Знатно раније пре него што су расписани избори на свим нивоима, Српски покрет Двери је донео одлуку о бојкоту избора. О разлозима бојкота, дугорочним циљевима, изгледу политичке сцене у Србији током кампање и постизборном периоду разговарали смо са Драганом Весовићем, народним послаником из Краљева.

Господине Весовићу, који су кључни разлози неизласка Српског покрета Двери на изборе и где видите недостатак услова за фер и слободне изборе на које се Двери и Савез за промене најчешће позивају?

„Када је донета одлука о бојкоту избора имала се у виду вишегодишња отворена прљава кампања понижавања и дискредитовања опозиције коју користећи све државне ресурсе спроводи СНС и њени политички сателити. Да ли се може говорити о равноправној политичкој утакмици партија власти и опозиције само из угла предизборних 30 или пет минута на телевизијама са националном фреквенцијом, које јемчи закон? Да ли треба заборавити да су,  примера ради, Двери и њихов председник Бошко Обрадовић свих ових година бесомучно блаћени на скоро свим „великим” телевизијама и у штампаним медијима, а да притом Дверима није дата никаква могућност да демантују такве клевете, иако је то обавеза медија према Закону о информисању? Може ли се говорити о слободној политичкој и изборној утакмици у земљи у којој на медијима већ годинама не постоји слободно сучељавање мишљења различитих политичких актера? Може ли се говорити о слободним изборима  под владом која користи паре пореских обвезника за формирање партијске машинерије од лица запослених на одређено време или на привременим  и повременим пословима, који ових дана не раде ништа друго него из топлих фотеља јавних предузећа а „о народном круху и руху” прикупљају тзв. сигурне гласове СНС?

Свима је јасно да се под владом Александра Вучића и СНС људи масовно дискриминишу због своје партијске припадности или чак само због политичког уверења јер је право на рад у државним органима и јавним предузећима скоро потпуно ускраћено свима који нису чланови владајућих странака“.

Који ће проценат излазности грађана на биралишта бити показатељ успеха, односно неуспеха бојкота за који сте се одлучили?

„Двери и Савез за промене не лицитирају бројевима када је у питању бојкот, јер бојкот је већ успео пошто сви добро знају да ће после 26. априла парламентарна опозиција бити неупоредиво политички јача и бројнија од минорних странака које ће чинити парламентарну опозицију.Такав парламент са „измајсторисаном” опозицијом биће нелегитиман независно од броја бирача који ће изаћи на изборе, па ће врло брзо морати да се исправи аномалија са нерепрезентативношћу опозиције у српском парламенту”.

Како онда видите политичко деловање Двери, Савеза за промене, чија су Двери чланица,али и неких других политичких субјеката до избора али и после 26. априла и који је главни циљ таквог деловања?

„За Српски покрет Двери основни мотив који нас покреће на жестоку кампању бојкота избора је одузимање легитимитета будућем сазиву Народне скупштине, коме су западни центри моћи у договору са Александром Вучићем већ одредили најважнију тачку дневног реда.Наиме,нови сазив Скупштине је добио задатак да у првој години мандата нове владе одлучује о тзв. обавезујућем споразуму између Србије и тзв. Републике Косово.Бојкотом избора одузимамо легитимитет таквој издајничкој одлуци, јер тиме шаљемо јасну поруку Западу да ће нове власти поништити одлуку коју је донео једностраначки парламент са измајсторисаном опозицијом. Имајући то у виду, посебно упозоравамо оне бираче који су противници Вучићеве политике ампутације КиМ, да је Вучићу и Западу стало до тога да се у скупштинским клупама нађе што већи број противника Вучићеве политике тзв. разграничења, јер тиме одлука о признању тзв. Републике Косово у условима вишестраначке демократије добија на својој легитимности. Укључивање у надстраначки свенационални фронт за бојкот лажних избора, сви се укључујемо у фронт који ће током лета и јесени свим политичким средствима спречити коначну предају Косова и Метохије”, истакао је за Глас западне Србије народни посланик Драган Весовић.

Извор: ГЗС