Novosti

Marija Janjušević: Sačuvati tekovine Majske skupštine

Marija Janjušević: Sačuvati tekovine Majske skupštine

Narodna poslanica Marija Janjušević čestitala je svim građanima Srbije 170 godina od održavanja Majske skupštine, kao i Svetski dan porodica, te postavila pitanje predstavnicima vlasti o tome kako danas žive stanovnici u Vojvodini.

„Jednostavno rečeno, pre 170 godina naši preci su stvorili uslove za ujedinjenje svih Srba. Tačno je da se ove činjenice tiču prošlosti, ali su nam takođe veoma važna pouka u našim savremenim političkim i kulturno-obrazovnim tokovima“- rekla je Janjušević, i dodala da je to posebno bitno u trenutku kada nam je potrebno jedinstvo kako bismo sprečili odcepljenje naše južne srpske pokrajine.


Ona je napomenula da je odluku o prisajedinjenju pratila i napomena: "Nesrpskim i neslovenskim  narodima , koji ostaju u našim granicama, obezbeđuje se svako pravo kojim žele da kao manjina očuvaju i razvijaju svoje narodno biće" i  da je to važna tekovina i za nas danas.


Janjušević je pozdravila sve aktivnosti kojima predstavnici vlasti u severnoj srpskoj pokrajini obeležavaju ovaj jubilej i daju počast svim srpskim velikanima onog doba. Ona je postavila pitanje Ministarstvu prosvete, pokrajinskoj Vladi i predsedniku Skupštine AP Vojvodine zašto nema dopune nastavnog programa u osnovnim i srednjim školama, kako bi o ovim istorijskim činjenicama, ključnim za opstanak našeg naroda, sve generacije učile u kontinuitetu i kako je moguće, da uprkos tolikoj galami o ravnopravnosti, nijedna institucija ili pojedinac nije u svom obraćanju naglasio i značaj žena u procesu prisajedinjenja Vojvodine Srbiji. Janjušević je pitala i šta vlade Srbije i AP Vojvodine  preduzimaju da stanovništvo AP Vojvodine ostaje na svojim imanjima, otvara porodične firme i obezbeđuje ekonomsku nezavisnost?


Istakla je da će Dveri nastaviti sa svojim zahtevima da se znamenitim srpskim ličnostima, u prvom redu sedam dama koje su izglasale prisajedinjenje, odaju pripadajuće počasti u vidu naziva ulica, podizanja spomenia i postavljanja spomen ploča.


Janjušević je zaključila govor rečima Stevana Šupljikca: „Nek vidi Evropa, neka ceo svet vidi, kako brat bratu u pomoć ide“, dodavši da to i danas treba biti poruka prema svim Srbima koji žive van matice.


 

Informativna služba DveriPodeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.