Српски Покрет Двери - Лого
Search
Boško Obradović: A šta je sa pravima trudnica i porodilja u Srbiji?

„Ovo nije borba za natalitet, ovo je novi udar na porodicu. Zato se pridružujem zahtevu porodičnih ljudi, okupljenih oko internet portala „Bebacˮ koji je zatražio hitnu i neopozivu ostavku ministra Zorana Đorđevića“ – rekao je predsednik Dveri.

Govoreći o problemima koje je izazvao novi Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, Boško Obradović je istakao da ovaj zakon diskriminiše sve žene koje su ostale u drugom stanju pre donošenja zakona, zatim sve žene koje su u radnom odnosu kraće od 18 meseci, sve žene sa sela koje se bave poljoprivredom, kao i sve žene sa višim primanjima.


„Za sve njih sleduju znatno snižene, pa i skandalozno male nadoknade za porodiljsko odsustvo. Vidimo da, dok sa jedne strane ova vlast propagira borbu protiv bele kuge, u praksi sve čini da oteža život ženama koje se odluče na rađanje. To je slika licemerja ove vlasti“ – rekao je Obradović.
Obradović je upitao kako je moguće da službenici Vlade govore da poslodavci zapošljavaju žene da bi radile, a ne da bi rađale i zašto država ne priznaje peto i svako naredno dete, pa takvim višedetnim porodicama odbija svaku finansijsku pomoć.


„Ovo nije borba za natalitet, ovo je novi udar na porodicu. Zato se pridružujem zahtevu porodičnih ljudi, okupljenih oko internet portala „Bebacˮ koji je zatražio hitnu i neopozivu ostavku ministra Zorana Đorđevića“ –  rekao je predsednik Dveri.


Napominjemo još jednom da zakon pravi diskriminaciju za žene sa sela, pa da bi ostvarile naknade za porodiljsko odsustvo i odsustvo sa rada radi nege deteta moraju da budu osigurane poslednja 24 meseca, dok za sve druge žene taj rok iznosi 18 meseci. Takođe, ženama sa visokim primanjima se naknada isplaćuje u manjim iznosima nego što su imale zaradu pre odlaska na porodiljsko odsustvo, a ženama koje su se zaposlile 18 meseci pre porođaja sleduju sramno niske naknade koje su često i ispod 1000 dinara po porodilji.


 

Informativna služba DveriБудите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: