Dveri podržavaju opstanak i razvoj hipodroma

Udruženje građana „Hipodrom u (Beo)gradu“ uputilo je „Otvoreno pismo političkim partijama i nosiocima lista na gradskim izborima u Beogradu“ u kome traži odgovore na tri ključna pitanja za opstanak beogradskog hipodroma.


1.      Da li će Hipodrom ostati na mestu na kome se nalazi i vršiti funkciju za koju je namenjen?

2.      Da li ćete učiniti sve što je potrebno da mu omogućite neometano funkcionisanje? 

3.      U kom vremenskom roku planirate revitalizaciju i rekonstrukciju najstarijeg sportskog objekta u prestonici?


 Kao odgovorni ljudi, zabrinuti zbog mogućnosti da Hipodrom nestane, a sve zarad bogaćenja domaćih i/ili inostranih tajkuna, rešeni da sačuvamo duh starog Beograda čiji je Hipodrom neizostavni deo, ali i da obezbedimo novim generacijama da uživaju u konjičkom sportu, i na kraju kao političari koji smatraju da je prihod od Hipodroma vrlo bitan za popunu gradske kase, što će kasnije omogućiti ulaganje sredstava u nove projekte od koristi Beograđanima, u potpunosti podržavamo akciju Udruženje građana „Hipodrom u (Beo)gradu“ i obavezujemo se:


1.      Da će Hipodrom ostati na mestu na kome se nalazi i vršiti funkciju za koju je namenjen;

2.      Da ćemo učiniti sve što je potrebno da mu omogućimo neometano funkcionisanje i

3.      Da ćemo u što kraćem vremenskom roku (šest meseci) isplanirati revitalizaciju i rekonstrukciju najstarijeg sportskog objekta u prestonici.
U nastavku prenosimo celo pismo Udruženje građana „Hipodrom u (Beo)gradu“.

 

Otvoreno pismo političkim partijama i nosiocima lista na gradskim izborima u Beogradu

 

Poštovani,

Kao građani okupljeni u Udruženje građana „Hipodrom u (Beo)gradu“ – HUG, koje  podržava više od 7.500 hiljada ljudi, potpisnika peticije za očuvanje Beogradskog Hipodroma, obraćamo Vam se sa MOLBOM da se izjasnite o Vašim namerama, ukoliko pobedite na predstojećim gradskim izborima,  po pitanju „Hipodroma kraj Careve ćuprije“, najstarijeg sportskog objekta u Srbiji.


Jasno je da će zainteresovanim građanima, kojih ima i više od potpisnika gore pomenute peticije, vaše opredeljenje značiti prilikom donošenja odluke za koga da glasaju.


 

Stoga vas molimo da u roku od 7 dana odgovorite na sledeća pitanja:

1.      Da li će Hipodrom ostati na mestu na kome se nalazi i vršiti funkciju za koju je namenjen?


2.      Da li ćete učiniti sve što je potrebno da mu omogućite neometano funkcionisanje? 

–          produžiti ugovor o korišćenju zemljišta između Grada Beograda i „JP Hipodrom Beograd“, koji ističe u toku ove godine;

–          rekonstruisati tribinu 104. godine starog sportskog objekta;

–          vratiti Totalizator kladionicu kroz saradnju sa stranim ili domaćim partnerom; (Totalizator je jedini odgovorni oblik klađenja, jer se skoro polovinu profita od klađenja vraća nazad u fond nagrada)

–          promeniti zakonsku regulativu o klađenju na konje kako bi omogućili uplate na konjičke trke na uplatnim mestima van Hipodroma i time rasprostranili klađenje i povećali profit, kako JP i Gradu Beogradu, tako i operateru kladionice i nama koji živimo od konjičkog sporta;

–          sanirati infrastrukturu (trkačke i radne staze, preponski i dresurni parkur);

–          postaviti stručno i dobronamerno rukovodstvo, a ne partijski otpad kao do sada;

–          u saradnji sa „Zavodom za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda“ zakonski zaštititi „Hipodrom kraj Careve ćuprije“ kao spomenik kulture i najstariji sportski objekat u Srbiji.


(Nezavisno od zakonske zaštite koju već uživa kao deo kulturno-istorijske celine „Topčider“ koja je od izuzetnog značaja za Republiku)

 


3. U kom vremenskom roku planirate revitalizaciju i rekonstrukciju najstarijeg sportskog objekta u prestonici?

Nama, građanima Beograda, kao i ostalim stanovnicima Srbije, je veoma stalo da se 104. godine star Hipodrom, koji je sistematski uništavan radi nečijeg ličnog interesa, ostavi generacijama koje dolaze.


Hipodrom je sportski centar, zelena oaza, mesto gde se deca mogu družiti sa životinjama, zaštićeni spomenik kulture, deo tradicije grada i nezaobilazno obeležje svake metropole. Stariji od Vimbldona čak 8 godina, jedan je od 10 najstarijih aktivnih sportskih objekata u svetu.


Hipodrom može da bude održiv. Može da bude pun. Može da bude regionalni centar konjičkog sporta, koji je i kraljevski i olimpijski. Može da donese mnogo novca u gradski budžet. I da, može da bude baš ona najsvetlija tačka po kojoj će nečije rukovođenje gradom biti zapamćeno.


Ukoliko su vam potrebne dodatne informacije o Hipodromu, molim vas ne oklevajte da nas kontaktirate. Stojimo vam na raspolaganju za sve podatke, uključujući i one vezane za konkretne korake koje bi trebalo preduzeti, kako bi „Hipodrom u Beogradu“ bio ono što treba da bude. Ponos svih nas!


U željnom iščekivanju odgovora,

sportski pozdrav,Udruženje građana „Hipodrom u (Beo)gradu“ – HUG