Boško Obradović: Možda smo gubitnici, ali nismo lopovi

Potrebno je da predstavnici vlasti odgovore na jedno jednostavno pitanje: zašto ne bi bio formiran skupštinski anketni odbor na temu izbornih neregularnosti ako vlast nema šta da krije?

Moram priznati da me izuzetno obradovala reakcija ministarke Zorane Mihajlović i kolege narodnog poslanika Vladimira Đukanovića na jučerašnji predlog Predsedništva Dveri da se formira skupštinski anketni odbor koji bi istražio sve neregularnosti na nedavno održanim gradskim izborima u Beogradu. Njihova reakcija pokazuje da smo pogodili u centar. Isterani su na čistac i to je razlog uznemirenja u redovima vlasti. 


Dveri su ćutale 10 dana da bi nadležne državne institucije radile svoj posao, ali kada je Gradska izborna komisija raspustila prošireni sastav u kome su bili predstavnici opozicionih izbornih listi, odbila preko 100 prigovora opozicije i zabranila uvid u birački materijal – bilo je jasno da žele da sakriju istinu o pokradenim beogradskim izborima. Smatram da je ponuda Dveri više nego korektna: skupštinski anketni odbor, koji bi činili predstavnici svih poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini, bio bi relevantno državno telo koje bi moglo da zauzme zajednički stav o tome šta se zaista desilo na izborima. Zašto vlast odbija ovaj predlog ako nema šta da krije?


          Dveri tvrde da su izbori bili pokradeni i nude više dokaza u tome pravcu: lažni birački spisak, glasanje osoba iz unutrašnjosti sa lažnim prebivalištem u Beogradu, glasanje istih lica na više mesta sa lažnim ličnim kartama, kupovina glasova preko socijalne pomoći Centra za socijalni rad, medijski mrak… Predstavnici vlasti tvrde da svega toga nije bilo. Kome građani da veruju? Zašto pravu istinu ne bi utvrdila jedna nezavisna komisija koju bi činili predstavnici i vlasti i opozicije?


          Podsetiću javnost da smo slične anketne odbore predlagali u Narodnoj skupštini i posle vanrednih parlamentarnih izbora 2016. godine, kao i posle predsedničkih izbora 2017. godine. Vladajuća većina je odbila ove naše predloge. Ono što je posebno zanimljivo, vlast je odbila i predlog Aleksandra Martinovića, predsednika poslaničke grupe SNS, da se formira jedan takav skupštinski anketni odbor posle republičkih izbora 2016. godine.  


          Možda smo mi u Srpskom pokretu Dveri gubitnici, ali sasvim sigurno nismo lopovi. Ako vlast krade na izborima to se ne može nazvati izbornom pobedom već teškim krivičnim delom za koje sleduje zatvorska kazna. Mi smo dali više nego poštenu ponudu: ako rezultati rada skupštinskog anketnog odbora pokažu da su svi ovi izbori bili regularni – mi kolektivno podnosimo ostavke na stranačke funkcije i mandate narodnih poslanika i napuštamo politiku. Da li isto to, u suprotnom, mogu da ponude i predstavnici vlasti? Ne vidim niti jedan razlog zašto to ne bi učinili ako su izbori bili fer i pošteni. Ili, ipak imaju nešto da kriju?


Informativna služba Dveri