Појавила се вест о формирању Удружене опозиције Србије, али без Двери. Шта то конкретно значи?

     То значи да не можемо бити део новог политичког савеза опозиције ако у његовом програму на првом месту није очување Косова и Метохије у саставу Србије. Ми смо ушли у Савез за Србију зато што је он почивао на 30 програмских тачака, међу којима су многе уврштене из нашег програма. За нас су посебно биле важне две тачке посвећене Косову и Метохији у којима се јасно наглашавало поштовање Устава Србије и Резолуције 12 44 СБ УН, као и непристајање на било какво признање лажне државе Косово и референдум на ту тему. Пошто формирањем Удружене опозиције Србије престаје да постоји Савез за Србију и више не важи поменутих 30 тачака, Председништво Двери је донело одлуку да не будемо део тог новог опозиционог савеза и да своју даљу политичку активност наставимо независно.

Шта ће онда Двери даље радити?

Остајемо спремни за техничку сарадњу са свима у опозицији око заједничке борбе за слободу медија и демократске изборе, али свој пут даље настављамо самостално. За смену актуелне власти потребна је сарадња унутар опозиције, али то не значи да треба да се утопимо у неку нову опозициону платформу која нема јасно дефинисане ставове по кључним националним и државним питањима. За нас је у овом тренутку приоритет одбрана Косова и Метохије у саставу Србије и сарадња са свима који деле тај наш став, као и одбрана светиња, српског народа и СПЦ у Црној Гори. Поред ове две теме ту је свакако и тема односа између Матице и дијаспоре, наша већ препознатљива породична политика, борба против криминала и корупције, подршка домаћој привреди и пољопривреди, као и потпуно нови приступ стубовима нашег друштва: култури, образовању и науци, здравству и заштити животне средине.

Почетком септембра представићемо нову верзију старих Двери, са новим програмом и новим људима који могу да носе ту преко потребну смену политичких генерација у Србији. У много чему разликујемо се и од владајућег режима и од опозиције, и као они који никада нису били на власти имамо потенцијал да понудимо једну потпуно нову политику. Ово ће бити један велики нови почетак за Српски покрет Двери и очекујем да ће заинтересовати многе старе и нове присталице и саборце да нам се прикључе.

 

Извор: Србин инфо