Интервју Драгане Трифковић, директора Центра за геостратешке студије, за СПУТНИК

Америчко Министарство за унутрашњу безбедност и FBI упозорили су како би Русија могла да покуша да се умеша у изборе у САД 2020. године, преноси Associated Press. Како оцењујете тајминг објављивања тих докумената?

Није неочекивано да се у америчкој предизборној кампањи поново појављује упозорење о могућем руском утицају на изборе у овој држави. Сетимо се да је претходну председничку изборну кампању 2016. године, обележило ривалство између Доналда Трампа и Хилари Клинтон, као и присуство теме Русије. Након избора је трајала истрага о руском мешању у изборну кампању, која се завршила опширним Мулеровим извештајем. Без обзира на закључке тог извештаја, намере дела америчких елита да наставе са „плашењем“ Русијом, јавност у САД, говори у прилог томе да ће таква ситуација кулминирати пред саме изборе. Видели смо и да је Трампов противкандидат Бајден још у октобру прошле године почео председничку кампању са тврдњама да се Русија поново меша у председничке изборе и да делује против његовог штаба. Он је затражио новац од грађана САД како би спречио спољни утицај на изборе. Мислим да се ради о унапред планираној стратегији за прикупљање донација са једне стране, а са друге стране за скретање пажње јавности са важних тема као што су криминал, корупција, злоупотреба власти и сл. Руски фактор је служио и за борбу против Бернија Сандерса који је оптуживан да је комуниста и симпатизер СССР, али су медији почели да доводе чак и Хилари Клинтон у везу са Русима. Невероватна је толика опсесија америчких елита којима Русија служи за застрашивање. Овај манир америчког естаблишмента присутан је у спољној политици већ дуго, кроз стално плашење Европе руском претњом. Такве тврдње немају никакво утемељење.

Према званичницима безбедносних служби, Москва може да покуша да тајно саветује или да финансира одређеног кандидата или његову екипу у кампањи / да изврши хакерски напад / да користи лажне налоге на друштвеним мрежама како би променила мишљење бирача / да користи економске / пословне / медијске полуге да би „остварила“ „своје политичке циљеве у Сједињеним Државама. Москва је окривљена за Мулеров извештај, који није доказао ништа. Колико је нова та реторика? Како ови извештаји могу да утичу на јавно мњење? Колико је ефективна та кампања „опет Руси“?

Све су то наводи које смо већ раније чули и који су анализирани у Мулеровом извештају.

Сведоци смо тога да западни мејнстрим медији не дозвољавају позитивно мишљење о Русији ни у ком погледу. Има и оних који воде отворену анти-руску кампању. С друге стране, могли смо да видимо како се врши притисак на руске медије којима се не дозвољава слобода деловања. То није демократија, то је директно гушење слобода. Ако говоримо о опасности да би Русија могла да финансира или саветује одређеног кандидата, онда је то наравно упућено на рачун Трампа. У Мулеровом извештају је одбијена могућност да је Трамп или неко из његовог тима имао такву врсту договора са руском страном. Ипак, оваква претпоставка се поново нуди јавности. Што се тиче утицаја социјалних мрежа, оне су под контролом, а неке међу њима и под цензуром. И поред тога, разноврсност мишљења за неке структуре представља проблем. Прошле су деведесете године двадесетог века када није постојала алтернатива ни конкуренција једнообразном мишљењу западних центара моћи. Ситуација данас је много другачија. Због тога мислим да употреба антируске пропаганде нема превише ефекта на америчку јавност која је заокупљена бројним другим проблемима.

Главне теме за предизборну кампању ће се наметнути у наредном периоду. Свакако ће једна од њих бити економија, али и борба против криминала и корупције. С тим што морамо да имамо у виду да сада имамо потпуно другачије околности од редовних због ванредне ситуације до које је довела епидемија корона вируса.

Колико би било ефикасније концентрисати се на борбу против корона вируса и америчких домаћих економских проблема или на чињеницу да је главни демократски кандидат оптужен за сексуалне афере, него на следеће наводно мешање Русије у америчке изборе?

Здравствена заштита и економија су теме које много више занимају грађане САД од инсинуација на рачун Русије. Доналд Трамп је у претходном периоду успео да побољша економску ситуацију у САД и знатно смањи незапосленост, али наравно сада ти резултати долазе у други план због тога што криза изазавана пандемијом највише утиче на економију. То је посебно незгодно јер остаје неколико месеци до избора у САД, а економска криза ће се продужити. Ипак верујем да ће грађани САД имати могућност да сами процене све факторе који су битни за одлучивање у вези са изборима. Што се тиче председничког кандидата Бајдена, приметно је да се он јако чудно понаша. Такође не звучи ни мало убедљиво, а често говори врло неповезано. По мени је највећи политички скандал везан за улогу Бајденовог сина у украјинској нафтној компанији. Све то што се издешавало представља чист облик корупције, који је карактеристичан за досадашњи амерички естаблишмент. То би требало највише да интересује грађане САД, јер се ради о класичном примеру злоупотребе положаја.

 

Драгана Трифковић

члан Председништва Двери и директор Центра за геостратешке студије

Извор: ЦГС