Српски Покрет Двери - Лого
Search
Dveri sa Patrijarhom po pitanju Kosova i Metohije

Delegacija Srpskog pokreta Dveri, koju su činili Boško Obradović, Kosta Čavoški, Ivan Kostić i Srđan Nogo, posetila je Njegovu Svetost Patrijarha Srpskog Irineja i upoznala ga o stavovima Dveri po pitanju Kosova i Metohije.


Ovo je preloman i dramatičan trenutak u našoj novijoj istoriji. U pitanju je sudbina Kosova i Metohije, koji su stožer našeg duhovno-istorijskog i nacionalnog identiteta.


Smisao tzv. unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji jeste da se sa svima drugima podeli odgovornost o predaji Kosova i Metohije kosmetskim Albancima, koja je već učinjena. Otuda i predlozi da se Kosovo i Metohija izbace ne samo iz preambule, nego i iz dveju ustavnih odredaba. A ova ključna promena Ustava treba da se zamagli i relativiše tako što će se razgovarati i o broju poslanika, pravosuđu, regionalizaciji, lokalnoj samoupravi i tako redom.


 

(foto: Infoslužba SPC)

Stav Srpskog pokreta Dveri po ovom pitanju je sledeći:


1.     Ni po koju cenu, pa i po cenu neulaska Srbije u Evropsku Uniju, ne sme se pogoršavati postojeći status Kosova i Metohije.


2.     Treba opozvati sve dosadašnje protivustavne sporazume u Briselu sa samozvanom državom kosmetskih Albanaca.


3.     Po svaku cenu treba zadržati primenu Rezolucije 1244 i održati nadležnost Saveta bezbednosti UN za Kosovo i Metohiju.


4.     Bilo kakvo formalno priznanje samozvane kosmetske države predstavljalo bi trajan gubitak tog stožera srpske državnosti i kulturno-istorijskog identiteta srpskog naroda, kao što je svojevremeno formalno priznanje granica Republike Hrvatske predstavljalo trajan gubitak svih zemalja naseljenih Srbima na teritoriji Hrvatske, a naročito Republike Srpske Krajine.


5.     Zadržavanje postojećeg statusa Kosova i Metohije omogućilo bi u bližoj ili daljoj budućnosti, kada se bitno promene međunarodne okolnosti a Srbija i privredno i vojno ojača, da se Kosovo i Metohija vrate u okrilje Srbije. Jer, ono što je silom oteto pre ili posle će silom biti i vraćeno.


 


Informativna služba Dveri


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: