Stefan Aksović: Verujem u našu generaciju

Razgovor sa Stefanom Aksovićem, članom Predsedništva Dveri.

Za ovaj broj Glasnika porodične Srbije razgovaramo sa mladim i perspektivnim čovekom iz Lazarevca, studentom politikologije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, predsednikom omladine Srpskog pokreta Dveri i članom Predsedništva Dveri Stefanom Aksovićem.


Stefan je već dugi niz godina član Pokreta, ostvario je odlične rezultate u rodnom Lazarevcu i pravi je primer momka koji nije želeo da se ide lakšim putem, koji nije hteo da svoje sposobnosti i svoje obrazovanje unovči preko neke od vladajućih partija, već je bio dosledan svojim idealima i tu svoju doslednost ispunjava zalaganjem za Dveri, a samim tim i za Srbiju. Stefan Aksović je primer da smo mi, deca ovog veka, ipak dostojni istorije naše i da nam se duše ne plaše opasnosti, ma u kojoj formi ona bila.

 


Šta te je privuklo, kao mladog čoveka, da se baviš politikom?

Pre svega, stanje u društvu i osećaj odgovornosti da se kao mlad čovek uključim i doprinesem borbi za obnovu vrednosti u koje verujem. Ta bitka danas vodi se uglavnom upravo na polju politike.

 


S obzirom da si predsednik Saveta omladine Dveri, kako gledaš na stanje omladine u Pokretu i da li je ona dovoljno zastupljena?

Okupljamo sjajne mlade ljude kojima se često divim. Oni su najvredniji zalog za budućnost ove zdrave priče, a Pokret je, po mom mišljenju, to i prepoznao te je na nama da dato poverenje opravdamo. Svoj deo odgovornosti vidim i u tome da ukazujem na kvalitetne mlade ljude i pomažem njihov napredak.

 


Sve više mladih i obrazovanih ljudi odlazi iz Srbije. Da li si ti razmišljao o odlasku i kako gledaš na položaj mladih u Srbiji?

Ne, ali sama pojava ne čudi. Ona je, nažalost, rezultat neuspešne tranzicije društva koja je dovela do opšteg osiromašenja, pljačkaške privatizacije, porasta korupcije i kriminala te kao takva svaku perspektivu za normalan život mladih učinila neizvesnom.

 


Kao jedini predstavnik omladine u Predsedništvu Dveri, kakvu imaš saradnju sa ostalim članovima Predsedništva i da li se tvoje mišljenje podjednako uvažava?

Pre svega trudim se da glas omladine dostojno reprezentujem prilikom donošenja najvažnijih političkih odluka u našoj organizaciji, što starije kolege svakako poštuju i uvažavaju. Smatram da rad Predsedništva Dveri danas karakteriše dobra saradnja mladosti i iskustva uz obostrano poštovanje, što daje rezultate.

 


Tvoja poruka mladima u Srbiji?

Borite se i verujte! Živimo u vremenu poražene nade koje proizvodi ljude bez vere u ideale promovišući hedonizam kao osnovni stil života. Treba nam izlaz iz te apatije, obnova celokupnog sistema vrednosti i izgradnja pravih uzora i autoriteta. Verujem u našu generaciju da taj zadatak može da ispuni!

 


Razgovor vodio: Radiša Ćeriman