Српски Покрет Двери - Лого
Search
Goran Igić: Boška Obradovića su napali što je rekao istinu o bošnjačkom jeziku

Učesnici emisije „Debata“ produkcije medijske kuće „Centar““ bili su Goran Igić, predsednik Saveta za manjinska pitanja Srpskog pokreta Dveri, kao i predsednik „Srpske vertikale“, g. Željko Čurović. Tema emisije je bila srpski identitet danas, a voditelj Dejan Petar Zlatanović.

Srpski pokret Dveri ima alternativni model postojećim vladajućim rešenjima u oblasti manjinskih pitanja nacionalnih manjina – istakao je Igić, a cela emisija sadrži niz zanimljivih zapažanja na aktuelne teme iz ove oblasti:


G. Željko Čurović, je podosta govorio o procesu rasrbljavanja Crne Gore, a primećena je i sličnost u modelu vladavine Đukanovića i Vučića po istom konvertitskom i autoritarnom modelu.


U jednom od segmenata emisije Igić je rekao: „Mnogi su napali našeg predsednika Boška Obradovića, zato što je rekao istinu o bošnjačkom jeziku. A šta je istina o bošnjačkom jeziku? Vi možete konstriusati svoj identitet, recimo ako ne želite da budete Srbin, već nešto drugo, ali ne možete da prisvajate ono što je naše. Dakle, mi imamo problem sa nemanjem zaštite srpskog nasleđa, i pošto to nemamo, onda različitim konstrukcijama pojavljuju se potpuno neke nove hibridne nacije.“


Igić je posebno kritikovao odnos vlasti prema Srbima izvan Srbije, nebrigu o srpskom nasleđu i dijaspori, zato što postojeća vlast nema kulturološku ili državotvornu politiku.


Dveri se posebno zalažu da se pored manjinskih prava, obrati pažnja i na prava većinskog naroda koja se ne registruju danas u mnogim sferama.


Takođe, potreba za većom edukacijom o nasleđu u okruženju je posebno apostrofirana, a Igić je naglasio kadrovski potencijal kojim raspolažu strukture u okviru Srpskog pokreta Dveri, koje će u narednom periodu aktivno raditi na redefinisanju postojećih modela manjinske politike.


Savet za manjinsku politiku Srpskog pokreta DveriБудите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: