Kostić: Samo biznis vraća pamet u Srbiju

5 miliona naših sunarodnika koji žive van Srbije, predstavljaju veliki finansijski potencijal, a samo je mali broj njih uključen u ekonomski razvoj Srbije i zaključio da donošenjem zakonskih rešenja, u vidu poreskih olakšica, matica može pokazati volju da vrati mlade u Srbiju i uključi ih u politički i ekonomski razvoj zemlje-istakao je predsednik Odbora Kostić.

Na sednici Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije održanoj 15. novembra Odbor je razmatrao pitanje povratka dijaspore u maticu i iskorišćenosti kapaciteta naše dijaspore u podsticanju ekonomskog i privrednog razvoja Republike Srbije.


 Organizacija srpskih studenata iz inostranstva koja trenutno ima oko 10.000 članova je predstavila projekat “Podsticaj za promociju povratka mladih-kako vratiti mlade u Srbiju“. Po procenama ove organizacije, u svetu trenutno studira 25.000 srpskih državljana, a samo u Beču ih ima oko 5.000.


Predsednik Odbora mr Ivan Kostić istakao je da je Odbor u svom radu prvenstveno fokusiran na saradnju sa Srbima u dijaspori i unapređivanju njihovog položaja, imajući u vidu da su delu srpske dijaspore ugrožena prava i nemaju adekvatan položaj u Srbiji.


Ovo je prvi put da se Odbor bavi tematikom povratka mladih stručnjaka u Srbiju i mi  moramo naći rešenje da te ljude zainteresujemo za povratak u maticu. Mladi ljudi iz inostranstva su najveći potencijal za ukupan preobražaj srpskog društva. Njima je neophodno obezbediti poreske olakšice i finansijske subvencije za pokretanje biznisa u Srbiji, a za to je neophodna koordinacija Vlade, Skupštine, Privredne komore Srbije… i svih institucija koje se bave ovom oblašću.


Ivan Kostić, narodni poslanik Dveri