Српски Покрет Двери - Лого
Search

Време је да напредњачком предузећу кажемо да не могу више „колико год хоће да раде што год хоће“!

Таковске новине: Већ два викенда Србију тресу протестне шетње  и блокаде саобраћајница због усвојених измена Закона о референдуму и народној иницијативи и Закона о експропријацији. Да ли је СП Двери подржао ове протесте и како видите њихов потенцијални епилог?

– Дверјани подржавају и активно учествују на протестима и блокадама у целој Србији, па и овде код нас на магистрали у Прељини. Позивамо наше чланове, симпатизере и све суграђане да нам се придруже у блокадама. А уколико се нађу са оне друге стане блокаде, да имају разумевање. Све блокаде се на време најављују, крените раније или одложите путовање за мало касније. Никоме тај сат или два много не значи. Мали је то губитак у односу на оно колико можемо сви изгубити због ова два закона. Нема тренутно важније теме за Србију од спречавања даљег урушавања здраве животне средине. А ови закони ће омогућити да се једноставније и брже узурпирају реке за мини хидроцентрале, отварају градилишта на извориштима пијаће воде, одузимају плодне оранице за депоније, аутопутеве и аеродроме, буши, истражује и на крају отварају рудници попут Рио Тинта у Јадру. На блокадама је народ који зна шта хоће, види се да је одлучан и истрајан. Међутим, озбиљан је проблем што улазимо у зиму. Све ће теже бити и организаторима и учесницима блокаде, а и грађанима који буду блокирани. А то ће власт сигурно покушати да искористи. Мора се што пре наћи нови и ефикаснији модел протеста. И никако се не сме пристати на мале уступке. Нема преговора! Рио Тинто неће доћи, ископавања руде литијума неће бити, сва истраживања моментално мора да престану!

Таковске новине: Горућа тема на локалу је побуна мештана прањанског краја против геолошких истраживања. Први сте од политичких актера на локалу упозоравали на тај проблем. Како коментаришете однос општинског руководства по питању најављених истраживања и протеста грађана? 

Таковске новине: Који су, са Ваше тачке гледишта, поред поменутог, горући проблеми у нашој општини? 

Пре свега ради се о нестручности челних људи наше општине. Већ одавно је пракса да некога ко треба да постане руководилац нико не пита шта је до сада радио, каквог искуства и препоруке има за тај посао. Све се свело само на страначку припадност.

Скоро сви директори јавних предузећа и установа су вршиоци дужности. Зашто се они не бирају на јавним конкурсима? Да ли постоји бојазан да ће се на конкурс јавити неко ко је стручнији и квалификованији за ту функцију, али није „подобан“? Зашто и те своје кадрове држе као вршиоце дужности? Да ли због тога што их тако могу уцењивати и увек држати под контролом? Да подсетим, мандат вршиоца дужности је законом ограничен на годину дана. Како ти директори могу доносити одлуке и стављати свој потпис на уговоре и друга правна акта ако им је по закону истекао мандат?

У тим истим установама и предузећима радници и службеници се запошљавају без јавног огласа и обавезно по уговору на одређено време. Да се разумемо, ништа немам против тога што људи добијају посао. Против смо начина како се то ради и злоупотребе таквог запошљавања. Наиме, од тих тако упослених кадрова владајућа структура прави својеврсне модерне робове, послушнике или страначку војску. Они не смеју да се буне и када су им угрожена елементарна људска права. Морају да дисциплинују и чланове своје уже и шире породице. Чак су у обавези да врбују и своје пријатеље и комшије.

И на крају осврнуо бих се и на проблем регионалних и локалних медија. Наиме, када год се говори о медијима у контексту слободе говора и заступљености опозиције, увек су на тапету телевизије са државним фреквенцијама и новине које излазе у Београду, а доступне су и читају се у већем делу државе. Шта је са регионалним и локалним телевизијама које се плаћају из буџета и парама свих грађане наше општине? Када се тамо могло чути нешто што није по вољи председника општине и владајућих странака? Надам се да читаоце ових редова не морам да убеђујем у каквим условима раде и са чиме се све боре медији који нису априори на страни владајуће странке и дрзну се да кажу да у „земљи дембелији има и мршавих људи“.

Таковске новине: Да ли као представници ванпарламентарне опозиције сарађујете са неком од парламентарних опозиционих група на локалу? 

Таковске новине: Какви су даљи планови ОО Двери?

Таковске новине: Четири месеца је остало до најављених ванредних парламентарних избора, редовних председничких и београдских избора. Шта очекујете од њих?

[ngg src=“galleries“ ids=“488″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: