Српски Покрет Двери - Лого
Search

Као народни посланик осећам потребу да изразим извињење српској дијаспори због увредљивог и понижавајућег односа који су доживели од стране актуелне власти у Србији. Истовремено, свим повратницима желим добродошлицу назад у своју отаџбину.

     Тврдња председника СНС Александра Вучића да му је највећа грешка у овој кризи била што није затворио границе већ је дозволио повратак наших држављана из иностранства – представља једну од најсрамнијих изјава представника власти у Србији последњих година. Лош је био и однос према многим грађанима Србије који су се затекли заробљени на аеродромима широм света и граничним прелазима у окружењу. Неодговарајући је био и третман према многим повратницима након њиховог доласка у Србију. Посебно су бедне оптужбе да су повратници донели заразу и направили нова жаришта епидемије широм Србије.

Пре свега, свуда на свету су људи који су се враћали у земљу донели вирус. Нити једна држава света није размишљала о забрани повратка својих држављана. Овде је прави проблем неспремност и неспособност власти да одговори на нову заразну болест и спроведе много бољу проверу свих који су улазили у земљу од почетка ширења епидемије. Пре ће бити да је увредљива реакција према повратницима дошла из разлога што већина њих не воли Вучића, због ове власти је и отишла из Србије, што нису под контролом СНС, што неће да гласају за њих или могу изаћи на улице на протесте против власти кад се све ово заврши. Главни разлог неподношења српске дијаспоре од стране ове власти је страх од бољих од себе, од конкуренције, од оних које не могу да уцене, који немају лажне дипломе, који су способнији, успешнији и сваком смислу бољи од њих, и то у великој иностраној конкуренцији.

Али, све ово најновије је само врхунац катастрофалног односа према Србима у окружењу и дијаспори који траје од доласка СНС на власт 2012. године. Прво што су урадили било је укидање Министарства за Србе у региону и расејању. Потом су укинули и рад Скупштине Срба у региону и расејању. Некадашње министарство су прво свели на Канцеларију, а потом на малу Управу при Министарству за спољне послове, која већ годинама нема директора нити функционише у пуном капацитету. Александар Вучић нити једном није обишао Србе у Црној Гори, никада и нигде није стао на страну угрожених српских заједница у бившим југословенским републикама, а да не говоримо о томе да га проблеми у српској дијаспори уопште не дотичу. Наши сународници и држављани у иностранству, иако непрестано шаљу дознаке у милијардама евра на годишњем нивоу, и даље немају нормално бирачко право нити своје представнике у Скупштини или Влади.

Власт је наједанпут заборавила и све оне безбројне хуманитарне акције српске дијаспоре за време отаџбинских ратова 1991-1999. године, каснију помоћ угроженим деловима Србије након земљотреса, поплава и других елементарних непогода, или било којим другим поводом када су грађани Србије били здравствено или социјално у проблему. Заузврат су добили само да их на сваком шалтеру у Србији сачекају мито и корупција када се врате и покушају да овде нешто инвестирају и покрену.

Као неко ко је обишао преко 60 српских заједница у Европи, Америци, Канади, Аустралији и Јужној Африци, као народни посланик који одлично познаје стање и проблеме српске дијаспоре, могу у име Српског покрета Двери да обећам да ће промена власти у Србији значити и промену односа Матице према дијаспори. Наши сународници добијаће лакше српско држављанство, биће значајно олакшано бирачко право, представници дијаспоре имаће загарантована места у Народној скупштини Републике Србије, обновићемо рад Министарства за Србе у региону и расејању. Дијаспора мора да има могућност да контролише фондове у које улаже, а свима онима који желе да се врате или инвестирају у своју Отаџбину биће дате посебне пореске и друге олакшице.

Дијаспора је данас једна од ретких великих преосталих снага српског народа у интелектуалном, стручном, финансијском и сваком другом погледу. Зато, поштовани сународници, најпре се и сами чувајте у овим ванредним околностима и заштитите себе и своју породицу од ове пандемије и њених последица. Потом вас позивам да према мери ваших могућности поново помогнете Србији да изађе из ове кризе, упркос овима са власти који су вас увредили и понизили. И, коначно, позивам Вас да заједничким снагама када прође ово ванредно стање радимо на смени актуелне власти у Србији и доласку нове власти која ће имати другачији однос према дијаспори – онакав какав и треба да има права Матица свих Срба који живе ван граница Србије.

И, добро нам дошли у отаџбину кад све ово прође. Чека нас много заједничког важног посла на обнови и бољитку Србије.

 

 

 

Бошко Обрадовић

Председник Српског покрета Двери и народни посланик

 

Извор: Директно

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: