Српски Покрет Двери - Лого
Search
Boško Obradović: Zašto Draganu Šutanovcu Dveri smetaju više nego Vučić?

Dragan Šutanovac bi se odrekao i Zorana Đinđića iz njegove poslednje faze da neko sme da ga pita za Đinđićeve političke stavove pred smrt.


Iako su Dveri bile apsolutno protiv vlasti Bojana Pajtića u AP Vojvodini – Bojanu Pajtiću se mora priznati da je bio pravi demokrata i prava opozicija Vučićevoj vlasti, što se za Dragana Šutanovca ne može reći.


Da je pravi demokrata Bojan Pajtić je pokazao kada je stao na stranu pokradenih izbornih listi na parlamentarnim izborima 2016. godine, iako je mogao da ćuti i da ukoliko pokradeni ostanu ispod cenzusa dobije jedan mandat više za DS. Da je bio prava opozicija vidi se po tome što Vučića nikada nije štedeo kao Dragan Šutanovac danas u svojim javnim i medijskim nastupima. Valjda je zato morao biti smenjen sa čela DS.


Razlike između Dragana Šutanovca i Dveri su velike: Šutanovac je bio na vlasti i kompromitovan je – Dveri nisu, Šutanovac čuva Vučića od svake oštre kritike – Dveri su prava opozicija, Šutanovac je ostao bez ideja jer mu je SNS uzela sve – Dveri imaju nov i originalan program, Šutanovac nije u Narodnoj skupštini – Dveri su najjača skupštinska opozicija naprednjačkoj vlasti.


Dragan Šutanovac pripada onoj vrsti zapadnog licemerja koje nije videlo ništa sporno u osamostaljivanju Crne Gore i nezavisnosti Kosova, ali odmah skače kada se pomene novi referendum u Crnoj Gori nakon pada mafijaškog režima Mila Đukanovića ili osamostaljenje Republike Srpske.


Da li se Boka Kotorska i Crna Gora u celini osećaju više kao srpska ili kao montenegrinska teritorija? Što se o tome ne bi izjasnili građani Crne Gore na nekom novom referendumu nakon pada tamošnjeg lopovskog i policijskog režima? Ili Šutanovac ima neke obaveze prema Milu Đukanoviću kao i prema Vučiću, koji u Srbiji kopira Milov politički model u kome se nikad ne zna gde su granice između politike i kriminala?


Dragan Šutanovac ima dva puta pred sobom: ili da ponudi Zapadu da je spreman da preda više nego Vučić, ili da se ponudi Vučiću kao partner na putu Srbije u EU i NATO. Ili će, dakle, Šutanovac postati novi Vučić koji je spreman da zarad dolaska na vlast bude kooperativniji sa Zapadom čak i od samog Vučića, ili će se rukovoditi onom devizom: „Ako ih ne možeš pobediti – pridruži im seˮ, i ući u saradnju sa SNS i nastaviti tamo gde je stao kao ministar odbrane ŠuNATOvac, kako su ga Dveri zvale u to vreme. 


Predsednik DS je u jednom u pravu: politike DS i Dveri se veoma razlikuju, a često su i na potpuno suprotnim pozicijama. DS je za ulazak u EU po svaku cenu – Dveri protiv; Šutanovac je za ulazak Srbije u NATO – Dveri protiv. Šutanovac bi takođe potpisao antiustavni Briselski sporazum kao Vučić, Dveri to nikada ne bi učinile.


DS bi nastavila sa pogubnom saradnjom sa MMF-om i subvencionisanjem stranih firmi, što su radili i u vreme svoje vlasti – Dveri bi sve to prekinule i sva državna sredstava preusmerili u domaću privredu i poljoprivredu. Ali Šutanovac neće da prizna nešto drugo: da su politike DS i SNS iste, a da se Dveri razlikuju i od DS i od SNS, tj. da su samim tim alternativa i bivšem i sadašnjem režimu. To je taj organski strah Dragana Šutanovca: kada građani budu počeli da raskidaju okove vlasti SNS i pokrenu političke promene – oni neće hteti da se vraćaju na vreme vlasti „Žutog preduzećaˮ, već će želeti nekog novog, a to svakako nije Dragan Šutanovac. Zato ga Dveri toliko nerviraju, jer su Dveri budućnost, a on prošlost.


Demokratska stranka je stara i važna srpska politička organizacija koja ima utemeljenje u srpskom društvu. Poslanička grupa Dveri u Narodnoj skupštini Republike Srbije ima korektnu opozicionu komunikaciju i saradnju sa poslaničkom grupom DS, verovatno zato što na njenom čelu nije Dragan Šutanovac.


Možda su kolege iz poslaničke grupe DS bolje upoznale Dveri kroz direktan kontakt sa našim narodnim poslanicima i uvidele da Dveri nisu zastupnici nikakvog radikalskog nacionalizma već onoga što je dr Radovan Karadžić nazvao gospodsko i hrišćansko rodoljublje. Dakle, mi poštujemo tuđe i spremni smo da učimo i preuzimamo sve ono što je dobro i plemenito kod drugih, ali volimo, negujemo, branimo i ne damo svoje.


Nismo za rat i sukobe bilo kakve vrste, ali nismo ni za odricanje od naših nacionalnih interesa i teritorija, a posebno ne za duple zapadne standarde po kojima za Srbe važi ono što ne važi ni za koga drugog. 


Problem je što su u DS često preovladavali oni koji su zarad ličnih i stranačkih interesa, dolaska na vlast ili očuvanja na vlasti, pretvarali DS u marionetu zapadnih centara moći. U DS je, sa druge strane, uvek bio veliki broj patriota koji su napuštali DS kada bi krenula tim zapadnjačkim putem bez alternative, koji uvek podrazumeva žrtvovanje srpskih državnih i nacionalnih interesa.


Čak ni Boris Tadić nije bio spreman da u potpunosti služi interesima Zapada. Vučić se ponudio da to može da odradi brže, jače i bolje od Tadića. Zato je EU čestitala pobedu Tomislavu Nikoliću na predsedničkim izborima 2012. godine tri sata pre zatvaranja birališta. Sada se postavlja pitanje da li će se Šutanovac ponuditi Zapadu kada budu tražili zamenu za Vučića i još vernijeg slugu Zapada u Srbiji?


Ili je za njega namenjena skromnija uloga da zajedno sa Aleksandrom Vučićem, Vukom Draškovićem, Nenadom Čankom i Čedom Jovanovićem promeni Ustav, odrekne se Kosova i Metohije i uvede Srbiju u NATO (dok ovo pišem ti se nudiš Zapadu da budeš veći Vučić od Vučića, da menjaš Ustav i izbacuješ preambulu o KiM iz Ustava)?


Možda mu zato Dveri smetaju, jer smo ga unapred raskrinkali? Možda zato u srpskom narodu postoji jedna stara izreka: „Ne veruj Draganu Šutanovcu ni kad ti darove nosiˮ.


Za kraj mogu novog predsednika DS da podsetim i na treći politički put DS kroz jedan zanimljiv test: da li sme javno da objavi poslednji Đinđićev TV intervju za Radio televiziju Republike Srpske od 21. februara 2003. godine i stane iza svake rečenice Zorana Đinđića iz ovog njegovog neobičnog patriotskog predsmrtnog intervjua?


Ili će se odreći i Zorana Đinđića kao i Dveri, zato što mu se ne sviđaju neki njegovi nacionalni stavovi i zato što ne sme da se suprotstavi Zapadu?


 


Autor je narodni poslanik i predsednik Srpskog pokreta Dveri


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: