Српски Покрет Двери - Лого
Search
Ivan Kostić: Temu Vojvodine vlast koristi radi dobijanja političkih poena kod birača

Čankov Zakon o finansiranju Vojvodine i Rezolucija o Vojvodini nemaju nikakvu utemeljenost, ni sa ekonomsko-finansijskog ni sa ustavnog aspekta. To su potvrdili i nadležni Odbori Skupštine Srbije. Ovde je reč o politizaciji ove teme od strane vladajuće koalicije.

Postavlja se pitanje zašto je baš sada u ovome momentu vlast stavila ove akte na dnevni red skupštinskog zasedanja, kada se od početka znalo da oni nemaju nikakvu pravnu utemeljenost.


Govoriti o formiranju njene Poreske uprave je ideja koju mogu da predlože samo oni elementi koji imaju želju da rasparčaju Srbiju. Ovakav primer da jedna država ima dve Poreske uprave ne postoji nigde u svetu, tako da je nemoguće i bilo očekivati da će ovo podržavati stručna javnost.


Sa druge strane, činjenica je da je u Vojvodinu mnogo više ulagano u proteklih 70 godina, nego npr. u delove istočne i južne Srbije tako da nikakva ekonomska opravdanost za usvajanje ovog zakona ne postoji.


Ovde je osnovni smisao da vlast želi da se pokaže kooperativna i demokratska, kada su u pitanju predlozi zakona koji dolaze iz redova opozicije. Na žalost, opozicija je do sada u ovome sazivu apsolutno marginalizovana i ni jedan njen predlog za dopune dnevnog reda nije usvajan, iako je bilo mnogo važnijih tema za građane Srbije od ovih Čankovih predloga. Inače, Čanak i nije prava opozicija, jer i formalno sarađuje sa SNS na mnogim nivoima vlasti.


Sa druge strane otvaranje pitanja Vojvodine u momentu kada vlast traži način da preda i proda drugu srpsku pokrajinu Kosovo i Metohiju, je politički apsolutno neozbiljno ali marketinški vrlo proračunato. Vlast i njeni poslanici će u Skupštini da pumpaju svoje lažne patriotske mišiće nad politički mrtvim i separatistički nastrojenim Čankom i da se svojim biračima predstave kao branioci suvereniteta Srbije, kao i da glasno svi uglas ponavljaju da je Vojvodina srpska.


S ‘obzirom da je predsednica parlamenta iz Novog Sada i da znamo kako su prošli svi delovi srpstva koje je Vučić verbalno i politički branio, od Krajine do Kosova, ne bi trebalo da nas iznenadi ako Vučić na predlog svojih prijatelja, uskoro i Vojvodinu ne stavi na tender za prodaju!


Rešenje koje jedino može zadovoljiti građane Srbije koji žive u Sremu, Banatu i Bačkoj i koje može dovesti do njihovog boljeg standarda jeste da se krene sa ukidanje paralelnih i nepotrebnih institucija pokrajinske birokratije, a da se dobijena sredstva preusmere u budžete 48 lokalnih samouprava u Vojvodini. To je prava decentralizacija vlasti, o kojoj treba da razmišlja neka buduća Vlada Srbije.


 

Info služba Dveri


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: