Српски Покрет Двери - Лого
Search
Dragan Vesović: Poskupljenje goriva zaslužuje reakciju građana

Dr Dragan Vesović, poslanik Dveri istakao je da je poskupljenje goriva neizdrživo za nizak standard građana i dodao da je pozitivno što se građani pokreću na protest i blokade puteva zbog ovoga i to Dveri podržavaju.

On je istakao da je od početka godine do danas, gorivo poskupelo za 8,79 dinar za litar, a dizel za čak 11,30 dinara, te da je u odnosu na 3. januar prosečna maloprodajna cena benzina veća za 6,1 odsto, a dizela za 7,5 odsto (podaci su Udruženja naftnih kompanija Srbije). „Gorivo u Srbiji je skuplje za 35-40 dinara u odnosu na Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu, i ova nova poskupljenja su dodatan udarac na standard stanovništva. Zato pozdravljam reakcije građana i najavljene blokade saobraćaja“ – rekao je Vesović.


Vesović je rekao da su od početka godine državna zahvatanja u Srbiji po litru benzina povećana za 2,63 dinara, a dizela za 3,07 odsto. Analize pokazuju da su državna zahvatanja u ceni benzina 55,2 odsto, (dakle od cene od 150 dinara država uzme oko 83 dinara) a dizela 53,8 odsto.


„Jedan od načina da država utiče na cenu i da ona bude niža jeste smanjenje akcize. Zakon o akcizama omogućava Vladi da bez promene Zakona, a što je u nadležnosti Parlamenta, smanji akcize do 20 odsto i da ih nakon prestanka poremećaja vrati na zakonom propisan nivo, a treba ići u pravcu i trajnog smanjenja.“ – istakao je poslanik Dveri.


Najveći uzrok poskupljenju jeste rast cene nafte i derivata na svetskom tržištu, kao i jačanje dolara. Razlozi za rast cene su jasni, ali ono što nije jasno niti se može pretpostaviti, dokle po ovom sistemu poskupljenja „dinar po dinar“ može da košta litar goriva, zašto država ne reaguje i kako je moguće da Srbija koja ima najnižu prosečnu platu u regionu ima najveće akcize i najveće cene goriva.


„Građani treba da reaguju i blokiraju puteve, što se i najavljuje po društvenim mrežama i što će Dveri podržati, kao što podržavamo i proteste i zahteve malinara“ – rekao je Vesović.Informativna služba DveriБудите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: