Boško Obradović: Neću se pozivati na poslanički imunitet – to što je krenuo progon Dveri od strane vlasti je dokaz rasta našeg rejtinga

Ako me tužilaštvo pozove na odgovornost zbog političkog rada i opozicione borbe u Narodnoj skupštini – neću se pozivati na poslanički imunitet, već se radujem mogućnosti da iznesem istinu o nasilničkom ponašanju aktuelne vlasti.

Više je nego jasno da su svi incidenti u Narodnoj skupštini izazvani od strane vladajuće većine koja drži sve poluge moći u svojim rukama.


Predsedavajući je taj koji gasi mikrofone, kažnjava i isključuje narodne poslanike opozicije kako bi sprečio kritiku vlasti. Sve što radi opozicija je reakcija na takvo nasilničko ponašanje vlasti i predstavlja borbu za slobodu misli i govora kao osnovno demokratsko pravo.


Kada me eventualno neko iz tužilaštva ili suda pozove da posvedočim šta se zapravo dešava u Narodnoj skupštini, pozvaću se na autoritet dva izuzetna pravnička autoriteta – Maju Gojković i Aleksandra Martinovića.


Maja Gojković je kao poslanik opozicije 1994. godine u Saveznoj skupštini zauzela govornicu i nije htela da se povuče, sve vreme vređajući predsedavajućeg Radomana Božovića i tražeći da on izađe napolje. Takođe je smatrala da može da govori duže nego što ima pravo po Poslovniku o radu i nije želela da prestane da govori.


Kao i njegova partijska koleginica Maja Gojković, i Aleksandar Martinović ima različite aršine sada kada je na vlasti od onih koje je imao dok je bio u opoziciji. Naime, Martinović, koji je svojim bahatim ponašanjem prema narodnim poslanicima opozicije više puta izazvao incidente na sednicama Administrativnog odbora Narodne skupštine, zaboravio je svoje rane političke radove.


Evo kako je Martinović reagovao na incident u kome je tadašnji poslanik SRS Gordana Pop Lazić 2009. godine u Narodnoj skupštini gađala cipelom tadašnjeg predsednika Skupštine Gordanu Čomić: „Gordana Pop Lazić jasno je pokazala da SRS ne pristaje na tiraniju koja se sprovodi nad narodnim poslanicima. Narodni poslanici, posebno narodni poslanici iz opozicije, imaju pravo da izraze svoje sumnje, svoje rezerve, svoje kritičke primedbe“ – opravdavao je tada Martinović radikalske „fašističke“ metode, dok se nije transformisao u naprednjaka.


Siguran sam da će nadležne državne institucije uzeti u obzir argumente ovih vrhunskih pravnih stručnjaka, jer ni mi danas ne pristajemo na tiraniju koju sprovode Maja Gojković i Aleksandar Martinović, a njihove najnovije izjave i etikete koje lepe političkim protivnicima smatramo irelevantnim s obzirom da je očigledno da oni vrlo brzo i lako promene priču i vrednosti.


Autor je narodni poslanik i predsednik Srpskog pokreta Dveri