Savez je opozicija vlasti, ali ne i državi

Boško Obradović, lider pokreta Dveri, za Danas o opozicionom savezu, Vučiću i Kosovu.

Cilj Saveza za Srbiju nikako nije da se sruši Vučić da bi došao neki novi Vučić. Da je tako, Dveri u tom ne bi učestvovale, jer mi jesmo opozicija vlasti, ali nismo državi. Cilj Saveza je da se sruši jedna loša politika i da se kroz konkretne mere primeni 30 tačaka oko kojih smo se složili i stvore normalni uslovi za život u Srbiji, kaže u razgovoru za Danas Boško Obradović, lider pokreta Dveri, i potvrđuje da je tačno da je kritikovao Đilasa, ali da on svojevremeno nije prihvatio da bude kao Goran Vesić, Nebojša Krstić…


 

* Koliko takav heterogeni savez, sa ideološki nepomirljivim razlikama može da uspe?

– Kod ovakvog pitanja ne mogu da se ne zapitam kako niko ne pita šta u trenutnoj Vladi okuplja i Anu Brnabić i Popovića i Vulina i kako ta heterogenost nikom nije čudna? Po meni, pitanje ostvarivanja slobode govora, slobodnih izbora, zaustavljanje depopulacije Srbije i zaustavljanje daljeg siromašenja nije pitanje ideologije već pitanje opstanka zemlje i zato ovaj savez mora da uspe.

 


* Te razlike pokazale su se veće pre osnivanja kao kamen spoticanja kada su Dveri odlučile da ne podrže zahtev skupštinske opozicije za smenu Vjerice Radete.

– Ne bih se složio da je to bio bilo kakav kamen spoticanja. Savez se okupio oko precizno definisanih 30 tačaka, ali svi zadržavamo autonomiju u delovanju i to je izraz odgovornosti jer prvo, ne lažemo birače da razlika nema i drugo, ne stavljamo stvari pod tepih ali ostavljamo sujete po strani. Što se tiče ove inicijative, već sam rekao da se o njoj nismo izjašnjavali jer je taj tvit jedno odvlačenje pažnje sa važnih tema.

 


* Iako Savez još nije potpisan, mediji pišu da se dobar deo članova DS protivi saradnji sa Dverima, a čak se spominje i inicijativa za smenu Zorana Lutovca.

– Koliko znam on je izabran za predsednika DS upravo sa platformom osnivanja Saveza.

 


* I vi ste ulaskom u Savez sa Đilasom i demokratama rizikovali raskol u Dverima. Hoće li do njega i doći, s obzirom na to da se tridesetak članova GO izjasnilo protiv Saveza?

– Neulaskom bismo rizikovali da pustimo Vučića da radi šta hoće i da izdaje Kosovo bez ikog dovoljno jakog da se tome suprotstavi, pa je pitanje jesu li nam bitnije Dveri ili Srbija. Raskola srećom nema i ja sam ponosan na demokratsku proceduru koja je u Dverima sprovedena prilikom donošenja ove odluke. Na našem sajtu možete videti brojne tekstove onih članova Predsedništva koji su bili protiv, ali koji su naglasili da imaju poverenja u većinu i da će poštovati odluku.

 


* Mediji bliski Aleksandru Vučiću, zbog razlika koje postoje, vaš Savez nazivaju kupus koalicijom i navode da ćete vi i Đilas biti zajedno do poslednjeg evra.

– Isti ti mediji su 1999. godine, kada je Vučić bio ministar informisanja, nazivali patrijarha Pavla izdajnikom. Toliko o njihovoj kredibilnosti.

 


* Spočitavaju vam da ste u vreme kampanje za beogradske izbore žestoko kritikovali Đilasa i podsećaju na vašu predizbornu parolu da ovi odu, a da se oni ne vrate.

– Zanimljivo je da je većina onih zbog kojih smo kritikovali tu bivšu vlast sada u SNS-u. Tu su i Goran Vesić, i Siniša Mali, i Jelena Trivan, i Nebojša Krstić, i mnogi drugi, i nisam promenio mišljenje o svemu lošem što su radili tada i što rade sada kada su opet na vlasti samo u drugim dresovima. Tačno je da sam ranije kritikovao i Dragana Đilasa, sa kojim sam sad u Savezu. Ali je isto tako tačno da su njega i DS birači kaznili za tadašnju politiku i da je on imao ponude da bude isti kao i Goran Vesić i priđe SNS, ali nije na to pristao. Program oko kog smo se dogovorili i način odlučivanja u kom imamo pravo veta su nam garancija da sa njim i sa svim drugima u Savezu možemo sarađivati. A Dragan Đilas je još u vreme te vlasti dokazao da se razlikuje, makar u ekonomskim pogledima, od DS, jer je zadržao PKB u vlasništvu grada Beograda i nije dozvolio privatizaciju ovog strateškog privrednog resursa Srbije koji SNS sada želi da proda, što jasno govori da imamo isto shvatanje ekonomskog patriotizma.

