Српски Покрет Двери - Лого
Search
Boško Obradović: Megatrend je srce korumpiranog sistema 30 godina

Pitanja na koja nema odgovora u najnovijoj aferi Nebojše Stefanovića.

Danas je tačno 21 dan od kada sam u javnosti obelodanio saznanja Antikorupcijskog tima Srpskog pokreta Dveri da Nebojša Stefanović, druga najvažnija politička ličnost u državi, ima falsifikovanu fakultetsku diplomu, da nikada nije završio osnovne fakultetske studije, a predstavlja se kao doktor nauka. Ova direktna optužba za ovo vreme ničim nije demantovana niti je dokazano suprotno da Nebojša Stefanović ima validnu diplomu.


Ako je predsednik Saveta za nacionalnu bezbednost, potpredsednik Vlade Srbije, ministar unutrašnjih poslova, predsednik gradske organizacije SNS u Beogradu i praktično drugi čovek najveće vladajuće partije uhvaćen u kriminalu – zašto još uvek nije podneo ostavku?


Za ove tri nedelje vladajući režim je najpre ćutao dve nedelje i pokušavao da ignoriše ovu aferu, a zatim je u poslednjih sedam dana izbegavao da odgovori na nove dokaze Saveza za Srbiju i menjanjem teza i raznim kontrakampanjama sve činio da skrene pažnju javnosti sa ovog krupnog skandala i koruptivne afere u vrhu aktuelne vlasti. Slučaj kriminalno stečene fakultetske diplome Nebojše Stefanovića daleko prevazilazi po značaju samo još jednu u nizu koruptivnih ličnih afera ministara u aktuelnoj Vladi Srbije. Ovaj slučaj je mračno srce korumpiranog političkog sistema u kome živimo poslednjih 30 godina.


Istorija privatnog univerziteta „Megatrend“ je istorija propasti srpske prosvete, politike, društva i države u poslednje tri decenije. Pored privatne televizije PINK – „Megatrend“ je drugi ključni simbol urušavanja svih moralnih i kulturnih vrednosti nacije, i to u najznačajnijoj sferi društva – obrazovanju i stručnom osposobljavanju budućih kandidata za vršenje najvažnijih državnih funkcija, od čega zavisi budućnost jednog naroda.


Zašto je afera ne samo lažnog doktora nauka Nebojše Stefanovića, već i njegove lažne osnovne fakultetske diplome – najveća i najvažnija afera u moru kriminalnih i koruptivnih radnji aktuelne vlasti u poslednjih sedam godina?


Mnogo je razloga koji potvrđuju da fenomen „Megatrend“ predstavlja ključ za razotkrivanje koruptivnog političkog i obrazovnog sistema koji funkcioniše 30 godina bez obzira na smenu vlasti u Srbiji. Vlasti se menjaju, ali „Megatrend sistem“ nastavlja normalno da radi.

 

Evo više važnih kontroverznih pitanja koja govore u prilog tome:

1.       Da li je vlasnik i rektor Univerziteta „Megatrend“ prvi nosilac lažne titule doktora nauka i praktično preteča prve kupljene diplome na ovom privatnom univerzitetu?


2.       Ako je to slučaj sa osnivačem i rektorom – šta očekivati od daljeg načina funkcionisanja ove visokoškolske ustanove?


3.       Da li je „Megatrend International Expert Consortium Limited“ – koji je završio dr Nebojša Stefanović i još 1053 studenata od 1990-2004. godine – registrovan kao obrazovna institucija u Velikoj Britaniji?


4.       Ako je ova firma registrovana kao privredno društvo koje se ne bavi obrazovnom delatnošću – kako je onda moglo da izda licencu bilo kome u Srbiji da se bavi obrazovnom delatnošću i kako je bilo ko mogao da završi fakultet koji nije fakultet?


5.       Da li postoji i da li će biti javno objavljen sporazum o saradnji ili nekoj drugoj vrsti izdavanja licence od strane ovog stranog lažnog fakulteta „Megatrend International Expert Consortium Limited“ radi obrazovne delatnosti u Srbiji, i kome?


