Boško Obradović: Ko, o čemu i sa kojim mandatom pregovara u vezi sa KiM?

Kao što će svaka vlast u Dverima uvek imati saveznika za očuvanje KiM u sastavu Srbije – tako ćemo se suprotstaviti svakoj ideji direktnog ili indirektnog priznanja nezavisnosti Kosova od strane vladajućeg režima

„Predstavnici aktuelne vlasti sve vreme daju kontradiktorne izjave: da, sa jedne strane, nikada neće priznati nezavisno Kosovo, dok, sa druge strane, moraju da reše postojeći zamrznuti konflikt jer je to – između ostalog – glavni uslov za dalje pristupanje Srbije EU.“ – rekao je Obradović.


On je istakao da je rečeno da će predlog rešenja statusa južne srpske pokrajine biti izložen javnosti do kraja marta, danas je kraj maja i njegovog predloga još uvek nema a za to vreme van očiju javnosti traju tajni pregovori sa raznim stranim faktorima o sudbini Kosova i Metohije.


Obradović je istakao da niko nije dobio mandat Narodne skupštine da pregovara o budućnosti KiM i pitao kako je uopšte moguće pregovarati o bilo čemu što je van Ustava Srbije i Rezolucije SB UN 12 44.


„Prosto je neverovatno da o stanju na KiM raspravlja Savet bezbednosti UN na svaka tri meseca, da se o KiM izjašnjavaju brojni svetski državnici i analitički centri, a da se o KiM jedino ne govori u Narodnoj skupštini Republike Srbije.“ – rekao je predsednik Dveri i dodao da je veliki problem što se naša vlast obavezala da će potpisati pravno-obavezujući sporazum sa lažnom državom Kosovo, a to nije ništa drugo nego prečica da Kosovo dobije stolicu u UN i time zaokruži svoju nezavisnost.


Po njemu pravo pitanje glasi o čemu predsednik trenutno pregovara u vezi sa KiM i ko mu je dao mandat za to. On smatra da ako to rešenje ne bude u okviru Ustava Srbije i Rezolucije 12 44 SB UN, tj. ako taj predlog vodi ka direktnom ili indirektnom priznanju tzv. kosovske nezavisnosti – to će izazvati trajni konflikt unutar srpskog naroda i predsednik Vučić će snositi odgovornost za narušavanje unutrašnjeg mira u državi.


 

Informativna služba Dveri