da li je to istina.


* Ne čini li vam se da opozicija liči na fudbalsku ekipu koja na poluvremenu, što bi rekao Marko Đurić, gubi sa 5:0 i da jedva čeka da se izborna utakmica završi i pre nego što je počela?

– Ne mora opozicija da ide u jednoj koloni da bi pobedila Vučića. Poenta je da sve prave opozicione kolone budu iznad cenzusa i da se time obezbedi nova većina za smenu vlasti. Izuzetno je važno da ne bude rasipanja glasova kao 2014, da nam se ne desi da Vučić izgubi i da zajedno sa SPS-om ne osvoji više od 45 odsto glasova na izborima, ali da to bude dovoljno za 55 odsto mandata.
* Ako budete deo nove vlasti kakva će biti sudbina Beograda na vodi?

– Moraćemo da preispitamo sve što je do sada radila ova vlast: novogodišnje jelke i rasvete, fontanu na Slaviji i druge načine na koji SNS pere pare i preliva ih iz državnog i gradskog budžeta u stranačke i lične džepove. Beograd na vodi je najveća perionica para na Balkanu i zato prvi mora da bude preispitan.


* A rušenje u Savamali?

– Taj slučaj mora da se istera do kraja ako ne želimo da krenu da nam ruše privatne kuće, upadaju u domove, da nas vezuju, oduzimaju mobilne telefone i da svi završimo na kraju kao onaj nesrećni čuvar u Savamali, koji je nedugo posle toga umro.


* Kažete da nemate kandidata za gradonačelnika i da je najvažniji vaš program, a vlast odgovara da ga zapravo i nemate i da se sav program svodi na mržnju prema Vučiću?

– Mislite na vlast koja se sakrila iza nekoliko javnih ličnosti koje su se kupili za listu SNS-a, iako nijedna od njih neće biti odbornik, niti voditi grad posle izbora? Ovo je pokušaj velike prevare da Mali i Vesić nastave da vladaju Beogradom. Ako su Mali i Vesić najbolji tandem na čelu Beograda u novijoj istoriji, zašto nisu na čelu liste SNS-a? Zašto ih se Vučić stidi i krije ih iza Zorana Radojičića, Aje Jung ili Buleta Goncića?
* Na čemu ćete posebno insistirati?

– Za razliku od vlasti, koja se samo folira, glumata i daje lažna predizborna obećanja, mi predlažemo veoma konkretna rešenja. Jedna od prvih mera biće formiranje gradskog sekretarijata za porodicu, jer mnoge porodice u Beogradu ne mogu normalno da žive, nema besplatnog sporta za njihovu decu, nemaju dovoljno sredstava da posećuje kulturne manifestacije, nema dovoljno parkova i biciklističkih staza, nema mesta u vrtićima, privatni izvršitelji ih izbacuju iz porodičnih domova zbog malih dugovanja, imaju problem sa zdravstvenom zaštitom, gradskim prevozom, komunalnom policijom, parking servisom…


* A odakle pare za sve to?

– Mi jedini nudimo odgovor na to pitanje. Ključni, neiskorišćeni resurs Beograda iz kojeg može da se puni gradska kasa je gradsko građevinsko zemljište, koje više ne bi smelo za male pare da završi u rukama tajkuna, kao Savski amfiteatar i Luka Beograd. To zemljište bi najpre novim urbanističkim planovima trebalo urediti, a zatim posebno oporezovati. To punjenje gradske kase će omogućiti da se smanji porez na imovinu Beograđana. Ukidanje Bus Plusa i vraćanje naplate javnog prevoza u nadležnost GSP Beograd omogućiće pojeftinjenje gradskog saobraćaja. Tačno znamo kako novac može da se uštedi, kako gradska kasa može da se napuni i da se onda obezbede besplatni vrtići i besplatni udžbenici za osnovno i srednje obrazovanje.
* Zameraju vam da ste skloni nasilju, da propagirate netrpeljivost prema seksualnim, verskim i nacionalnim manjinama, da se podsmevate žrtvama ratnih zločina, organizujete skupove podrške haškim osuđenicima

– Ništa od toga nije tačno. Mi smo srpski rodoljubi, volimo svoj narod i državu, ne želimo da budemo veće, ali nećemo da budemo ni manje patriote od Amerikanaca, Nemaca, Jevreja ili Rusa. Za nas je neprihvatljivo bilo kakvo nasilje i diskriminacija prema bilo kome. Sve manjine u Srbiji mogu od Dveri da očekuju samo zaštitu, nikada lošu reč ili delo.


* Važi li to i za organizatore Parade ponosa?

– Apsolutno je nedopustivo bilo kakvo nasilje prema bilo kome, ali nije potrebno ni da se provocira većinska Srbija koja se protivi gej paradi.


* Ako budete deo nove gradske vlasti da li ćete učiniti sve da Parada ponosa ove godine prođe u najboljem mogućem redu?

– Mi ne možemo promeniti naša uverenja, protiv smo održavanja gej parade i to će ostati naš stav i u budućoj beogradskoj vlasti.

 


Izvor: NIN