Obradović za IN4S: Vučić spasio Mila, mitropolit Amfilohije odbranio čast SPC

Predsjednik Srpskog pokreta Dveri i poslanik u Skupštini Srbije Boško Obradović kazao je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić spasio vlast Mila Đukanovića tako što mu je pomogao u kreiranju afere „Državni udar“, dodajući da je mitropolit Amfilohije odbranio čast i ugled SPC po pitanju statusa Kosova i Metohije. On je, u intervju za portal IN4S, rekao da je afera „Državni udar“ jedan od najvećih skandala novije političke istorije Crne Gore.

Radi se o klasičnoj policijskoj namještaljci, odnosno montiranoj aferi koja je, slobodno se tako može reći, spasila vlast Mila Đukanovića. Đukanovićeva vlast je bila pred padom, jer bi on izgubio izbore da nije došlo do jedne takve montirane afere“, naveo je Obradović.


On je dodao da afera „Državni udar“ ne bi živjela čak ni nekoliko dana da nije bilo ključne podrške od strane aktuelne vlasti u Srbiji, koja je, kada su svi posumnjali u istinitost navoda crnogorske vlasti, dala neku vrstu alibija i podrške da tu nešto ipak ima.


Moja definicija je sledeće – Aleksandar Vučić je spasio vlast Đukanovića. Smatram da Vučić ima neku vrstu obaveze prema Đukanoviću. Đukanović je jedna izuzetno važna ličnost u procesu stvaranja SNS-a. On je ili finansijski ili otvaranjem određenih kanala prema Zapadu presudno pomogao Vučiću kada je razbio Srpsku radikalnu stranku, promijenio svoj identitet i politiku i formirao SNS. Očito od tada Vučić vuče jednu vrstu obaveza prema Đukanoviću i mislim da je jedna od ključnih tačaka vraćanja tog duga bila afera Državni udar“, kazao je Obradović.


Prema njegovim riječima, očigledno je da su Srbi u Crnoj Gori bili moneta za potkusurivanje dugova između Vučića i Đukanovića.


Umjesto da Vučić taj dug vrati iz svog džepa, on ga je vratio tako što je žrtvovao Srbe u Crnoj Gori, odnosno omogućio opstanak  jedne kriminalne i katastrofalne vlasti koja već predugo traje u Crnoj Gori“, istakao je Obradović.


Vučiću preči Zapad od Kosmeta


Obradović je kazao da je jedan od ključnih motiva za njegovu posjetu Crnoj Gori bio taj da pruži punu podršku mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, koji je, kako je naglasio, odbranio čast i ugled SPC po pitanju statusa Kosova i Metohije.Stav mitropolita Amfilohija je predstavljao svojevrsno osvetljivanje mraka u kojem je Vučić želio da potpiše priznanje nezavisnosti Kosova, a da to niko i ne primijeti. Izjava mitropolita Amfilohija, odnosno njegova bojazan da sve ovo što se dešava ide ka izdaji Kosova i Metohije je raskrinkala lažno patriotsko lice Vučićeve vlasti. Vidjeli ste da je njegovo najbliže okruženje pokrenulo čitavu medijsku mašineriju protiv mitropolita Amfilohija što znači da je on pogodio u centar. Da nema istine u riječima mitropolita Amfilohija oni bi rekli da mitropolit nema razloga da brine i da nikakve izdaje i predaje Kosmeta neće biti, ali ovakav napad očito govori da je mitropolita ukazao na pravu suštinu stvari“, naveo je predsjednik Dveri.


Prema njegovim riječima, Vučić je dolaskom na vlast preuzeo određenu obavezu prema svojim zapadnim mentorima da „završi sa Kosovom i Metohijom“.


