Српски Покрет Двери - Лого
Search
Ivan Kostić: Srbija mora hitno da menja politiku prema susedima u regionu

Najnovije glasanje za prijem tzv. Kosova u Interpol jasno pokazuje koliko je politika snishođenja prema Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji, Albaniji i Makedoniji neisplativa i koliko se takav odnos loše reflektuje na živote naših sunarodnika koji žive u tim državama.

Politika snishođenja i tolerisanja prema neprijateljskim i nedobronamernim potezima država iz regiona, koju sprovode skoro sve Vlade Srbije od 2000. godine do danas, nije dala nikakve pozitivne rezultate u međususedskim odnosima nego je nažalost, još više srozala ugled Srbije u međunarodnim okvirima.


Najnovije glasanje u Dubaiju je pokazalo da Hrvatska, Crna Gora, Slovenija, Albanija i Makedonija svojim potezima iznova urušavaju suverenitet Srbije i da se prema tim državama politika mora pod hitno menjati. Sve pohvale i čestitke Rumuniji i Mađarskoj koji su pokazali poštovanje prema integritetu naše zemlje. Kakav je stav susednih država bio na glasanju u Dubaiju, takav je i njihov odnos prema ljudskim i građanskim pravima naših sunarodnika koji žive u tim državama. Upravo se jedino u Rumuniji i Mađarskoj državne institucije odnose prema Srbima onako kako međunarodni pravni akti propisuju.


Odnos prema Srbima u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji, Albaniji i Makedoniji je nedopustiv i ponižavajući i upravo ovo glasanje u Interpolu mora biti signal da država Srbija kroz bilateralne sporazume sa ovim država što pre na dnevni red stavi položaj naših sunarodnika. Primera radi, Srbi ni dan danas u Sloveniji nisu priznati kao nacionalna manjina.


Država Srbija više nema prava da zapostavlja i marginalizuje loš položaj svojih sunarodnika u regionu, zarad nekog projekta „trajnog mira“ u jugoistočnoj Evropi, nametnunog od strane SAD i EU, već da ultimativno traži od susednih država da Srbi imaju ista onakva prava, kakva imaju pripadnici tih naroda u Srbiji.


 

Info služba Dveri


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: