Kostić: Vučić ne može da podnese stav SPC po pitanju Kosova i Metohije

Predsednik Srbije se defitivno uverio da Srpsku Pravoslavnu Crkvu neće moći ubediti (uvesti u bedu) u ispravnost njegove politike po pitanju Kosova i Metohije, tako da sada počinje javno da ponižava crkvene velikodostojnike.

Čestitanje Božića patrijarhu i episkopima preko Tvitera, izostanak javnog obraćanja vernicima, što priliči svim predsednicima pravoslavnih država na svetu, javni napadi arhijereja u prorežimskim medijima,koji imaju drugačiji stav od njega, samo su početak političkih pritisaka Vučića na SPC, kako bi se ona saglasila sa njegovom sveprisutnom izdajom južne srpske pokrajine.


Javni Apel za odbranu Kosova i Metohije, koji je potpisalo 11 arhijereja Srpske Pravoslane Crkve je kap koja je prelila čašu, pa sada Vučić i njegovi saradnici kreću u otvorene napade na predstavnike Crkve.


Omaložavanje Mitropolita Amfilohija od strane savetnika predsednika Srbije, generalnog sekretara predsednika Srbije Nikole Selakovića  je pokušaj da se arhijerej sa najvećim autoritetom u Crkvi, ocrni u javnosti, i na taj način njegov stav diskvalifukuje i predstavi kao pojedinačni stav, a ne kao stav većine predstavnika Sabora SPC.
Patrijarh Irinej je već nekoliko puta naglasio da naša Crkva nema nameru da menja svoj stav po pitanju Kosova i Metohije i da ni pod kakvim uslovima ne želi da pristane na eventualne trgovačko-političke kompromise koje predlaže aktuelni predsednik. Zato se Patrijarh Irinej od strane predsednika na mnogim sastancima po Beogradu označava kao opasan element, što je pokazao i način na koji mu se Vučić obratio povodom proslave najradosnijeh hrišćanskog praznika.


Verujem da su svi arhijereji svesni da nas aktuelni predsednik Srbije „zavodi za Goleš planinu“ po pitanju rešavanja kosovskog pitanja i da su svi oni jednodušni u stavu, da jedino Crkva uz svesrdnu podršku vernog naroda možezaštititi suverenit Srbije i vitalne državne interese.


Crkva je uvek u našoj istoriji bila poslednji branič i savest celokupne narodne duše, pa se nadamo da će i po ovom pitanju, ostati dosledna svojih odlučnih i hrabrih prethodnika,koji su  uvek u nedostatku dostojnih državnika preuzimali odgovornost za očuvanje svoga naroda.


Ivan Kostić

Narodni poslanik Dveri