Vučić stoji iza antiustavnog Briselskog sporazuma, koji je potpisao čim je došao na vlast 2013.godine, a sada mislim da mu ističe rok u kojem mora da potpiše i zvanično priznanje nezavisnosti Kosova. U tom smislu se dešava i sva ova žurba, lažni dijalog i hitanje da se donese neko konačno rješenje za Kosmet iako tek sad počinje vrijeme da radi za Srbiju, jer se mijenjaju geopolitičke okolnosti u Evropi i svijetu i kada dobijamo sve više podrške za ostanak Kosova i Metohije u sastavu Srbije. Nikome se ne žuri osim Vučiću, tako da nema drugog obrazloženja osim da se njemu žuri da obavi zadatak koji je dobio sa Zapada. Nadam se da u tome neće uspjeti“, istakao je Obradović.Srbi konstitutivni narod u Crnoj Gori


Predsjednik Srpskog pokreta Dveri kazao je da bez promjena vlasti u Podgorici i Beogradu nema promjena na bolje kada je u pitanju položaj srpskog naroda u Crnoj Gori.


On je ukazao da su Srbi državotvoran, odnosno konstitutivni narod u Crnoj Gori.Ako smo došli u situaciju da neko ko je stvorio Crnu Goru, a teško ćemo naći nešto u Crnoj Gori a što nije srpsko i što ne počiva na srpskim temeljima, bude satjeran u manjinski ćošak i diskriminisan onda je to zaista tužna situacija“, naveo je Obradović.


Zbog toga se, kako je kazao, postavlja opravdano pitanje ko je odgovoran za takvu situaciju.


To pitanje je korijen našeg problema, ali i njegovog rješenja. Smatram da postoji dvostruka odgovornost – jedna je aktuelne crnogorske vlasti koja decenijama diskrimiše SPC, srpski jezik i Srbe u Crnoj Gori, a druga je jedna asistencija ili podrška koju aktuelni režim u Srbiji pruža takvom ponašanju crnogorske vlasti prema srpskom narodu. Moramo, očigledno, da promijenimo vlast u Srbiji i u Crnoj Gori da bi se promijenio odnos prema srpskom narodu u Crnoj Gori“, istakao je Obradović.Vratiti Ministarstvo za Srbe u regionu i rasejanju


On je kazao da su Dveri veoma nezadovoljne sveukupnim odnosom aktuelne vlasti u Srbiji prema Srbima koji žive van Srbije.


Dolaskom na vlast Srpske napredne stranke ukinuto je Ministarstvo za Srbe u regionu i rasejanju i Srbija više nije matična država za sve Srbe koji žive van njenih granica. Rekao bih da čak vlada jedna apsolutna nebriga za očuvanje identiteta i statusa Srba u bivšim jugoslovenskim republikama i to je posebno vidljivo na primjeru Crne Gore. Čak bih rekao da je vlast u Srbiji, uvijek kada je trebalo da stane na stranu srpskog naroda u Crnoj Gori, nepogrešivo stajala na stranu aktuelne vlasti u Crnoj Gori, a suprotno interesima srpskog naroda. To je nešto što je veliki grijeh na duši Aleksandra Vučića i njegovog SNS-a“, naveo je Obradović.Prema njegovim riječima, aktuelna vlast u Srbiji ništa ne radi po pitanju očuvanja srpskog identiteta u Crnoj Gori.


Mora da se promijeni kompletna politika prema Srbima van Srbije da bi došlo do promjena na tom planu. Potrebno je, prije svega, vratiti Ministarstvo za Srbe u regionu i dijaspori i da taj vladin resor raspolaže značajnim budžetom koji bi bio podrška Srbima van Srbije, odnosno njihovom kulturnom, medijskom i svakom drugom radu. To bi bio pravi pristup, koji bi omogućio da svi naši sunarodnici koji žive van Srbije iznova u Srbiji vide svoju matičnu državu koja brine o njima i štite njihova prava“, naglasio je predsjednik Dveri.


On je ukazao da sve manjine u Srbiji imaju sva prava koja su, u nekim oblastima, i iznad evropskih standarda, dok, istovremeno, Srbi u bivšim jugoslovenskim republikama imaju ogromne probleme da ostvare osnovna ljudska prava.


Obradović smatra da je zato bitna politika reciprociteta, koja će omogućiti da Srbi u regionu ostvare svoja osnovna prava.


Izvor: IN4S