Српски Покрет Двери - Лого
Search

Избори у Србији одржани 21. јуна  као и кампања бојкота коју је СП Двери водио у оквиру „Савеза за Србију“ изазвали су пажњу међународне јавности. Поред разговора који су заједно са осталим лидерима вођени са представницима и известиоцима Европског парламента, активна кампања бојкота СП Двери против недемократских, нелегитимних и здравствено небезбедних заинтересовала је представнике страних медија, између осталог и бечке новине „Der Standard“ и угледни мађарски портал „Azonnali“. 

Непосредно уочи избора  о  настанку, програму, идејама  као и о активностима  СП Двери и борби за демократске изборе у Србији, са уредницима ових медија разговарали су проф. др Тамара Миленковић Керковић, потпредседница СП Двери и др Андреј Митић, члан Савета за међународне односе СП Двери.

Највеће интересовање било је за програм и идеје СП Двери, за питања демократије, односу према мигрантима, односу према уласку Србије у ЕУ, ставу према догађајима у Сребреници и односу према Војиславу Шешељу, разлозима за бојкот избора, природи и узроцима Вучићеве тоталитарне власти, а занимљива су била и питања поређења Вучићеве са влашћу мађарског премијера Орбана.

Овде преносимо извод из интервјуа објављеног 20.јуна 2020.год. на мађарском језику под називом „Вучић није патриота већ продавац националних интереса“  

Како би сте описали СП Двери и која је идеологија Ваше странке?

Тамара Миленковић Керковић:  СП Двери су  модерна, хришћанска, до скора парламентарна странка која почива на традиционалним и националним вредностима које су Србију, државу и српски народ очувале кроз векове. Реч  Двери  је древни назив за врата на православном иконостасу и она у називу наше странке има  симболично значење – ми смо пролаз  између прошлости и будућности Србије. Због тога, често себе називамо модерним конзервативцима. Ми заступамо идеје конзервативне демократије и противници смо идеја и праксе либералног тоталитаризма. СП Двери је  део највећег опозиционог блока „Савез за Србију“  који је настао са циљем борбе за поштене и демократске изборе у Србији, за владавину права, поштовање Устава и демократизацију Србије. Политичка оријентација модерног конзервативизма  је последњих година на међународном плану у сталном порасту, и има пуно странака које у Европи и широм света деле ове вредности. Сигурно је тако и у Мађарској. 

Вучић је такође десничар и конзервативан. Каква је разлика између ваше и Вучићеве странке?

Тамара Миленковић Керковић: У Србији је све изокренуто као лик у огледалу. Вучић је конвертит који је на власт дошао са радикално националним и патриотским програмом, и бројним обећањима о борби против корупције али је након преузимања свих грана власти, прихватио идеологију екстремне неолибералне догме тзв. либералну демократију у екстремном виду и почео да влада аутократски а корупција никада није била у Србији већа. Србија је трагичан пример извртања либералне демократије у фасадну демократију. Србија је престала да буде демократска земља. Сада су  држава у Србији и њене институције  позорница за један режим повезан са мафијом. То је партократски и  клептократски режим  који је због тога постао изборна диктатура. За разлику од Вучића, за нас у СП Двери демократија није само форма, већ и садржина. Ми се боримо за темељне вредности демократије – фер и поштене изборе, владавину права, принцип поделе власти, за очување Устава и за останак  КИМ у границама наше земље. У томе је разлика међу нама – ми смо конзервативни јер се боримо да сачувамо ове вредности а Вучић  је све вредности демократије већ разградио. Ни Вучић, ни његова Српска напредна странка немају никакве везе ни са конзервативизмом ни са патриотизмом. Вучић ради искључиво на продаји националних интереса.

Какав је Ваш став према Шешељу и његовој странци и да ли је после осуде у Хагу требало да буде народни посланик?

Тамара Миленковић Керковић: Проблем са демократијом у Србији је што демократије у Србији нема годинама. Да је има, негативан лик попут Шешеља никада не би могао да буде изабран за народног  посланика. Процес демонизације СП Двери у режимским медијима  иде у правцу да се Двери  поистовећују са Шешељем. Напротив, Шешељ је наш политички противник и само привидно глуми браниоца српских интереса. Иронија је да Вучић који је изјављивао да за једног Србина треба убити стотину Муслимана, и који је учествовао у власти Слободана Милошевића, нас у СП Двери етикетира као фашисте. Занимљиво је и да иако СП Двери заједно са „Савезом за Србију“ бојкотује предстојеће изборе, Вучић и његов режим и даље нападају управо нас и опозицију која изборе  бојкотује. Из тога се може закључити да је бојкот избора оно што највише смета Вучићу, јер ће га делегитимисати као тиранина и аутократу.

Говорите о српском идентитету , како би га дефинисали и како се демократија уклапа у српски идентитет?

Андреј Митић: Идентитет чува и штити  ствари које говоре ко сте као појединац, које вас чине индивидуом. У случају српског идентитета то значи да сте православне вере, да верујете у суверену државу и у традиционалне породичне вредности. То је основа српског идентитета.

Али данас то није све. Наш је идентитет дубоко демократски а  Вучић попут Орбана влада ауторитарним путем. Постоје разлике у садржају, пре свега у погледу мигрантске политике, породичне политике, економске политике, али њихове су методе су исте- заробљавање медија, стигматизација опозиције, опструирање демократских процеса.

Изборе пред нама не сматрамо легитимним и сматрамо их нелегалним и због тога их бојкотујемо. Из тог разлога нећемо прихватити ниједну одлуку коју ће донети тако изабран парламент. Опозиција која учествује је про-Вучићева формација, коју је најчешће сам креирао и служи само да Вучића на изборима легитимише. Због тога бојкотујемо изборе, и зато остајемо права опозиција у Србији. А Србија ће се након ових избора наћи у  уставној и политичкој кризи.

Ми у СП Двери не желимо да будемо проблем већ решење. Као део „Савеза за Србију“ желимо да изградимо нови , демократски консензус са оба дела друштва, и грађанским и националним. Желимо праведан систему коме се различите политике могу да надмећу. Ми желимо да створимо нову нормалност у Србији, јер ово што се у Србији дешава – то није нормално.

Да ли би српска дипломатија требало да бира између ЕУ и Путина?

Тамара Миленковић Керковић: Мислим да се такав избор  не треба да  поставља. Мислите ли да нема сарадње између ЕУ и Путина? Није тако. Власти од 2000.год. до данас  нам стално говоре да не постоји алтернатива изван Европске уније. То подсећа на комунистичка времена и путеве без алтернативе. СП Двери не пристају на пут без алтернативе и на евроинтеграције по сваку националну цену, па и по цену предаје КиМ.

Питање чланства у Европској унији је демократско је питање о којем морамо разговарати и објаснити људима шта би то чланство уопште значило и колико би то коштало. Грађани Србије би требало да буду питани у ком правцу желе да иду а у Србији такво питање никада није било постављено. Ако желимо да будемо укључени у интеграционе процесе, такође желимо да будемо укључени у расправе о томе. Али ту долази до велике дилеме: људи мисле да ако нисмо про-ЕУ, ми смо већ на страни Путина или Кине, Двери то међутим нису. СП  Двери се бори за суверену и демократску Србију која ће бити укључена у све демократске процесе и у институције које одговарају интересима грађана Србије као суверене државе а не западног протектората.

[ngg src=“galleries“ ids=“258″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″] 

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: