Boško Obradović: Spreman sam na saradnju sa svima koji neće predati Kosmet

Boško Obradović, predsednik Dveri, kaže da GO ovog Pokreta još uvek nije doneo odluku da li će se pridružiti delu opozicionih stranaka u Savezu za Srbiju, čiji je inicijator Dragan Đilas. Sa svima u opoziciji, dodaje, razgovaraju o modalitetima borbe protiv aktuelne vlasti jer niko od njih trenutno ne može samostalno da pobedi vlast.

1. Da li će se Dveri pridružiti Savezu za Srbiju? 

– Odluku o eventualnim političkim savezima donosi Glavni odbor Srpskog pokreta Dveri, a on o tome do sada nije odlučivao. Sa svima u opoziciji razgovaramo o modalitetima borbe protiv aktuelne vlasti, a pre svega o zajedničkoj borbi za fer i poštene izborne uslove i slobodu medija.


2. Da li ste se i kada sastali sa Draganom Đilasom? Da li na isti način vidite funkcionisanje te opozicione zajednice? 

– Viđam se sa svim liderima opozicije, ne računajući Čedu, Čanka i Šešelja koji nisu opozicija već produžena ruka vlasti. Razgovori su jedno, a dogovori su drugo.

 

3. Ako odlučite da uđete u Savez – Kako će to funkcionisati s obzirom na tolike razlike u programu između članova Saveza? Na koji način ćete ih prevazići?

– Niko od nas trenutno ne može samostalno da pobedi ovu vlast. Neka ukrupnjavanja na opozicionoj političkoj sceni su potrebna. Koja i kakva, da li treba ići u jednu, dve ili tri opozicione kolone – to je pitanje za razmišljanje.


4. Kako je zamišljeno funkcionisanje Saveza za Srbiju na terenu? Šta ako na nekom mitingu, recimo, predsednik DS (Lutovac) kaže da je Ratko Mladić ratni zločinac, hoćete li vi skočiti da branite Mladića ili ćete oćutati?

– Dveri neće ući niti u jedan politički savez koji podrazumeva odricanje od našeg identiteta i političkog programa. Ključna dilema je da li insistirati na našim ideološkim i političkim razlikama u opoziciji ili naći teme oko kojih se svi slažemo i udružiti se protiv sve totalitarnije vlasti?


5. Navodi se da Saša Janković nije želeo da uđe u Savez upravo zbog mogućnosti da Dveri uđu u njega. Da li znate nešto o tome?

– Ne znam o tome ništa, ali znam da Dveri ne mogu biti u savezu sa onima koji su za davanje Kosovu stolice u UN i priznanje kosovske nezavisnosti.


6. Ako ne ulazite u Savez- da li ćete se udružiti s nekim drugim? 

– Spremni smo na saradnju sa svima koji su protiv pravno-obavezujućeg sporazuma sa lažno državom Kosovo i koji su za očuvanje KiM u sastavu Srbije.Izvor: Kurir