Ivan Kostić: Vlast novim zakonima urušava prehrambenu bezbednost Srbije

Četiri nova zakona iz oblasti bezbednosti hrane dokazuju da vlast na čelu sa SNS-om sve zakone donosi u interesu domaćih partijskih tajkuna i stranih multinacionalnih kompanija.

U Skupštini Republike Srbije se ovih dana raspravlja o četiri zakona iz oblasti bezbednosti hrane. Ono što je simptomatično jeste da su predloženja rešenja izmena i dopuna zakona za stručnu javnost iznenađenje, jer javne rasprave o ovoj temi nije ni bilo!


Takođe, po prvi put se domaći standardi usklađuju sa međunarodnom komisijom Codex Alimentarius, što jasno govori da je sadašnja vlast spremna da kompletnu kontrolu proizvodnje hrane biljnog i životinjskog porekla stavi pod kontrolu stranaca, što je još jedan dokaz gubitka suverenititeta Srbije, ovog puta u oblasti poljoprivrede.


U predlogu novog Zakona o bezbednosti hrane izbačene su odredbe koje se tiču genetski modifikovanih organizama, što govori o tome da se uskoro sprema izmena Zakona o GMO, gde će Ministartvo poljoprivrede sigurno maksimalno liberalizovati uvoz, promet i uzgoj GMO na štetu svojih građana.


Najteži udarac ovim zakonima naneta je Direkciji za nacionalne referentne labaratorije koja praktično kontroliše sve labaratorije u Srbiji i uspustavlja jedinstvene kriterijume na državnom nivou, a ujedno se finasira iz budžeta čime je država kontrolor celog procesa. Sada se ona razvlašćije i posao bezbednosti hrane se prepušta desetinama drugih referentnih labaratorija, među kojima posao kontrole hrane mogu dobiti privatne labaratorije, pa čak i labaratorije iz inostranstva?!


Znači u praksi kontrolu hrane sumnjivog porekla i sadržaja mogu finansirati i organizovati upravo velike strane međunarodne kompanije, koje će naravno fingirati rezultate kako bi nesmetano ostvarivale ekonomsku dobit, na uštrb zdravlja građana Srbije.


Pokret Dveri će zbog ovoga tražiti ostavku Ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića kao i svih načelnika uprava u Ministarstvu poljoprivrede koji su svoju nesposobnost pokazali u proteklom periodu neispunjenjem obećanja i zadataka po pitanju osposobljavanja i rada Direkcije za nacionalne referentne laboratorije.


 

Info služba Dveri