 


* Vlast ne bira kvalifikacije na račun lidera Saveza, da li to iz straha ili iz opravdanih razloga? Da li ćete vi potražiti satisfakciju na sudu?

– Pripremamo nekoliko tužbi uvreda i laži, naročito s obzirom da smo iz Ministarstva državne uprave dobili potvrdu da u delovanju Dveri nema ništa fašističko i smatramo velikom uvredom kada vlast to potencira. Istina je da su očigledno u panici jer odavno nije zapamćeno ovakvo medijsko satanizovanje, napadi i etiketiranje opozicije. Nekim našim članovima GO su na ulaznim vratima osvanuli plakati sa našim slikama i pogrdnim natpisom, pred tribinu u Šapcu su nas dočekali SNS batinaši, itd. Sve to je već ozbiljno ugrožavanje bezbednosti i ne smemo da ćutimo na tako nešto jer se postavlja pitanje šta je sledeće.

 


* Jedna od tačaka programa vašeg saveza je i Kosovo. Ima li istine u tvrdnji predsednika da se vaši stavovi po pitanju Kosova ne razlikuju od stavova Sonje Biserko i Nataše Kandić?

– Predsednik Srbije je spin majstor dostojan neke Orvelove knjige. To što sam ja protiv podele Kosmeta ne znači da imam isti stav kao pomenute, već da ne želim da Srbi i srpska kulturna baština južno od Ibra ostanu izvan Srbije i da im bude ugrožena bezbednost. A to što predsednik izgleda upravo o tome pregovara za ratnim zločincem Hašimom Tačijem to se zove izdaja nacionalnih interesa, tako da definitivno imam različit stav od Vučićevog i on se zasniva na poštovanju Ustava i Rezolucije 1244.

 


* Vi često tvrdite da je predsednik Srbije sve nervozniji jer se bliži trenutak predaje Kosova. Na osnovu čega to zaključujete i da li je deo te nervoze i najnovija ljutnja na pojedine crkvene predstavnike?

– Zaključujem na osnovu njegovih postupaka i retorike. On priprema teren i opipava puls, pa malo tvrdi kako u pregovorima vodimo, malo kako će biti dobro ako dobijemo i metar Kosova, onda kaže da će o svemu odlučivati narod, a posle da će on biti odgovoran. I čim se neko pobuni protiv ovih tirada poput oca Save Janjića, odmah postaje državni neprijatelj broj jedan. Sve to mi govori da je tačno da je prilikom dolaska na vlast nekom obećao da će priznati nezavisno Kosovo i da sada to mora da ispuni, ali da se još uvek plaši reakcije naroda.

 


* Vaše opozicione kolege i vi već nekoliko puta držite skupove u Šapcu, koji je jedna od malobrojnih opozicionih opština u Srbiji. Kada ćete krenuti u sredine gde niste baš omiljeni?

– Evo u sredu smo imali tribinu i u Užicu i videli ste sa čim smo bili suočeni. Prvo su nam dan pred tribinu otkazali salu, a kada smo se obratili medijima, onda su je retroaktivno odobrili i rekli da smo sve izmislili. To je jedno potpuno vređanje inteligencije. Bez obzira na to, mi ćemo držati skupove gde god to bude moguće i nismo se uplašili pritisaka niti razgovora sa neistomišljenicima.


 

* Zašto je bio potreban incident u Šapcu sa vašim obezbeđenjem i da li je stvarno neka žena napadnuta?

– Na tribinu u Šabac sam došao sa svojim pristalicama. Obezbeđenje nemam i nisam ga imao ni taj dan. Dok sam ja ulazio nisam primetio tako nešto, a s obzirom na sve nedoslednosti priče o napadu na tu ženu i s obzirom na činjenicu da ona nije iz Šapca i da je članica SNS opravdano sumnjam da je sve opet izrežirano. Jedini incident koji sam lično doživeo je vikanje i nasrtanje nekoliko pristalica SNS na mene i saradnice koje su došle sa mnom dok smo ulazili.

 


* Kako komentarišete odluku DSS da sada izađe iz koalicije sa SNS i da li je taj izlazak bio uslov za priključenje Savezu?

– Koliko imam informacije od kolega iz DSS, izlazak iz koalicija su planirali još ranije i vezan je za odnos SNS prema Kosmetu. Što se tiče Saveza, to je svakako pozitivan signal za sve nas i DSS je dobrodošao u Savez.

 


Sledeći korak izmene izbornog zakona

* Da li ste u Savezu razgovarali o bojkotu izbora, ukoliko ovakvi izborni uslovi ostanu, i na koji način uopšte možete da izborite izmene izbornih zakona?

– Razgovarali smo o svim opcijama. Za početak moramo da se izborimo za poštovanje postojećih izbornih zakona, da na eventualnim izborima imamo dobro obučene kontrolore i pokrivena sva izborna mesta, da oslobodimo medije i za glas opozicije, da oslobodimo građane od straha itd. Izmene izbornog zakona su tek sledeći korak.

 


Izvor: Danas