Лидер Двери Бошко Обрадовић вратио се у студентске клупе. Уписао је мастер студије на Факултету политичких наука у Београду, на смеру „Избори и изборне кампање“, а како појашњава у изјави за портал Нова.рс, не може се повући никаква паралела између ове његове одлуке и тога што је председник Србије Александар Вучић недавно поново постао студент.

Александар Вучић у студентској клупи – била је вест која је обележила дан, а сасвим сигурно и неколико наредних.

Сада је на неки начин добио парњака у опозицији.

Обрадовић каже да постоји значајна разлика.

“Не потцењујем ничију жељу за знањем и личним усавршавањем, као и откривањем нових животних интересовања. Александру Вучићу се може замерити много тога и нема сумње да сам у томе предњачио последњих година, али једна ствар је за похвалу: спреман је да стално учи и да се усавршава. Друго питање је у које сврхе употребљава своје таленте и знања. Постоји једна значајна разлика између наших студирања под старе дане: председник СНС сваку своју активност гледа искључиво кроз политички маркетинг. Ја сам се трудио да мастер студије упишем ван очију јавности, без камера и било какве помпе, управо са циљем да нешто заиста и научим и потом могу да применим у практичној политици. Не мора и нема смисла да се све претвори у маркетинг”, каже Обрадовић и додаје:
“То је иначе један од великих проблема савремене српске политике, јер је испражњена од садржаја, више нису важне ни идеологије ни политички програми већ је све претворено у политички маркетинг. А политички маркетинг није политика. Улога Српског покрета Двери и мене лично јесте да вратимо идеје и вредности у српску политику”.

На питање шта га је понукало да, како каже “под старе дане”, упише мастер студије одговара:

“Сматрао сам да као неко ко претендује да се бави политиком и води државу треба да усавршим своја основна политиколошка знања. Сви ми који смо самоуци у политици требало би да стекнемо и разна формална факултетска или друга знања и вештине како бисмо били бољи у овом веома специфичном занату, као и сви други људи који стално раде на себи и напредују у својим занимањима. Иначе испада да се једино у политици некако подразумева да је свако рођен за политику и да нема потребе ништа да чита и учи. У Србији је за било који озбиљан посао потребна стручна спрема изузев за политику. Лично сматрам да у нашу политику морају хитно да се врате политичка писменост и култура, дијалог и дебата, како бисмо обновили урушену демократију и како нам грађани не би бежали из политике и од учешћа на изборима, као и из земље”.

Симболично или не, између више понуђених мастер програма на Факултету политичких наука, изабрао је “Изборе и изборне кампање”.

“Већ дуже време бавим се темом реформе изборног система у Србији, а о томе се на овим мастер студијама доста говори и постоји богата литература. Надам се да ћу успети да дођем и до завршног мастер рада који би био на ову тему, јер сматрам да Србија има један од најлошијих изборних система. Иначе, овакав изборни систем не постоји у упоредној пракси у Европи и свету. Или смо ми измисли нешто најбоље на свету што други не примећују, или смо остали црна рупа у савременим демократијама. Довољно је да вам то илуструјем са неколико напомена: у сваком скупштинском сазиву више од пола општина у Србији нема свог представника, док народни посланици из Београда често чине и половину од укупног броја парламентараца. Грађани немају могућност да бирају народне посланике и одборнике по имену и презимену већ могу само да гласају за партијску изборну листу. Самим тим не знају ни ко их представља нити су посланици одговорни бирачима већ искључиво партијском врху који их је и делегирао у парламент”, каже Обрадовић.

Према његовом мишљењу, зато се дешава наопака демократска пракса да Влада контролише Скупштину уместо да Скупштина контролише Владу.

“После избора често настају коалиционе владе за које нико није гласао, као што се уз веће странке коалиционо шлепују мале странчице које тако постају парламентарне а самостално никада не би могле да пређу цензус. Ево само ових неколико илустрација вам говори колико је зарђао наш изборни систем и да хитно мора да се мења. Српски покрет Двери је иницирао да се промена изборног система уврсти као тема у будући дијалог између власти и опозиције, јер има довољно времена за потребне реформе до следећих избора”, закључује Обрадовић.

 

Извор: нова.рс