Boško Obradović: Smejem se kad Vučić nekome kaže da je fašista

Jučerašnji napad predsednika Srbije Aleksandra Vučića na narodne poslanike Dveri jasan je signal da je konačni obračun sa Srpskim pokretom Dveri počeo, i to sa samog vrha vlasti.

Sa jedne strane, deluje smešno da Vučić nekoga naziva fašistom, kad se upravo u političkom delovanju SNS mogu naći mnogi osnovni elementi fašizma: kult neprikosnovenog vođe, odredi batinaša na lokalu, šamaranje političkih protivnika, prebijanje novinara… Svega toga u političkoj praksi Dveri nema i zato je potrebno izmišljati incidente koji se nisu dogodili i menjati teze: optuživati druge za ono što vlast sve vreme radi, a to je političko nasilje.

Vlast je ona koja proizvodi i širi političko nasilje u Srbiji: medijska cenzura, isključenja narodnih poslanika opozicije iz rada Narodne skupštine, noćno rušenje zgrada od strane kriminalaca pod fantomkama u Savamali, prebijanja građana u Subotici i Kostolcu od strane gradonačelnika i predsednika opštine iz redova SNS, konstatno najružnije vređanje političkih protivnika i medija, maltretiranje novinara ispred Doma Narodne skupštine na dan predsedničke zakletve Aleksandra Vučića…

Dakle, borba protiv Vučićeve diktature sa jasnim elementima fašizma ne može biti fašizam, već slobodarsko suprotstavljanje političkom nasilju vlasti.

Ono što, međutim, predstavlja novost u jučerašnjem Vučićevom napadu na Dveri jeste javna pretnja da Dveri više nikada neće biti u Narodnoj skupštini, što jasno govori o diktatorskoj ideji Vučića da on – umesto građana Srbije na izborima – odlučuje ko će biti parlamentarna politička snaga, a ko ne. Ako se tome dodaju jučerašnje izjave predsednika Narodne skupštine Maje Gojković i predsednika poslaničke grupe SNS Aleksandra Martinovića da treba podneti krivične prijave protiv Dveri i da „Dveri treba da se izoluju iz političkog životaˮ, onda je to jasan signal da je konačni obračun sa Srpskim pokretom Dveri počeo, i to sa samog vrha aktuelne vlasti, sa ciljem da lideri Dveri završe u zatvoru, a da se Dverima zabrani politički rad.

Mogu samo da kažem da nas vlast ovim pretnjama ne može zaustaviti niti uplašiti. Nisam klasičan političar, ne umem da trpim nasilje, laž, lopovluk i da me neko pravi budalom. Nisam vaspitan da ćutim i trpim nepravdu. Imam i pokazujem emocije i ne dozvoljavam da nas neko gazi. Reagujem protiv političkog nasilja SNS i ne plašim se vlasti. Govorim u ime naroda koji je opljačkan i ponižen i svih onih koji su protiv Vučićeve vlasti.

Nastaviću da se borim protiv diktature i da otkrivam kriminal i korupciju u vrhu vlasti. Posebno ću nastaviti da otkrivam plan Zapada da ucenjeni Aleksandar Vučić, koga su pre šest godina doveli na vlast, iduće godine potpiše priznanje tzv. nezavisnog Kosova. Znam da smetam i znam šta znači Martinovićeva pretnja da će mi platiti van Narodne skupštine, ali se ne plašim pretnji SNS fantoma. Borba se nastavlja. Nema povlačenja – nema predaje!


Informativna služba Srpskog pokreta Dveri