6.       Ko je u domaćem državnom prosvetnom sistemu, kada i kojom odlukom odobrio rad ovoj inostranoj firmi u Srbiji, i kako je to učinjeno u sferi obrazovanja za koju ova firma nije registrovana u zemlji porekla?


7.       Ako ovaj inostrani fakultet ne postoji, odnosno ako ovo britansko privredno društvo nije registrovano za obrazovnu delatnost – da li to znači da su sve njegove izdate diplome u Srbiji protivzakonite i nevažeće?


8.       Da li je tačno da je na ovakav isti način kao i lažni doktor nauka Nebojša Stefanović ovaj fantomski fakultet završilo ukupno 1054 studenata, i da li će javno biti objavljen spisak svih njih kako bismo utvrdili na kojim se državnim funkcijama oni danas nalaze?


9.       Da li se među 1054 ova studenta nalaze i brojni drugi istaknuti članovi političkih stranaka vlasti i opozicije u poslednjih 30 godina i ko su oni?


10.   Gde su održavana predavanja i ispiti na ovom lažnom inostranom fakultetu tokom njegovog fantomskog rada u Srbiji?


11.    Ko su bili profesori na ovom lažnom fakultetu?


12.    Na kom jeziku su održavana predavanja i ispiti – srpskom ili engleskom?


13.    Kako je finansijski funkcionisao ovaj lažni fakultet kada na njegovim računima u Velikoj Britaniji nije zabeležen nikakav platni promet?


14.    Da li je privatni univerzitet „Megatrend“ mogao po tadašnjem zakonu da sam sebi nostrifikuje strane diplome, tj. da diplomu svog fantomskog inostranog fakulteta „Megatrend International Expert Consortium Limited“ izjednačava sa diplomom svog drugog, ovdašnjeg fakulteta – Fakulteta za poslovne studije, bez odobrenja nadležnih državnih prosvetnih organa?


15.    Ako su diplome „Megatrend International Expert Consortium Limited“  nostrifikovane uz saglasnost nadležnih državnih prosvetnih organa, koji organi su u pitanju i ko je u njima bio odgovorno lice u tom trenutku?


16.    Ko su sve ministri prosvete i drugi nadležni državni organi koji su odobrili akreditaciju jedne ovakve parodije od univerziteta u kontinuitetu poslednjih 30 godina?


17.    Da li su i šta oni lično i političke stranke na vlasti kojima su pripadali dobili zauzvrat od vlasnika ove visokoškolske ustanove da bi 30 godina gledali kroz prste otvorenom kriminalu u srpskom privatnom obrazovanju?


18.    Da li je sin nekadašnjeg dekana „Megatrenda“ Mirka Krlića Marko Krlić danas gradski sekretar za opšte poslove grada Beograda i da li je to nagrada za rešenje o nostrifikaciji diplome Nebojše Stefanovića koje je 17. februara 2005. potpisao njegov otac i tadašnji dekan Fakulteta za poslovne studije Mirko Krlić?


19.    Da li je član Komisije za ocenu podobnosti teme magistarske teze i kandidata Nebojše Stefanovića Ana Langović Milićević, koja je praktično priznala fantomsku diplomu i omogućila postdiplomske studije Nebojši Stefanoviću, danas državni sekretar Ministarstva prosvete i da li je to nagrada za njenu ocenu podobnosti?


20.    Da li je drugi član ove Komisije za ocenu podobnosti teme magistarske teze i kandidata Nebojše Stefanovića i Milićevićkina kuma Tatjana Cvetkovski danas pomoćnik ministra za srednje obrazovanje i član Nacionalnog tela za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju, i da li je to nagrada za njenu ocenu podobnosti ili ironija neslućenih razmera?


21.    Da li je privatno obrazovanje u Srbiji na ovaj način preuzelo vlast nad kompletnim obrazovanjem u Srbiji i da li su svi nosioci najviših državnih funkcija u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (ministar, pomoćnik ministra, državni sekretar…) iz privatnog obrazovanja, sa ovakvim kriminalnim aferama iza sebe?


22.    Da li sve ovo znači da je „Megatrend“ praktično preuzeo vlast nad kompletnom srpskom prosvetom?


23.    Zašto se i Ministarstvo prosvete, i Nacionalni savet za visoko obrazovanje, i Nacionalno akreditaciono telo, i Komisija za akreditaciju, i Konferencija Univerziteta, i Tužilaštvo, i MUP, i Agencija za borbu protiv korupcije proglašavaju nenadležnim i ne ispituju ovaj otvoreni slučaj kriminala i korupcije u vrhu aktuelne vlasti?


24.    Ako je predsednik Saveta za nacionalnu bezbednost, potpredsednik Vlade Srbije, ministar unutrašnjih poslova, predsednik gradske organizacije SNS u Beogradu i praktično drugi čovek najveće vladajuće partije ogrezao u kriminal i korupciju – da li je to razlog za njegovu ostavku ili smenu, kao i krivičnu odgovornost?


25.   Da li smo otkrivanjem ove afere udarili u osinje gnezdo korupcije u Srbiji jer su na ovaj isti način diplome stekli i mnogi drugi koji bi trebalo da reaguju u ovom slučaju, a nalaze se danas u srpskoj prosveti, pravosuđu, policiji, Narodnoj skupštini, Vladi i na drugim najznačajnijim političkim i državnim funkcijama?


26.    Da li je slučajno da su bivši ministar prosvete Žarko Obradović, drugi čovek SPS, i sadašnji potpredsednik Vlade Zorana Mihajlović iz SNS, takođe profesori na ovom Univerzitetu i da li zapošljavanjem visokih partijskih i državnih funkcionera na svom fakultetu „Megatrend“ na taj način obezbeđuje političku zaštitu za kriminal i korupciju kojom se bavi 30 godina?


27.    Da li u ovom trenutku traje sređivanje papira da bi se retroaktivno izdao odgovarajući indeks i diploma Nebojši Stefanoviću koje inače ne poseduje jer nikada nije ni studirao niti mogao da studira na nepostojećem fakultetu?


28.    Da li će ako se pojave kakvi papiri o završenim osnovnim studijama Nebojša Stefanović „Megatrend“ i on pristati na veštačenje tih papira i druge metode utvrđivanja validnosti položenih ispita i diplome koju će eventualno pokazati?


29.    Zašto ako je sve čisto i zakonito Nebojša Stefanović jednostavno javno ne pokaže svoj indeks i diplomu?


30.   Zašto na ovu temu – najkrupnije političke afere zbog koje svuda u svetu padaju vlade – nije organizovana niti jedna javna debata na medijima niti ministar sme da odgovori na moj poziv na direktan TV duel u kome bismo obojica doneli svoje fakultetske diplome na uvid medija i javnosti, i na taj način razrešili sve dileme?

 

Zaključak ili političko zaveštanje buduće vlasti

Ispitivanje razorne uloge TV PINK i Univerziteta „Megatrend“ u srpskom društvu i državi u poslednjih 30 godina predstavlja lakmus test ozbiljnosti buduće vlasti. Očekivanja od političkih promena u Srbiji ne smeju doneti samo promenu vlasti, već pre svega promenu kompletnog koruptivnog sistema čiji su TV PINK i „Megatrend“ simboli. Biće mnogo onih koji će pokušati da zaustave ove promene, jer su duboko ogrezli u kriminal i korupciju, ali bez ove promene sistema sama promena vlasti neće ništa doneti.


Bez obzira ko će se naći na putu lustracije i moralne i sudske odgovornosti za kršenje zakona u prethodnih 30 godina – ovaj najvažniji državni posao podvlačenja crte i konačnog „završnog obračuna“ sa koruptivnim sistemom mora da se uradi. Jedna od prvih mera pored oduzimanja nacionalne frekvencije TV PINK mora biti i preispitivanje diploma svih zaposlenih u javnom sektoru, kao funkcionisanja kompletnog visokoškolskog sistema obrazovanja u Srbiji.   


U ime Srpskog pokreta Dveri, Saveza za Srbiju i buduće vlasti nakon pada Aleksandra Vučića spreman sam da se pismeno obavežem da će ovaj posao biti urađen i da unapred overim svoju ostavku kod javnog beležnika u slučaju da ovo obećanje ne bude ispunjeno u unapred zadatom roku.

 


Autor je narodni poslanik i predsednik Srpskog pokreta Dveri


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: