Потпредседница Двери, проф. др Тамара Миленковић Керковић одговарала је на питања везана за бојкот, плагирање диплома и политички активизам у Дверима.


 1. Двери су званично прогласиле бојкот следећих избора и заједно са колегама из СЗС учествују у кампањи бојкота. Шта Ви очекујете од бојкота?

Бојкот је једино преостало средство из арсенала  опозиционе борбе у условима аутократије, заробљених институција, апсолутне контроле јавног сервиса. Колонијална природа српске власти је све очигледнија, а финална издаја националних и државних интереса одрицањем од КИМ улази у последњу фазу. Странке у бојкоту, попут СП Двери улазе у бојкот свесни да чине жртву партијских зарад државних и националних интереса.

Очекујем да бојкот лажних избора делегитимише систем владавине Александра Вучића,
очекујем да опозициону сцену која је намерно загушена великим бројем странака , бојкот сведе на разумну меру, очекујем да бојкот опозициони рад у интересу народа  и државе постави као лакмус поштеног бављења политиком. Очекујем да бојкот омогући фер и поштене изборе на којима ће информисани и слободни грађани Србије моћи да бирају  а не да буду принуђени да гласају или  да гласају обманути о природи политичке опције коју верују да су изабрали.
Србија се налази у стању да избора нема. Зато, бојкот. Бојкот, да би изборе добили.

 

 
2. Као факултетски професор оглашавали сте се поводом афере са дипломом Небојше Стефановића. Зашто је толико битно да се овакве афере разреше?

Овакве афере указале су на утицај извршне власти на високо образовање, што је неспојиво са цивилизацијском идејом о аутономији универзитета и слободној научној мисли као услову развоја сваке државе и просперитета нације.

Разрешење криминала у високом образовању је неопходно због будућности Србије.  Фалсификати и плагијати јесу кривична дела. Без разрешења тих афера али и заустављања даљег пропадања високог образовања али и просвете уопште,  образовање у Србији нема никакву будућност а рејтинзи наших универзитета падаће и даље. И овде се ради о одлуци и избору између приватног профитерства и будућности нације.

 
3. Пре Двери нисте били политички ангажовани. Зашто сте се баш сад одлучили на такав корак и да ли то утиче на Вашу академску каријеру?

Долазак на власт европеизираних, у СНС прерушених  конвертираних радикала, и брзина са којoм су најгори урушавали државне институције, правни систем и остатке привреде, показали су да је ђаво однео шалу и да је судбина земље и нације у великој опасности. Мој патриотизам је урођен, а мој поглед на свет је космополитски, најближи уверењима  српских националних либерала.Због тога је СП Двери за мене био једини избор. Личности, борба, лична жртва и вера многих сабораца из СП Двери, пре свих председника Бошка Обрадовића, проф. Јасмине Вујић и г. Мирослава Крстића, које сам пре свих из СП Двери имала среће да упознам, али и програм модерног конзервативизма који СП Двери заступа, утицали су на  моју одлуку да се по први пут у животу укључим у политику . Тај ангажман видим као  жртву моје слободе и мог комфора зарад дуга који осећам према нашим прецима али и будућим генерацијама.  Борба коју СП Двери воде је борба за сам опстанак српске државе али и за опстанак духовне димензије европске цивилизације, којој је човек мера, а не профит.

Политички ангажман наравно има утицај на мој професионални живот, негативан у смислу да  имам много мање времена за бављење научним радом, али с друге стране могу да, ван мира и ушушканости  кабинета,  видим последице лоше управе државом и злоупотребе права, што ће ми сигурно помоћи у мом даљем бављењу науком привредног права.

 
4. Често замерају опозиционим политичарима да више говоре о проблемима него о решењима. Какав је Ваш став о решењу проблема приватних извршитеља?

Извршење је неопходан институт, и дилему хоће ли га водити суд, што се показало неефикасним, или извршитељи, што се показало неправедним са оваквим законским  решењима и праксом, мораће да разреши једна одговорна власт. Уместо принципа правичности и сразмерности у наплати, Закон о обезбеђењу и извршењу је омогућио волунтаризам па и насиље извршитеља над дужницима, најчешће оним дужницима који припадају угроженим категоријама становништва, а то је у Србији постала већина грађана. Овогодишње унапређење Закона је минимално и оно мора ићи у правцу заштите дужника и измене положаја приватног извршитеља који је сада плаћеник повериоца и службеник под утицајем извршне власти. Детаље о томе пружа СП Двери у свом Програму.

 

Инфо служба Двери