Српски Покрет Двери - Лого
Search
Obradović za N1: Imam utisak da Šutanovac i Vučić imaju dogovor

Lider Dveri Boško Obradović ocenjuje da je taj sastanak dobar test na kom se vidi ko su „sluge Zapada“. Imam utisak da Vučić i Šutanovac imaju jednu vrstu dogovora kad je u pitanju Ustav, navodi Obradović. Goran Ćirić kaže da će DS sa izvestiocem Mekalisterom razgovarati o stanju u Srbiji, medijskim slobodama i onome šta se dešava u Skupštini.


Već danima opozicija dobija veliki prostor u medijima. Za očekivati bi bilo da nakon velikih izbornih poraza iz 2014, 2016. i 2017. godine slušamo o planu opozicije kako da se suprotstavi vlasti. Povod za nove podele opozicije je sastanak koji je inicirao izvestilac Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister.


To za nas jeste ozbiljan problem, jer smatramo da o našim unutrašnjim prilikama ne treba raspravljati sa strancima, kaže Obradović, dodajući da je još jedan od razloga što ne treba ići na taj susret što Mekalister i EU podržavaju Vučićev režim.


Kaže da za Dveri nije prihvatljiva ideja da se žalimo strancima i da oni imaju glavnu reč o situaciji u zemlji. Prema njegovom mišljenju, Zapad raspisuje jednu vrstu konkursa, a naši političari se takmiče ko će da im da više.


„Jasno je da DS i Dveri imaju potpuno različite politike, DS je dosledna od 90-ih do danas upravo zalažući se za evropske vrednosti, i verujemo da najveći broj građana podržava tu politiku“, kaže Ćirić. Ocenjuje da se za razliku od DS, SNS samo deklarativno zalaže za evropske vrednosti, a zapravo ih ne poštuje.


Svakako ćemo razgovarati sa izvestiocem o stanju u Srbiji, o problemima s medijskim slobodama, ljudskim pravima, sa onim što se dešava u Skupštini Srbije, jer u njoj nema pravog dijaloga, naveo je Ćirić.


Obradović kaže da sa DS u parlamentu Dveri imaju korektnu saradnju, ali kritikuje predsednika te stranke.


„Mislim da je njegova pozicija, pozicija dogovora sa Aleksandrom Vučićem oko Ustava i izbacivanja Preambule o KiM iz tog Ustava. On je čak javno rekao da je ta Preambula zastarela… Čak je otišao i dalje od Vučića, koji to barem javno nije rekao, iako sve radi u tom pravcu. Imam utisak da njih dvojica imaju jednu vrstu dogovora, ili ih Zapad tera da se dogovore oko toga da DS pomogne u toj promeni Ustava“, rekao je.


On je naveo da sa mnogima u DS ima korektnu saradnju, ali da je za njega Šutanovac sporna ličnost, i smatra da je na tom konkursu lider DS spreman da Zapadu da čak i više nego Aleksandar Vučić. „Pazite, to nije lako biti veći izdajnik od Aleksandra Vučića, ali je moguće“, rekao je lider Dveri.


Obradović kaže da pozdravlja potez Jankovića i Jeremića da ne odu na taj sastanak, jer je to ponižavanje pred, kako navodi, nižerazrednim evropskim činovnikom. „Sve vreme hvali (Mekalister) Vučića, a dolazi da razgovara sa opozicijom. Dosta više tog foliranja“.


Ovo je bio jedan dobar test, kaže Obradović, da se vidi ko su „sluge Zapada“. „Što bismo išli na noge briselskim komesarima“, pita.


Osvrćući se na Obradovićevo mišljenje, da po pitanju promene Ustava, Šutanovac sarađuje s Vučićem, Ćirić kaže da sve to liči na spletkarenje koje traje dugo (oko saradnje DS i SNS) što nije tačno.


„DS se zalaže za evropske vrednosti, Srbija je preuzela svoje obaveze i potpisala Akcioni plan za Poglavlje 23 i imamo obavezu promene Ustava u delu koji se tiče pravosuđa. Onako kako predlažemo zakone u Skupštini, tako predlažemo i ustavne zakone“, rekao je Ćirić, dodajući da tim iz DS ima predloge kako da se popravi pravosuđe i spreče korupcionaške afere.


Govoreći o susretu s Mekalisterom kaže: „To je jedan od sastanaka na tom nivou koji je potreban i važno je održati tu komunikaciju“.


 


Unutrašnji dijalog


Upitan o pozivu na unutrašnji dijalog, Ćirić napominje da je DS rekao da u ovakvim medijskim uslovima i uslovima u parlamentu, „gde nema prostora za civilizovani dijalog“ – u takvim uslovima nema mesta ni za tu vrstu razgovora. Ali smo pozvali predsednika Vučića da iznese svoje predloge, dodao je. Naš je posao je da popravimo u Skupštini sve ono što se popraviti može, davaćemo amandmane, rekao je govoreći o tim predlozima.


Obradović, s druge strane, kaže da se ne može voditi dijalog o svojoj teritoriji. „Jasno je da je to zahtev Zapada, i da Vučić želi samo što više partnera da uvuče u tu izdaju“, rekao je.


 


Opozicija i beogradski izbori


Lider Dveri podseća da na nedavno dogovoren zajednički nastup s Milanom Stamatovićem, i dodaje da je to zasad jedini potez ukrupnjavanja opozicije na političkoj sceni. Razgovaramo sa sindikatima, ta sindikalna sfera je živnula, razgovaramo sa pojedinim grupama građana, kaže Obradović, napominjući da je sve to priprema za beogradske i vanredne parlamentarne izbore.


Obradović naglašava da vidi istu politiku kontinuiteta između DS i SNS i da zato danas u Srbiji postoji potreba za alternativom. Zato su, dodaje, počeli da stvaraju ono što se zove „patriotska opozicija“: „Mi želimo da postanemo lideri opozicije u Srbiji“.


Lider Dveri kaže i da opozicija, bez obzira na razlike, treba da sedne za sto i da traži fer i demokratske izbore i slobodu medija, a da, ukoliko toga ne bude, izbore treba bojkotovati.


Ćirić kaže da Demokratska stranka nastavlja sa svojim aktivnostima i da će ući od septembra u dijalog sa građanima u celoj Srbiji. Kaže da su i ostale stranke koje su na sličnim pozicijama dobrodošle, dodajući da se stranka sprema za nastup na beogradskim izborima.


Šef poslaničke grupe DS ocenjuje da se pet godina ništa ne radi u Beogradu, da nema nikakvih kapitalnih projekata, i da je slika ove vlasti, na neki način, to što pokušava da u poslednjih pet meseci nešto uradi – pa su tu fontane, jarboli, „šminka se nešto što nije održivo“.


Dveri su, tvrdi Obradović, kad su u pitanju beogradski izbori – konkretne. Mi smo svaki dan na beogradskim ulicama, posebno onde gde su oštećeni građani i radnici, kaže. Obradović navodi da su već izašli sa platformom koja podrazumeva tri stvari: kako od Beograda napraviti porodični grad, kako zaštiti oštećene građane i osetljive kategorije, i kako decentralizovati Grad kako bi beogradskim opštinama ostalo malo više prihoda.


U intervjuu za Nedeljnik, Dragan Šutanovac je rekao da je Demokratska stranka kuća Borisa Tadića, na šta je Tadić odmah reagovao i rekao da je spreman na saradnju, ali da nema govora o tome da se vrati u DS.


Osvrćući se na to, Ćirić je rekao da Šutanovac i Tadić imaju kontakte i da razgovaraju, a da je lider DS govorio o potrebi integracije na opozicionoj sceni. „DS ima jasan stav – naš politički protivnik ključni je SNS, i Aleksandar Vučić“.


Čedomir Jovanović ne može da Jeremićem, Jeremić ne može sa Šutanovcem, Tadić i Jovanović više ne mogu zajedno nakon jedne koalicije, a Živković i Tadić kao da nikada nisu mogli zajedno. Đilas je sam iz stranke otišao, baš kao i Šapić i Borko Stefanović, a bivši predsednik DS Bojan Pajtić napada sadašnjeg predsednika Šutanovca tako što staje na stranu Saše Jankovića u sukobu sa DS. Na pitanje da li je opozicija u Srbiji žrtva neraščišćenih odnosa u Demokratskoj stranci, Ćirić kaže da je baš zato Šutanovac pozvao na integraciju i ujedinjavanje snaga i onih demokratskih opcija koje Srbiji mogu da doprinesu.


Kaže da je DS već ranije doneo takvu odluku, kada je na predsedničkim izborima podržao Sašu Jankovića. „Mislim da je to prava odluka, koja je pokazala da je dobila ubedljivo najveću podršku građana na tom demokratskom bloku“.


Obradović kaže da je jedna od dobrih tekovina aktuelne opozicione borbe što je raščišćeno ko je prava opozicija, a ko ne. Navodi da to nisu Čedomir Jovanović, Nenad Čanak, Vojislav Šešelj.


Kaže da je Kosovo najvažnije pitanje, a da ako SRS i Vojislav Šešelj po tom pitanju odigraju za Aleksandra Vučića – time završavaju, gube kredibilitet, a lider radikala će pokazati da je „produžena ruka Aleksandra Vučića“.


„Mislim da mnogi u opoziciji igraju za vlast“, naveo je Obradović.


Ocenjuje da se vlast malo unervozuje zbog stvaranja širokog patriotskog bloka. Ne može Vučića da pobedi DS, oni imaju istu politiku, Vučića može da pobedi samo patriotska politika, zaključuje Obradović.Izvor: N1infoБудите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: