Српски Покрет Двери - Лого
Search
Dragana Trifković: Beograd je nepravedan prema Moskvi

Za vreme posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji, između ostalih ugovora potpisan je i ugovor o kupovini 18 sistema PVO malog dometa, „Mistral“.

Rakete „Mistral“ treba da budu integrisane u protiv-avionski samohodni sistem „PASARS-16“ koji je izrađen u Vojno-tehničkom institutu Srbije i prvi put prikazan 2017. godine. Francuske rakete „Mistral“ spadaju u lako prenosne sisteme poput „Strele“ koje poseduje Vojska Srbije. Sovjetske rakete „Strela“ su dugo u upotrebi kod nas. Prvobitno je bilo planirano da „PASARS-16“ integriše rakete domaće proizvodnje koje su konstruisane na bazi starih sovjetskih raketa „R-13M“.


Kupovina francuskih sistema je svojevrsni presedan jer „Mistral“ je prvi raketni sistem PVO u Vojsci Srbije zapadnog porekla. Srpska Vojska ima tradiciju koja se bazira na sovjetskom naoružanju. Pored kupovine „Mistrala“ Srbija pregovara sa Francuskom i o kupovini radarskih i elektronskih sistema. Takođe Srbija je ove godine kupila i „Erbasove“ helikoptere od Francuske za vojsku i policiju.


Ako govorimo o realnim potrebama naoružanja Vojske Srbije, onda u prvi plan dolazi pitanje nabavke PVO velikog dometa. Nedostatak takvog sistema izložio je Srbiju opasnosti bombardovanja 1999. godine. Između ostalog i Francuska sa kojom sada Srbija razvija strateško partnerstvo je učestvovala u bombardovanju Srbije. Kako bi se u budučnosti prevazišla takva opasnost neophodno je pre svega da Vojska Srbije nabavi sisteme „S-400“. Iako su takve potrebe bile predočene Srbiji čak i sa ruske strane, rukovodstvo Srbije nije započelo pregovore o nabavci ovog sistema.


U okviru pomoći Ruske Federacije, Srbiji je prethodne godine isporučeno šest aviona „Mig-29“,kao i četiri helikoptera „MI-35“ i četiri „MI-17“. Uz to Rusija je odobrila i novčanu pomoć koja je iskorišćena za obuku pilota. Rusija je takođe poklonila Srbiji trideset tenkova „T-72“ i 30 borbenih vozila „BRDM-2“. Dostavu ove vojne tehnike Srbiji sprečava Rumunija koja ne dozvoljava da Rusija transportuje tenkove i borbena vozila Dunavom. Ovakva odluka je u suprotnosti sa važećim međunarodnim propisima vezanom za plovidbu Dunavom ali nije neočekivana od strane zemlje koja pripada NATO. Kršenje međunarodnog prava i nepoštovanje postignutih dogovora je uobičajena praksa NATO.


Međutim ključna stvar u vezi sa odnosom Srbije, koja je deklarativno vojno neutralna, prema istočnim i zapadnim partnerima, ogleda se u neprincipijelnoj politici. Iako rukovodstvo Srbije koristi rusko-srpsko prijateljstvo za političku propagandu i srpski mediji, koje kontroliše vlast, redovno hvale ove odnose, u suštini su oni daleko niži nego što mogu da budu. Ruska strana je Srbiji više puta nudila strateško partnerstvo i predlagala razvoj vojno-tehničke saradnje, ali srpsko rukovodstvo osim izražene dobre volje nije preduzelo nikakve korake u tom pravcu.


Sa druge strane Srbija je od 2014. godine započela strateško približavanje NATO koje je krunisano potpisivanjem SOFA sporazumom Srbije sa NATOM i Individualnim akcionim planom partnerstva. Pre par dana je Srbiju posetio američki general Volters, glavnokomandujući snaga NATO za Evropu,  sa kojim je predsednik Srbije dogovorio novi ciklus Individualnog akcionog plana partnerstva.


Ocenjujem da je po Srbiju loše da razvija dalju saradnju sa evoatlantskim strukturama jer je i dosadašnji nivo ove saradnje narušio vojnu neutralnost Srbije.


S druge strane evroatlantska zajednica čini sve napore da odvoji Kosovo od Srbije, i predsednik Makron je u Beogradu prilikom posete naglasio da Francuska Kosovo smatra nezavisnom državom. Poznato je da je Rusija uložila velike diplomatske i političke napore da pomogne Srbiji da očuva teritorijalni integritet. Ipak ova činjenica nije opredelila srpsko rukovodstvo da razvija stratešku saradnju sa Rusijom. Mislim da je nepošteno da Srbija uzima na poklon od Rusije vojnu tehniku, a da od Francuske kupuje naoružanje koje joj realno nije potrebno. Posebno ako uzmemo u obzir da Francuska direktno i otvoreno radi protiv srpskog teritorijalnog integriteta. Tome naravno možemo da dodamo i učešće Francuske u bombardovanju Srbije, podršku separatistima i teroristima na Kosovu kao i ulogu francuskih obaveštajnih službi u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije gde je bila uključena u specijalne operacije. Opet zahvaljujući Rusiji sprečeno je usvajanje rezolucije u UN koja je imala za cilj da Srbiju osudi za nepostojeći genocid. U toj konstrukciji srpske krivice je učestovala upravo Francuska kroz specijalne operacije.

 


Prevod ruskog izvora: CGS

Izvor na ruskom: Aksar.az

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: