Novosti

Obradović: Vlast odbila da zaštiti ćirilicu i srpski jezik

Obradović: Vlast odbila da zaštiti ćirilicu i srpski jezik

„Već je postalo zaista neverovatno, da se konstantno odbijaju naši predlozi da se uopšte nađu na dnevnom redu Narodne skupštine Republike Srbije, jer od početka rada ovog novog saziva Narodne skupštine, za ovih godinu dana, odbijeno je preko sto predloga dopunskih tačaka dnevnog reda koje je predložila opozicija“ – rekao je šef poslaničke grupe Dveri, Boško Obradović.

Obradović je istakao da to najbolje oslikava stanje parlamenta u kome ono što predlaže opozicija, ne da ne može da bude usvojeno od strane vlasti, već nikada ne može da dođe ni na javnu raspravu.

„Dveri su do sada predložile 11 takvih dopunskih tačaka i za više od godinu dana ni jedan predlog nikada nije došao na dnevni red.

Trenutno se ističu dva predloga tj. deklaracije koje smo danas predložili da se nađu na dnevnom redu ovog zasedanja i koji su odbijeni od strane vladajuće većine da uopšte dođu na dnevni red.

Kao prvo, Deklaracija o zaštiti srpskog jezika, gde se između ostalog ističe da su sva književna i naučna dela nastala na srpskom jeziku deo srpske duhovne i kulturne baštine, što uključuje dela naučnika i umetnika nesrpske nacionalnosti, druge veroispovesti i naučnika i umetnika iz rasejanja.

I drugo, Deklaracija o zaštiti ćirilice i očuvanju književnog i kulturnog blaga srpskog jezika nastalog na latinici, koja suštinski poziva Vladu, ministarstvo prosvete i kulture, SANU, Maticu srpsku, Srpsku književnu zadrugu i druge državne organe da aktivnije rade na unapređenju korišćenja i čuvanje blaga ćiriličnog pisma. Dveri u Deklaraciji konkretno predlažu zakonsko regulisanje upotrebe ćirilice, što podrazumeva i kaznene odredbe, kao i da svi javni natpisi i mediji u Srbiji moraju biti na ćirilici.“ – naglasio je Boško Obradović.

Predsednik Dveri je još dodao da ove dve deklaracije predstavljaju kontinuitet onoga za šta se Dveri zalažu već 18 godina, i da Dveri, sa velikom radošću, iz doma Narodne skupštine, nakon 18 godina, kroz ovu deklaraciju šalju jasnu poruku da ćirilica i srpsko pismo moraju biti zaštićeni u državi Srbiji.

„Neverovatno da su ovakve dve deklaracije odbijene od strane vladajućeg režima. Mi ponavljamo još jednom, ako je problem samo zato što su Dveri predložile, mi pristajemo da vlast ovo predloži kao svoje i mi ćemo za to glasati“ – zaključio je Obradović.

 

Informativna služba Srpskog pokreta DveriPodeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.