Boško Obradović: SPC je uvek bila na strani naroda, tako treba i da ostane

Izvor destabilizacije Srbije nije spolja, već iznutra i nalazi se na mestu predsednika Srbije koji je postao ustavorušitelj.

Kako komentarišete svetosavski intervju Patrijarha Irineja za „Politikuˮ?

Nemam ni najmanje sumnje da će SPC, kao u proteklih 800 godina, uvek biti na strani svoga naroda i solidarisati se sa svim problemima sa kojima se narod suočava. Mediji pod kontrolom vlasti su propustili da prenesu deo Patrijarhove izjave u kojoj on apeluje na vlast da država i državni organi imaju obavezu da se više angažuju na stvaranju demokratske atmosfere, mira i saradnje u društvu, na rešavanju problema svih slojeva, pogotovu onih koji svojim visokim obrazovanjem i znanjem treba da budu uzor.


Ovo je namerno izostavljeno jer predstavlja direktnu kritiku vlasti upravo u pravcu onoga što su zahtevi protesta širom Srbije.


Mogu da razumem i saglašavam se sa tim da u vremenu spoljnjih pritisaka treba čuvati unutrašnje jedinstvo i stabilnost države, ali u ovom trenutku glavni izvor destabilizacije Srbije nije spolja već iznutra. Srbija je nestabilna zato što imamo nenormalnu vlast i predsednika koji krši Ustav, što su mediji zatvoreni za drugačije mišljenje, a izbori totalno obesmišljeni, što ne funkcionišu državne institucije, a sve poluge vlasti su u rukama jednog čoveka – ustavorušitelja.    


Nemam dilemu da će se SPC i ovoga puta staviti na stranu naroda kao što je to u svoje vreme učinio blaženopočivši Patrijarh Pavle i 1991. i 1997. godine tokom narodnih protesta protiv tadašnje vlasti.


Siguran sam da nema nikog u SPC ko je spreman da stane na stranu aktuelne vlasti koja razmišlja o razgraničenju sa Albancima na KiM i priznanju lažne države Kosova, po kojima bi Pećka Patrijaršija kao istorijsko sedište SPC ostala van granica Srbije.


Svetosavska SPC, koja ove godine obeležava 800 godina od proglašenja samostalnosti, ne može i neće sebi dozvoliti bilo kakvu podršku režimu koji je spreman da se odrekne Kosova i Metohije, što je uostalom naglašeno u zaključcima oba prošlogodišnja Sabora svih arhijereja SPC.


Naprotiv, uveren sam da će se SPC staviti na stranu naroda koji će ustati u odbranu KiM u sastavu Srbije, kao što danas ustaje širom Srbije upravo u zaštitu demokratije, mira i saradnje u društvu, kao i rešavanja nagomilanih socijalnih problema koje proizvodi aktuelna vlast.

 


Izvor: Srbin.info